Advertentie

Is melkzuur vegan? Alles over deze instinker!

Op NPO3 zagen we ‘De grote is-dit-vegan-of-niet-quiz!’. Uiteraard wilden wij onze kennis wel eventjes testen! Er kwamen allerlei producten voorbij, bijvoorbeeld Skittles (ja, die zijn vegan) en marshmallows (nee, niet vegan want er zit gelatine in). Ook kwam er een vraag voorbij waarbij het antwoord op de vraag uitwees dat het product niet vegan is omdat er melkzuur in zit. Maar, melkzuur is vegan! Om dit verder uit te leggen, hebben we er een stukje over geschreven.

Melkzuur is vegan!

Eerder schreven we een artikel over allerlei woorden waar je op moet letten op verpakkingen als je veganist bent. Zo zijn termen als weipoeder en karmijn misschien verraderlijk, omdat je in eerste instantie daarbij niet aan iets dierlijks denkt. Die ingrediënten moet je wel allemaal vermijden als je een veganistisch eetpatroon aanhoudt! In dat stukje noemen we ook even kort melkzuur, omdat dit een ontzettende instinker is. Bij het woord ‘melkzuur’ denk je namelijk natuurlijk wel gelijk dat je te maken hebt met een dierlijk ingrediënt. Niks is echter minder waar!

Natuurlijk stofje

Als veganist loop je waarschijnlijk met een grote boog om alles met het woord ‘melk’ heen. Maar wist je dat melkzuur (als toegevoegd ingrediënt) gewoon vegan is? Melkzuur is een natuurlijke stof, die voorkomt in gefermenteerde producten. Het kan in een gefermenteerd dierlijk product zitten, maar ook gewoon in een plantaardig product. En, als het melkzuur wordt toegevoegd aan andere producten is altijd plantaardig!

Wat is melkzuur?

Melkzuur is een stofje dat op een organische manier ontstaat door allerlei biologische, natuurlijke processen. Het komt in veel verschillende producten voor, omdat het proces van afscheiden en fermenteren bij heel veel voeding gebeurt. Als op verpakkingen van producten – zoals Rivella – het ingrediënt ‘melkzuur’ staat, dan gaat het om een toevoeging aan het product. Melkzuur staat namelijk nooit op de ingrediëntenlijst als het niet is toegevoegd, omdat het pas na fermentatie van het product ontstaat. Op een pak melk staat bijvoorbeeld dat het lactose en melk bevat.

Waarom heet het melkzuur?

Waarom heet een ingrediënt dat ontstaat door een biologisch proces dan melkzuur, zeker als het zo misleidend is? De naam voor het stofje is ontstaan doordat het ingrediënt is gevonden in een melkproduct. Even terug in de tijd: Zweden, 1780. Carl Scheele ontdekte een nieuw stofje in melk dat over datum was. Als melk over datum gaat, begint er een fermentatieproces en worden de suikers uit de melk (lactose) afgebroken. Melkzuur is het afgescheiden gedeelte van de suikers. Dit proces van fermentatie is ontdekt bij melk, maar gebeurt zeker niet alleen bij dierlijke producten. Het is zelfs zo dat elke vorm van koolhydraten omgezet kan worden in een residu. Dat residu wordt nu allemaal ‘melkzuur’ genoemd om voor dit gefermenteerde stofje één naam te hebben.

Waarom wordt melkzuur toegevoegd aan (vegan) producten?

Je zal misschien wel denken: als melkzuur een biologisch proces is van fermenteren in producten, waarom moet dit stofje dan toegevoegd worden aan producten waarbij dat proces niet plaatsvindt? Dat heeft te maken met allerlei trucjes die de voedingsindustrie toepast om producten mooier eruit te laten zien, langer houdbaar te maken of meer smaak te geven. Melkzuur heeft twee voorname voordelen voor de voedselindustrie:
1) Het wordt gebruikt als conserveermiddel omdat melkzuur de gistvorming tegengaat.
2) Het wordt gebruikt als smaakmaker om een wat zuurdere smaak aan producten te geven.

Waar wordt melkzuur voor niet-dierlijke producten vandaan gehaald?

De voedselindustrie voegt melkzuur dus aan allerlei producten toe om de houdbaarheid van het product te verlengen en om de smaak te versterken. Waar halen ze dan echter het stofje vandaan, als ze niet de bacteriën van gefermenteerde melk of yoghurt kunnen gebruiken? Zoals gezegd kan elke vorm van koolhydraten zich fermenteren tot een vorm van melkzuur. De voedingsindustrie maakt gebruik van fermentaties van plantaardige producten zoals zetmeel of rietsuiker om toe te kunnen voegen aan producten. Dit is niet per se omdat de voedselindustrie wil dat bepaalde producten volledig plantaardig blijven, maar simpelweg omdat de producten waar zij melkzuur uit winnen veel goedkoper zijn dan als ze het uit dierlijke producten zouden moeten halen. Daarom is het melkzuur dat voor commerciële doeleinden wordt gebruikt als toegevoegd ingrediënt altijd vegan!

E-nummer van melkzuur

Melkzuur heeft ook zijn eigen E-nummer. Je kan hem herkennen aan het E-nummer E270. Weet dus vanaf nu dat je dan als veganist gewoon met hartenlust je glas Rivella kan opdrinken

Oreo’s niet vegan?

In de NPO3 quiz viel ons nog iets anders op: Oreo’s zouden niet vegan zijn omdat het witte laagje tussen de twee koekjes melk zou bevatten. Dat is echter niet zo! Het witte crèmelaagje is gemaakt op basis van soja, dus gewoon hartstikke vegan. Oreo adverteert zelf dan wel niet vegan te zijn, maar de over het algemeen weten alle vegans hun weg snel te vinden naar deze lekkernij. Vooral een aantal jaar geleden, toen het aanbod van vegan (chocolade)koekjes echt nog niet groot was!

Wordt witte suiker gemaakt met behulp van dierlijke producten?

Ook witte suiker kwam voor in de NPO3 quiz. Ons antwoord: vegan! Uitslag volgens de quiz: niet vegan. Uitleg: “Suikerriet komt tijdens het verwerkingsproces naar witte suiker in contact met piepkleine kooltjes van koeienbeenderen. Het krijgt de hagelwitte kleur door aanraking met beenderkool.” Hier schrokken wij best wel van, dus dat hebben we meteen even uitgezocht! Gelukkig kwamen we tot de volgende bevinding: Vooral in Amerika wordt deze verwerkingsmethode van rietsuiker gebruikt. In Nederland is dit proces verboden, dus de witte suiker uit ons land is wel altijd gewoon veganistisch. Pffieeeuw!

Vegan en niet-vegan termen

De komende tijd zullen we wat meer aandacht besteden aan dit soort onderwerpen. Want we willen natuurlijk allemaal zeker weten dat wat we kopen ook echt vegan is of dat we iets bewust laten liggen als we denken dat het niet veganistisch is. Maar het is zonde als we voor niks allerlei lekkers missen of als we per ongeluk wel dierlijke producten naar binnen werken. Dat willen we te alle tijden voorkomen. Samen komen we uiteindelijk wel uit het doolhof. Heb je specifieke vragen of verzoeknummers? Laat het ons weten!

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Vegan bij Aldi
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?