Om af te vallen moet je een negatieve energiebalans creëren. Dit wil zeggen dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Veel afvalprogramma’s sleutelen aan beide kanten van een balans. Dus dan verminder je de inname en je verhoogt het verbruik, door bijvoorbeeld te sporten. Toch kan je de energiebalans ook krijgen door alleen je inname te verminderen en het verbruik gelijk te houden. Dit is voor veel mensen vaak beter vol te houden in het begin omdat je dan maar één factor verandert en niet meerdere factoren tegelijkertijd.
Het verminderen van de inname is voor iedereen anders en je hebt heel wat verschillende manieren om dit te doen. Wel is het altijd belangrijk – bij welk dieet je ook wilt volgen – om erop te letten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt (zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen).
Misschien is intermittent fasting iets voor jou. Hierbij vast je een bepaalde tijd en eet je dan binnen een kortere periode. Hoe je dit kunt aanpakken hebben we eerder in een kort artikel uitgelegd.
Ook het koolhydraatarme dieet is erg populair tegenwoordig. Hierbij vermijd je onder andere brood, pasta’s en andere (grote) koolhydraatbronnen. Het idee hierachter is dat je lichaam naar reserves gaat grijpen en zelf koolhydraatvervangers gaat maken uit de vetopslag in het lichaam.
Dit soort diëten zijn natuurlijk een manier om af te vallen. Maar, om het jojo-effect te vermijden is het goed om te kijken hoe je je leefstijl kunt aanpassen wat op lange termijn vol te houden is. Zo kan je je heel wat jaren goed voelen en fijn in je vel zitten, zonder steeds weer terug te ‘moeten’ vallen op een dieet en dan heen en weer te schommelen.
Een heel steng en ingrijpend dieet is vaak voor velen niet eens nodig. Voor veel mensen is minder snoepen, minder suikerhoudende dranken drinken en de hoeveelheid groenten op je bord verhogen al een wezenlijke stap om de calorie inname te verlagen. In plaats van suikerhoudende dranken kan je bijvoorbeeld gaan voor water, zwarte koffie of theesoorten zoals groene thee.
Ook helpt het voor velen enorm om te letten op de eiwit- en vezelinname. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede werking in het lichaam en ze zorgen een langere tijd voor een vol gevoel.
Een ritme kan ook ervoor zorgen dat je gemakkelijker ‘overeten’ tegengaat. Houd bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden vast met gezonde en lekkere snacks tussendoor. Dit maakt het in veel gevallen een stuk makkelijker om een gezonde levensstijl beter vol te houden. Om dit ritme nog wat meer kracht bij te zetten, is vooruitplannen heel erg fijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je boodschappen voor de week in een keer te doen en maaltijden en snacks voor te bereiden om mee te nemen naar je werk. Op zoek naar een makkelijke manier om gezonde avondetengerechten te hebben? Elke week versturen wij een weekmenu inclusief boodschappenlijst met makkelijke, lekkere en gevarieerde recepten.
Natuurlijk is het alsnog geen slecht idee om sporten op te pakken en meer te bewegen. Dit is namelijk op heel veel vlakken goed voor je gezondheid en kan veel meer positieve effecten met zich meebrengen dan even ‘in shape’ te komen. We adviseren daarom wel om dagelijks te bewegen en minimaal één keer in de week intensief te sporten.
Wij zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een boek met daarin een afvalprogramma. De recepten in het boek zullen je ondersteunen om gewicht te verliezen, waarbij je wel na een maaltijd een vol gevoel hebt en absoluut nog kan genieten van het eten. Houd ons dus goed in de gaten als dit je aanspreekt, want binnenkort volgt er meer!