Winterdetox zonder sappen

In de winter wordt het weer sneller donker ’s avonds. Sommige mensen krijgen dan last van ‘winter blues’. Tijdens dit soort periodes moet je extra goed voor je lichaam en geest zorgen. Een winterdetox is de oplossing. Wij leggen uit hoe!

Bij detox is jouw eerste gedachte misschien: ‘weer een nieuwe sapkuur’. Meerdere onderzoeken hebben echter uitgewezen dat het effect van een sapkuur niet zaligmakend is. Door een aantal dagen alleen juices te drinken, reset jouw lichaam zich nauwelijks. Daarbij ga je een aantal dagen op een enorm calorietekort zitten, wat totaal niet wenselijk is voor jouw lichaam. Detoxen, resetten, ontgiften kan op zoveel andere, leukere manieren. Wij geven 10 tips om van je winterdip af te komen met een winterdetox.Probiotica zijn je nieuwe beste vriend

Probiotica zijn van nature levende micro-organismen. In dit geval voornamelijk bacteriën, maar soms ook gisten. Deze kleine bacillen zijn normaal gesproken al aanwezig in het lichaam. Door verschillende oorzaken kan er een disbalans ontstaan, bijvoorbeeld door antibiotica, slechte voeding en stress. Dit kan dan weer tot verslechtering van het afweersysteem leiden. Hier zit jouw lichaam in de winter al helemaal niet op te wachten. Check dus eerst eens hoe het met deze beestjes in je darmen gaat.

Het slikken van een probioticakuur heeft heel veel gezondheidsvoordelen: van versterken van je organen tot het tegengaan van depressies. Geen zin om pillen te slikken? Maak dan je eigen gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en tempé. Die staan bol van de gezonde organismen. De ideale start van een winterdetox!

Mediteren kun je leren

Mediteren is een vorm van ontspanning waarin jij met jouw gedachten compleet in het hier en nu bent. Jouw gedachten mogen er zijn zonder ze te veroordelen. Soms is dat moeilijker dan het klinkt. Maar geen nood, met een beetje oefening krijg je dit in een mum van tijd onder de knie. Waarom moet je leren mediteren? Meditatie heeft allerlei geestelijke gezondheidsvoordelen. A happy mind in a happy body! De belangrijkste voordelen voor donkere dagen in de winter met een winterdetox? Een betere emotionele balans, minder angst en depressie en een beter immuunsysteem. Dit allemaal kun je al bereiken door iedere ochtend of avond een sessie in te lassen van 10 minuten.

 Eat your veggies

Voor een gezond lichaam, maar zeker voor een lichaam dat het op dit moment wat zwaarder heeft, is voeding ontzettend belangrijk. Wat je eet staat in directe relatie tot hoe jij je voelt. Een gevarieerd voedingspatroon helpt jou de koude wintermaanden door. In deze maanden is het nog belangrijker om heel veel groente te eten. Een goede winterdetox dus. Eet de regenboog aan groenten en zorg dat jouw maaltijden minimaal voor de helft uit groenten bestaan. Hierbij kunnen sapjes natuurlijk wel ondersteuning bieden.

Maar dan ben je er nog niet. Wil je echt ‘winter blues’ voorkomen? Zorg dan dat je eetschema minimaal fruit, noten, zaden, granen en peulvruchten bevat. Deze groepen bevatten van nature stoffen die ervoor zorgen dat jouw immuunsysteem optimaal blijft en depressies tegengaan. Drink daarbij regelmatig een kop verse kruidenthee, zoals gemberthee. Zorg dat je ook voldoende water binnenkrijgt. Zit je al een beetje in een winterdip? Laat dan zoveel mogelijk koffie en alcohol staan.

Naaldjes, naaldjes, naaldjes

Een manier om de energie in jouw lichaam weer snel in balans te brengen is acupunctuur. Deze behandelmethode heeft een Chinese oorsprong. Hier gaan ze ervan uit dat de mens in verbinding staat met alles om hem heen. Soms ontstaat hierdoor een disbalans in het energiestelsel. Het lijkt erop dat dit vaker optreedt in de winter, door de verandering van de seizoenen. Hoe brengen ze je weer in balans? Ze brengen heel kleine naaldjes aan in jouw energiesysteem. De naaldjes die bij deze acupunctuurbehandelingen worden ingebracht zijn nauwelijks voelbaar. De naaldjes blijven er gemiddeld zo’n 20 minuten in zitten, waarna ze pijnloos weer worden verwijderd. Dus voor de eventuele pijn hoef je het zeker niet te laten! Een bijkomend voordeel van deze sessies is dat het een natuurlijke pijnstiller kan opwekken.

