Vega vs. vegan dieet

Regelmatig halen mensen vega en vegan door elkaar. Wat zijn nou precies de verschillen? En is een veganistisch dieet moeilijker te volgen dan een vegetarisch dieet?

Als we het hebben over een veganistisch of plantaardig dieet verwarren veel mensen het met een vegetarisch dieet. Vegan en vega liggen qua woorden erg dicht bij elkaar, maar qua voedingspatroon is het toch iets heel anders.

 

Vega

Het basisprincipe van vegetarisch eten is dat je geen vlees en vis eet en ook geen andere producten waarvoor een dier moet overlijden (denk bijvoorbeeld aan gelatine). Wat je wel eet met een vegetarisch dieet zijn producten die afkomstig zijn van dieren, zoals kaas en eieren. Het idee hierachter is dat hier minder dierenleed voor nodig is en het produceren van voedingsmiddelen zoals melk minder belastend is voor het milieu dan het verwerken van een stuk vlees. En je krijgt minder dierlijke vetten binnen, waardoor het gezonder is dan een voedingspatroon waarbij je wel vlees eet. Jaren geleden keek men je raar aan als je vegetariër was, maar tegenwoordig is het heel normaal dat je meerdere dagen geen vlees of vis meer eet. Mensen schrikken dus niet echt meer van dit voedingspatroon en de angst voor tekorten ebt langzaam weg. Bij een vegetarisch dieet moet je voornamelijk opletten dat je wel voldoende vitamine B12 binnen krijgt.

 

Vegan

Bij een veganistisch, ook wel plantaardig, voedingspatroon gaat het er juist om dat je helemaal geen dierlijke producten eet. De beweegredenen hiervoor zijn vaak om dierenleed te verminderen, het milieu minder te belasten of om de gezondheid een boost te geven. Onder de meeste mensen is veganistisch eten nog iets heel nieuws en spannends. In ieder geval zijn nog niet veel mensen ervan overtuigd dat een plantaardig voedingspatroon geschikt zou zijn voor hen. Er ontstaan namelijk snel wat zorgen bij een plantaardig dieet. Wat moet je allemaal eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Hoe krijg je genoeg eiwitten, vitamine D en vitamine B12 binnen? Wij willen graag wat zorgen weghalen en laten zien dat veganistisch eten echt niet zo spannend en lastig is. Check onze Easy Vegan recepten daarvoor! Hoe het precies zit met eiwitten, hoeveel je moet hebben en waar je het uit kan halen, hebben we allemaal voor jullie beschreven in een artikel. Ook de antwoorden op vitamine D en vitamine B12 kan je bij ons op de site terug vinden.

 

Overlap

Eén ding is zeker, zowel in een vega als vegan dieet zie je veel groenten en fruit terug. Dit is fantastisch, omdat deze voedingsmiddelen veel goede voedingsstoffen en tegelijkertijd weinig calorieën bevatten. Dit zorgt ervoor dat je met een gevarieerd voedingspatroon je lijf al heel goed aan het onderhouden bent. Maar, hoe zorg je ervoor dat je per week of per dag zeker weet dat je binnenkrijgt wat je nodig hebt? Dit kan je doen door af en toe even je voeding in te vullen in een voedingsapp die voor je uitrekent wat je de hele dag aan voedingsstoffen binnen hebt gekregen.

 

Moeilijkheidsgraad

Toch ervaren mensen vegan eten als moeilijker dan vega. Dit is ook logisch want er is meer keuze in de supermarkt als je elke dag vegetarisch in plaats van veganistisch eet en het is nou eenmaal zo dat je minder snel tekorten krijgt als je op een gezonde manier vegetarisch eet. Toch kan je ook heel gezond en veilig plantaardig (gaan) eten. Geef het even de tijd en de aandacht en dan kom je erachter dat je enorm lekker en gevarieerd kunt eten zonder dierlijke producten. En, dat je je er waarschijnlijk energiek en fijn door gaat voelen, zonder tekorten.

Wil je proberen hoe jij je voelt bij een vegan dieet? In januari kan je bij ons meedoen met de Easy Vegan Challenge. Hierbij gaan we samen een maand lang plantaardig eten. Wij verzorgen daarvoor heerlijke recepten, voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Daar geven we je dan ook per week een boodschappenlijst voor. Hoe easy is dat?! Daarnaast geven we extra informatie over onder andere plantaardig eten, onze tips en tricks en de recepten voor onze favo snacks. Door de uitdaging een maand lang aan te gaan, kun je kijken of je vaker plantaardig wilt gaan eten, misschien wel in combinatie met vegetarisch eten als dat voor jou het prettigst is. We hopen je te laten zien dat plantaardig eten ontzettend lekker is!

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?