Zelf groenten fermenteren is makkelijk en gezond

Een term die we steeds vaker voorbij zien komen, is fermenteren. Hoewel het nu heel populair is, wordt het fermenteren van voedsel al eeuwen toegepast. Fermentatie heeft dan ook genoeg voordelen. Wat deze voordelen zijn, wat fermentatie precies inhoudt en hoe je zelf aan de slag kunt, lees je hier.

Brood, zuurkool, tempé, wijn, kimchi: het zijn allemaal producten waar fermentatie plaatsvindt. Vroeger werd dit gedaan zodat het eten langer houdbaar was. Maar wat is het dan precies? Heel simpel gezegd is fermenteren het bewust laten groeien van gezonde bacteriën, ook wel probiotica, in voeding. Tijdens dit proces wordt de grondstof van je eten door micro-organismen (schimmels. bacteriën en gisten) omgezet of afgebroken. Hierdoor verandert de smaak, de geur en het uiterlijk van het product.

 

Voordelen van fermenteren
Naast de verbetering van de smaak zijn er nog een paar voordelen. Zo blijven de producten langer houdbaar. Ook de verteerbaarheid wordt beter. Dit komt omdat de producten na het fermentatieproces melkzuur bevatten. Verder worden de vitamines en bioactieve stoffen in groenten verhoogt.

 

Zelf groenten fermenteren
Gefermenteerde groenten kun je heel makkelijk in de winkel kopen, maar zelf aan de slag gaan is veel leuker! Je moet wel wat geduld hebben, maar je krijgt er een hoop goeds voor terug. Je hebt maar vier dingen nodig:

  • 1 kg stevige groenten (komkommer, wortel, radijsjes, sperziebonen)
  • 20 g zout
  • luchtdichte pot, gesteriliseerd
  • satéprikkers

Na ze eerst goed te wassen, snijd je de groenten zo fijn mogelijk. Zo gaat het fermentatieproces sneller. Strooi hier nu voldoende zout over en stop ze in een met water gevulde luchtdichte pot. Het is belangrijk dat de groenten onder water staan. Je kunt de satéprikkers gekruist over de pot leggen, zodat de groenten niet alsnog boven het water komen. Sluit de pot en zet deze voor drie of vier dagen op de warmste plek in je huis. Open wel iedere dag even de deksel om de lucht eruit te laten. Als de dagen om zijn, kun je het gefermenteerde potje groente in de koelkast zetten. Na een aantal dagen heb je je eigen groente gefermenteerd en kun je er nog weken of zelfs maanden van genieten door je salade, op je sandwich of gewoon als snack!

 

Wil je nu nog meer tips om langer met je groenten te doen? Lees dan eens dit artikel.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?