Vegan snoep: wanneer is het echt vegan?

Word jij enorm blij van lolly’s, spekjes, gummies en ander soort snoepgoed? Dan gaan we je vandaag heel blij maken! Voor de beginnende veganist komt dit wellicht als een verassing, maar veel snoep is vaak niet vegan. Om die reden vertellen we je vandaag wat snoep dan niet vegan maakt en waar je op moet letten. Om je volgende zoete craving een stuk makkelijker te maken, delen we natuurlijk ook een lijst met onze favoriete vegan snoep. Dat scheelt je weer een hoop werk als je bij het snoepschap staat.

Hoewel er steeds meer plantaardige opties verschijnen in de supermarkt, merken we zelf dat vegan snoep vinden soms nog een echte uitdaging is, aangezien veel snoep niet geschikt is voor veganisten. Voor de zoetekauwen onder ons kan dat best lastig zijn. Je wil immers weleens wat anders dan een blokje pure chocolade. Toch is er genoeg te vinden! Je moet alleen even weten waar je precies op moet letten. Ben je nog niet zo thuis in de vegan snoep wereld? Lees dan vooral even verder, want we zetten alles voor je op een rijtje!

Waarom is snoep niet vegan?

Er zit natuurlijk geen vlees, vis of ei in snoep. Melk is meestal ook het probleem niet. Snoep is over het algemeen dan gewoon vegan zou je denken, toch? Helaas niet! Er zijn een paar ingrediënten die in snoep kunnen zitten en van dierlijke afkom zijn. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan er wel melk in zoetigheid zitten. Denk maar aan chocolade en yoghurtsnoepjes. Verwar dit trouwens niet met melkzuur, want dat is wel vegan!

Daarnaast kun je in roodgekleurd snoepgoed karmijn terugvinden. Dit is een kleurstof dat van de cochenilleluis afkomt en wordt in de ingrediëntenlijst ook weleens aangeduid als E120. Gelukkig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van plantaardige rode kleurstoffen, zoals rode biet. Een ander ingrediënt dat je kunt tegenkomen op de verpakking van je zakje snoep, is honing, maar deze zal vanzelf spreken. Honing is trouwens niet het enige wat van een bij gebruikt wordt. Ook bijenwas zie je vaak terug op de etiketten. Dit wordt bij snoepgoed als glansmiddel gebruikt, net als schellak. Schellak wordt gemaakt van de afscheiding van de lakschildluis. Voor vegan snoep is carnaubawas een prima alternatief.

Gelatinevrij snoep

Vegan snoep betekent ook dat er geen gelatine in hoort te zitten. Gelatine is een bindmiddel dat wordt gemaakt uit slachtafval. Dit komt jammer genoeg nog best vaak voor in zoete snacks, vooral in zachte snoepjes zoals marshmallows. Een plantaardig alternatief is in dit geval pectine, wat bijvoorbeeld in jam wordt gebruikt. Goed om te weten, is dat gelatine nooit veganistisch is. De ene fabrikant kiest ervoor het ingrediënt aan te duiden als varkensgelatine en de ander als enkel gelatine. In beide gevallen gaat het om een dierlijk product. Let bij het kopen van je volgende zakje gummies dus op de term gelatine, of het E-nummer E441.

Waarom kiezen voor vegan snoep?

Naast vegans en mensen met een plantaardig voedingspatroon die ervoor kiezen vegan snoep te consumeren, zijn er natuurlijk nog meer redenen om te gaan voor een vegan alternatief. Zo zullen sommige vegetariërs ook de voorkeur hebben voor vegan snoep, aangezien hier dan geen gelatine in zit. Ook speelt voedsel bij bepaalde religies een belangrijke rol. Dan kan gelatine, komijn of melk een no go zijn. Voor aanhangers van deze religies is vegan snoep dan een ideale oplossing!

Welk snoep is vegan?

Gelukkig komt er steeds meer vegan snoep op de markt en is er ook vaak op verpakkingen een vegan label te vinden. Wel goed opletten: snoep kan ook een vegetarisch keurmerk hebben. Dit snoepgoed bevat dan geen gelatine, maar kan wel ingrediënten als bijenwas hebben. Als wij zin hebben in zoet, dan gaan wij graag voor een van deze toppers:

 

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Dan hebben we nog een uitgebreid lijstje klaarstaan met het lekkerste vegan snoep uit de supermarkt.

 

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

over_LTGL

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

alle ebooks sticker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?