Advertentie

Zo breng je je darmen tot rust

Onze darmbacteriën hebben een grote invloed op hoe ons lichaam alles wat we eten verwerkt en opslaat. Als je darmflora uit balans is, heeft dat vervelende gevolgen voor je gezondheid. Wij praten je bij en hebben een paar fijne tips verzameld om je darmen tot rust te brengen.

Een darmflora die niet stabiel is, kan voor vervelende klachten zorgen, zoals allergieën, buikpijn, migraine, gewrichtsklachten en een opgeblazen buik. De goede bacteriën in je darmen nemen af als je medicatie slikt of te veel suikers binnenkrijgt. De slechte bacteriën, schimmels en parasieten krijgen dan de overhand, waardoor dit soort klachten ontstaan. Je kunt dus wel zeggen dat de darmflora mega belangrijk voor ons lichaam is. Toch is die bij de meeste mensen uit balans. Met deze tips breng je je darmen tot rust.

Minder suiker
Grote hoeveelheden suiker en koolhydraten zijn de boosdoener van een darmflora die uit balans is. Slechte bacteriën en schimmels voeden zich namelijk met suiker en koolhydraten, wat tot een toename leidt. Goede bacteriën blijven juist liever uit de buurt van al dat suiker en geraffineerde producten. Door minder suiker te eten, voorkom je dat slechte bacteriën de overhand krijgen en breng je je darmen tot rust.

Minder stress
Je hebt misschien wel ervaren dat je darmen onder stressvolle situaties lijden. Als je voor een langere periode stress ervaart, functioneren je darmen minder goed. Dit komt doordat je lichaam in zo’n situatie vlucht- of vechtgedrag vertoont, waardoor de andere processen in je lichaam tijdelijk als ‘minder belangrijk’ worden beschouwd. Daaronder vallen ook je stofwisseling en de opname van voedingsstoffen. Minder stressvolle situaties zijn veel beter voor je gezondheid, maar dat hebben we natuurlijk niet altijd in de hand. Daarom leren we je in dit artikel om beter om te gaan met stress.

Gevarieerd voedingspatroon
Bij een eenzijdig voedingspatroon vindt er in je darmflora een lage inname van stoffen die de darmgezondheid zouden moeten ondersteunen plaats. Door gevarieerder te eten, stimuleer je de goede bacteriën in je darmen om hun werk te doen.

Voedselintolerantie test
Ook als je heel gezond leeft en geen darm gerelateerde klachten ervaart, doe je er goed aan om eens een voedselintolerantie test te laten afnemen. Ze testen dan op de verschillende voedingsmiddelen die in jouw bloed zitten. De uitslag laat zien op welke voeding je niet goed reageert. Het kan best zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Door dit voedsel vervolgens te vermijden, kunnen je darmflora en darmwand herstellen en komen ze weer in balans.

Gefermenteerde voeding
Misschien ben je er niet zo’n grote fan van, maar gefermenteerd eten is een hele goede manier om gezonde melkzuurbacteriën binnen te krijgen. De melkzuurbacteriën zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde darmflora. Zuurkool en kefir zijn een goed voorbeeld van gefermenteerde voeding.

Meer voedingsvezels
Voedingsvezels zijn onderdeel van onze bacteriesamenstelling. Een natuurlijke voedingsbron voor onze goede bacteriën (in je dikke darm) zijn plantenvezels. Ze helpen je lichaam om de zuurtegraad in de darmen verlagen.

Probiotica
Elke dag probiotica supplementen slikken helpt om de slechte bacteriën en schimmels uit de weg te ruimen. Probiotica zijn ook bacteriën, maar wel goede bacteriën die onze darmflora verbeteren. Schimmels maken nu geen schijn van kans!

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!
Vegan airfryer recepten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?