Sportvoeding: dit wil je weten voor je begint

Voeding is essentieel als het gaat om sporten. De juiste voeding helpt je beter presteren. Daarnaast ondersteunt voeding ook het herstel. Wil je meer weten over de verschillende voedingsstoffen die betrokken zijn voor, tijdens en/of na het sporten? Lees dan verder.

Energiebronnen

We beginnen met sportvoeding bij de macronutriënten. Dit zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten, die energie geven en essentieel zijn voor verschillende processen in je lichaam. Koolhydraten zijn als energiebron zeer geschikt om voor het sporten te consumeren. Dit geldt dan vooral voor duursport. Koolhydraten geven snel energie en als je tijdens het sporten een inkakker krijgt, is een koolhydraatsnack een goede keuze om snel weer energie op te doen. Eiwitten en vetten verteren langzamer dan koolhydraten. Een van deze energiebronnen innemen vlak voor een cardiosessie kan een zwaar gevoel op de maag veroorzaken.  

Meer over eiwitten

Eiwitten en sport worden vaak in één adem genoemd. Eiwitten zijn dan misschien niet ideaal vóór een workout, maar na afloop is een eiwitrijke maaltijd een fantastisch idee. Dat gebruik je dan niet als energiebron, maar voor de andere functies die eiwitten in het lichaam hebben. Eiwitten ondersteunen snel herstel van de spieren na een training en dragen bij aan de groei en instandhouding van de spiermassa. Je kunt stellen dat eiwitten zorgen voor meer en sterkere spieren. Het is dus niet zo gek dat eiwitten (shakes, bijvoorbeeld) populair zijn onder sporters.  

Andere voedingsstoffen

De voedingsstoffen magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen ook een rol bij sporten. Ze hebben allemaal invloed op dezelfde functies in het lichaam. Ze dragen bij aan een normale spierwerking en behoud van soepele en sterke spieren. Het is daarom goed om extra te letten op deze voedingsstoffen als je intensief bezig bent met sport.

Vitamine C

Vitamine C valt in onze ogen ook onder sportvoeding. Het beïnvloedt namelijk de weerstand tijdens en na fysieke inspanning. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg naast de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem tijdens en na een sportprestatie.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

 

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?