 Neem een massage

Het nemen van een massage heeft eindeloos veel voordelen. In de winter zorgt het vooral heel goed voor de verbetering van jouw immuunsysteem en het verlagen van het stresshormoon. Hierdoor krijgt jouw lichaam extra handvaten om zich te weren tegen een winterdepressie. Los van het feit dat je er compleet ontspannen, totally zen en helemaal losgemaakt door bent. Hop naar de masseur dus!

Beweeg er op los

De hele dag door is jouw lichaam bezig met afvalstoffen afvoeren om het in gezonde staat te houden. Als afvalstoffen zich ophopen, ervaar je allerlei klachten. Zoals vermoeidheid, veranderend humeur, slechte huid, slechte adem en nog veel meer. Voordat je echt in een winterdip raakt, moet je ervoor zorgen dat afvalstoffen zo snel mogelijk verdwijnen. Lekker ontgiften dus. Door regelmatig te bewegen, voert het lichaam zelf deze toxics al af. Hoe dan? Door actief te zijn, ga je automatisch dieper ademhalen. Een diepere ademhaling zorgt voor meer zuurstof. Dat is de sleutel naar het succes! Zuurstof zorgt namelijk voor een versnelde afvoer van afvalstoffen en dus de sleutel naar een goede winterdetox.

Ga zweten in de sauna

Een dagje of avondje sauna is natuurlijk erg lekker. Maar het heeft ook nog eens heel veel gezondheidsvoordelen. Om je lichaam in de winter te detoxen, is een van de belangrijkste topics het afvoeren van afvalstoffen. In de sauna zweet jij je een ongeluk. In dit zweet zitten jouw toxics. Je helpt dus het lichaam een handje met ontgiften. En ieder beetje helpt! Bel je saunamaatje op en plan snel weer een relaxdagje in. Zorg wel dat je de hele dag door genoeg water blijft drinken. Het effect van de sauna is het grootst als je blijft hydrateren.

Wees lief voor je huid

Veel cosmetica bevat toxische en belastende stoffen. Een groot gedeelte hiervan wordt opgenomen door het lichaam. Sommige veroorzaken een tal van irritaties en allergieën. Het schijnt zelfs zo te zijn dat bepaalde stoffen op langere termijn kanker kunnen veroorzaken. What!? Je organen en gestel ondervinden hier dus rechtstreeks hindernissen van. In de winter is jouw lichaam al keihard aan het werk om jou in optimale staat te houden. Je helpt een handje door jouw cosmetica te vervangen door natuurlijke producten. Gooi niet meteen de hele inhoud van je toilettas weg, maar lees hier hoe je jouw cosmetica kunt verduurzamen. Meer dierproefvrije en vegan cosmetica vind je in dit artikel.

Zet je gedachten op rij

Als jouw hoofd overvol raakt, heeft dit ook effect op jouw lichaam. Een lichaam in stress functioneert minder goed, waardoor er allerlei kwaaltjes ontstaan. In de winter zorgt dit mogelijk voor een winterdip. De makkelijkste manier om jouw hoofd leeg te maken, is een lange boswandeling te maken en jouw telefoon thuis te laten. Zo creëer je wat ruimte in je hoofd. Zorg dat je daarna een to-dolijstje maakt. Dit kan op papier, maar je hebt hier tegenwoordig ook talloze apps voor waarin je dat kunt doen. Hoppa, weer wat extra ruimte. Blijf niet te lang met gevoelens rondlopen, dit kan ook een enorme plek in jouw hoofd innemen. Uit je gevoelens en praat met mensen waarbij jij je op je gemak voelt. Free your mind!

Intermittent Fasting

Een andere manier om het lichaam rust te geven en te resetten, is Intermittent Fasting. Dit is een methode die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Wat houdt Intermittent Fasting in? Deze levensstijl geeft, door middel van vasten, de organen een bepaalde tijd per dag of per week rust, zodat je het de kans geeft om zichzelf te herstellen. Dit kan zijn 14-18 uur per dag of bijvoorbeeld twee dagen in de week. Je eet bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur. In het andere tijdvak eet je niets. Het is wel de bedoeling dat je in het vak waarin je wel eet, drie flinke maaltijden neemt om zo wel aan de benodigde voedingsstoffen en calorieën te komen. Het is van origine niet bedoeld om af te vallen, maar om te ontgiften. Veel mensen gebruiken de methode echter wel om af te vallen. Je kunt het beter gebruiken voor een goede winterdetox.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?