Advertentie

Alles wat je wilt weten over polenta én waarom wij fan zijn

Polenta, misschien heb je er weleens van gehoord. Polenta komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en is hier een traditioneel gerecht. Door generaties heen is dit gerecht steeds bekender geworden en daardoor nu te vinden op menukaarten in verschillende restaurants. Wat is polenta, hoe kan het worden gebruikt en welke soorten polenta zijn er?

Polenta is een gerecht dat wordt gemaakt van fijn gemalen maïsmeel. Het wordt bereid met kokend water waarbij er goed moet worden doorgeroerd zodat het niet aan kan branden. Polenta, ook wel maisgriesmeel, kan met verschillende kruiden op smaak worden gebracht. Hierdoor is alles mogelijk en kan het zowel hartig als zoet worden bereid. Maisgriesmeel kan worden gegeten als pap, maar het kan, nadat het is ingedikt en afgekoeld, ook worden gegeten als koek.

Naast dat het een functioneel recept is heeft polenta ook hele goede voedingswaarden. Het is rijk aan eiwitten en arm aan vetten en verzadigde vetten. Ook bevat polenta geen gluten waardoor het ook toegankelijk is voor mensen met een glutenallergie

Waarom komt polenta vandaan?

Zoals je in de inleiding hebt gelezen komt polenta oorspronkelijk uit Noord-Italië. Dit gerecht is daar bedacht nadat er maïs vanuit Zuid-Amerika geïntroduceerd werd, daarvoor werd het gemaakt van verschillende graansoorten. Vroeger werd het alleen gegeten door de mensen die het minder goed hadden. Het gerecht kreeg steeds meer aandacht en is nu gegroeid tot één van de klassieke traditionele gerechten. Niet alleen is polenta een heel bekend gerecht in Italië, ook in delen van Zwitserland en Oostenrijk zul je het op de menukaart vinden.

Waarom komt polenta vandaan?

In Italië werd polenta eerst gemaakt van verschillende graansoorten: spelt; gierst; haver en rogge, of op z’n Italiaans gezegd: farro; miglio; avena en segale. Nadat maïs in Italië geïntroduceerd werd, kwam daar griesmeel gemaakt van maïs voor in de plaats. Het was toentertijd makkelijker om te zaaien en leverde een hogere opbrengst op per vierkante meter. Maïs werd toen nog gestampt in een oplossing van water met kalk, om antivitamines onschadelijk te maken aangezien de mensen die dit aten last hadden van huidaandoeningen. Inmiddels is die tijd over en wordt het gewoon gekookt met water.

Hoe wordt polenta nu gebruikt?

Polenta wordt tegenwoordig op verschillende manieren bereid. Het kan zacht worden gegeten, als een aardappelpuree, maar het kan ook stevig worden gegeten, door te bakken, frituren of grillen. Zodra een aardappelpuree afkoelt wordt de substantie bijvoorbeeld harder. Afhankelijk van de hoeveelheid water, bouillon of melk die je gebruikt kun je zelf bepalen hoe je de substantie van polenta wilt hebben. In Italië eten ze maisgriesmeel zoals wij in Nederland aardappelen eten. Vaak wordt het geserveerd met iets van vlees of vis.

Soorten polenta en de verschillen

Er zijn verschillende soorten polenta en wij zullen je uitleggen welke er zijn en wat de verschillen zijn. In eerste instantie bestaat er een kant-en-klare polenta. Deze variant is voorgekookt en daarna gedroogd. In 5 minuten is het klaargemaakt, ideaal wanneer je weinig tijd hebt om een maaltijd te bereiden. Wil je de maisgriesmeel zelf bereiden? Dat kan natuurlijk ook. Door polenta zelf te maken heeft het net iets meer smaak door de maïsgriesmeel en maïsmeel. Het duurt iets langer maar dan heb je ook wat. Welke meel moet je dan gebruiken?

Het verschil voor de bereidingen zit in de maling van de maïs. Als je maïsmeel gebruikt is de maïs fijner gemalen waardoor het meer geschikt is voor zachte gerechten, zoals aardappelpuree. Als je maïsgriesmeel gebruikt is de maïs grover gemalen en is het eerder geschikt voor bakken, frituren of grillen. Zo kan je bijvoorbeeld met maïsgriesmeel hele lekkere polentafriet maken. Polenta is dus erg veelzijdig en zal je in ieder geval niet vervelen!

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?