Van afvallen naar volhouden: zo lukt het wel!

“Gun jezelf een gezond lichaam, maar ook het feestje of een lekkernij.”

Voor veel mensen is het lastig om na het afvalproces ook lekker in hun vel te blijven zitten en niet terug te vallen in oude patronen. Wij geven je tips om ervoor te zorgen dat je je nieuwe lifestyle volhoudt.

Als je je doelen hebt behaald (hartstikke goed!), kan de omschakeling naar een houdbare levensstijl waarbij je niet aankomt en niet meer afvalt, lastig zijn. We geven je een aantal suggesties die je helpen om je na het afvallen fijn en fit te blijven voelen.

 

Een ritme

Een ritme maakt het makkelijker om je iets eigen te maken, vol te houden en een routine op te bouwen, zodat je er niet meer zoveel bij na hoeft te denken. Dit werkt ook zo met eten. Als je tijdens een crashdieet een bijna ondoenlijk ritme aanhoudt waarbij je wel heel snel afvalt, maar jezelf niet een nieuwe levensstijl aanleert, is de omslag naar een erg lastig. Je gaat dan namelijk pas achteraf op zoek naar een gezond ritme. Als je geleidelijk afvalt met een programma dat je de handvatten geeft om een gezond ritme te creëren, zoals ons 12 weken-programma, dan kun je na afloop dat ritme eenvoudiger vasthouden. Je verandert dan alleen je voedingsbehoefte zodat je gewicht stabiel blijft en je niet meer afvalt. De basis ligt er immers al. Bevalt het niet? Dan kan je rustig op zoek naar een ander ritme. Misschien is een periode intermittent fasting wel iets voor jou.

Een nieuw doel

Doelen helpen om net even die extra stap te zetten. Formuleer na het afvallen een volgend doel dat jou motiveert, maar ook hoe je het wilt bereiken en waarom je het wilt bereiken. Dit zorgt voor houvast na het bereiken van je oorspronkelijke doel. Schrijf je nieuwe doelen op in een eetdagboekje, op een papiertje dat je op je koelkast hangt, in de notities van je telefoon, in je agenda als wekelijkse herinnering of op een andere plek waar je het eenvoudig kunt terugvinden en er af en toe aan wordt herinnerd. Een manier is een als-dan doel. Voorbeelden hiervan zijn: “Als ik om 6 uur thuiskom, dan eet ik een appel tegen de ergste trek”, of “Als ik in de supermarkt loop dan mag ik één verwensnack halen voor de komende vier dagen”. Deze doelen geven houvast en je hoeft meer na te denken. Andere manieren van doelen formulieren zijn SMART-doelen. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een voorbeeld hiervan is: “De komende maand heb ik voor onderweg altijd een gezonde snack als noten of een appel in mijn tas, zodat ik niet in de verleiding kom om iets anders te kopen”. Op deze manier val je minder snel in oude patronen die misschien ongezonder zijn. Een doel is persoonlijk en specifiek voor jou. Probeer er een paar uit, maar zorg ervoor dat je jezelf eraan kunt herinneren op de momenten dat het nodig is.

Meer bewegen

Misschien had je er eerder geen ruimte voor in je hoofd of was je nog druk bezig met je nieuwe, gezondere voedingsgewoontes, waardoor beweging geen prioriteit had. Meer bewegen hoort bij een gezonde levensstijl en het is belangrijk om er plaats voor te maken in je ritme en leefgewoontes. Je kunt hier uiteraard ook een doel aan koppoelen, zoals hierboven besproken. Je hoeft niet hetzelfde te doen als je vrienden en familieleden. Ga op zoek naar de beweging die bij je past. Vind je het fijn om te wandelen, maar heb je wat extra motivatie nodig? Download dan een app die je stappen telt of die bijhoudt hoeveel kilometer je hebt gelopen. Op die manier kun je doelen stellen, deze uitbreiden en jezelf stimuleren eropuit te gaan. Misschien is yoga helemaal jouw ding? Er zijn diverse apps en YouTube-kanalen met oefeningen. Een van de grootste is Yoga with Adriene. Wil je wat meer actie en zoek je bewegingsvideo’s? Deze bieden we ook aan in onze online omgeving! Ook werkt een sportmaatje erg motiverend, dus zoek iemand die graag hetzelfde doet als jij. Dat is ook nog eens gezellig!

Ken je valkuilen

Iedereen vervalt snel in oude, ingesleten gewoontes. Identificeer ze en pak ze aan. Door er bewust mee om te gaan, krijgen ze minder kans om het roer weer over te nemen. Denk bijvoorbeeld aan standaard op het (tank)station een calorierijke koffie of snack kopen, een zak chips op de bank, altijd koekjes bij de thee of standaard een te grote portie avondeten. Een van de manieren om een vinger aan de pols te houden, is een eetdagboekje bijhouden

Gun jezelf het beste

Gun jezelf een gezond lichaam, maar ook het feestje of een lekkernij. Je hoeft niet iedere dag alleen maar gezond te eten. Ga voor een goede basis waar je met gelegenheids- en gezelligheidslekkers jezelf kunt verwennen. Een bekende manier is de 80-20 regel. Hierbij eet je 80% gezonde voedingsmiddelen die jouw lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft en verwen je jezelf voor 20%. Zo zorg je goed voor jezelf, met ruimte voor iets extra’s.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Zo maak je de lekkerste vegan sushi thuis
Gebruik ook de restjes van je groente
Israël: het eerste land met een verbod op bont
Rihanna lanceert nieuwe vegan lingerielijn

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken

Bekijk de video

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.