Advertentie

Waaruit bestaat een goed ontbijt?

De een ziet ontbijten als een goede start van de dag en de ander slaat het liever over. Dit artikel is voor als je wel graag ontbijt en wilt weten waaruit nou een goed ontbijtje bestaat.

Een ontbijtje is voor velen de ideale start van de dag. En met een goede start bedoelen we de uitgelezen kans om diverse vitamines, mineralen, eiwitten en vezels tot je te nemen. Ons ideale ontbijtje bestaat altijd uit verschillende producten, zodat we meerdere goede voedingsstoffen binnenkrijgen.

Je kan alle kanten op met je ontbijtje en variatie zorgt ervoor dat je aan het einde van de week een scala aan voedingsstoffen hebt verorberd. Kies bijvoorbeeld afwisselend voor een volkoren boterham, havermout of plantaardige zuivelvervangers.

Een volkoren boterham is een verstandige keuze vanwege de vezels die erin zitten en ook om bijvoorbeeld wat jodium binnen te krijgen. Jodium draagt bij aan een normale cognitieve functie, een normale productie van schildklierhormonen en een normale werking van de schildklier. Daarnaast levert jodium een bijdrage aan de normale groei van kinderen. Als beleg gaan we altijd voor iets met eiwitten zoals notenpasta’s, pindakaas of hummus en we maken dit graag af met een bron van vitamines zoals groenten of fruit.

Bij havermoutontbijtjes kiezen we ervoor om plantaardige zuivel te gebruiken die is verrijkt met calcium. Calcium is nodig voor bijvoorbeeld de instandhouding van normale botten en tanden. Dus erg fijn om daarmee alvast een start te maken in de ochtend. Daaraan voegen we bijvoorbeeld wortels toe om carrotcake oats te maken. In wortels zit provitamine A die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, ook wel retinol. Retinol draagt bij aan de instandhouding van een normale huid en gezichtsvermogen. Of we gaan voor fruit, dat vaak vitamine C bevat. Dit draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid. Vaak voegen we als laatste ook nog wat eiwitten en vezels toe in de vorm van zaden, pitten en/of noten.   

Als we voor een plantaardig alternatief voor yoghurt gaan, dan letten we – net zoals bij plantaardige melk – erop dat het is verrijkt met calcium. Ook is het verstandig om bij plantaardige zuivel te checken of er magnesium is toegevoegd. Magnesium ondersteunt de botten en draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel. Ook daarbij lusten we groenten of fruit en we maken het weer af met noten, zaden en/of pitten. Een handje nootjes is een plantaardige bron van veel goede voedingsstoffen, waaronder zink. Dat draagt bij aan verschillende processen in het lichaam, waaronder de instandhouding van normale botten en een normaal metabolisme van koolhydraten en vetzuren.

Je kan dus eenvoudig veel goede voedingsstoffen binnenkrijgen met een ontbijtje. Door te variëren krijg je een variatie aan voedingsstoffen binnen en neem je niet per ongeluk een teveel van een bepaalde stof.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Waar koop je de lekkerste vegan taarten?
VEGAN IN HET NIEUWS: Met onder andere Schijf for life, vegan magnums, beste plantaardige restaurant van de wereld en de Nederlandse klimaatplannen.
Vegan en dierproefvrij schoonmaken
Wanneer is koek vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?