Een beroemde zangeres, die je vast wel kent, is Ariana Grande. Zangeres Beyoncé heeft ook een 22 days vegan diet plan populair gemaakt. Topsporter Novak Djokovic eet is vegan en heeft zelfs een veganistisch restaurant geopend. Dit zijn verder nog vegan beroemdheden: Lewis Hamilton (F1-coureur), Venus en Serena Williams (tennisspelers), Ellie Goulding (zangeres), Sia (zangres), Will.I.AM (rapper), Zac Effron (acteur), Benedict Cumberbatch (acteur), Sigrid ten Napel (actrice), Natalie Portman (actrice), James Cameron (regisseur). Om er maar een paar te noemen 🙂
Dat klopt! Bananenschillen bevatten een kleine hoeveelheid vitamine B12. Je lichaam heeft vitamine B12 nodig om goed te functioneren en voor de aanmaak van rode bloedcellen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ervan is 2,8 microgram per dag. Een tekort eraan leidt tot een vorm van bloedarmoede. Als veganist kan je hier snel een tekort aan hebben, aangezien B12 vooral in dierlijke producten zit. Een bananenschil kan hier een kleine bijdrage aan leveren. Toch kan je hier waarschijnlijk niet voldoende uithalen om aan je behoefte te voldoen en er is nog niet bewezen dat dit een vorm van vitamine B12 is die je lichaam goed kan opnemen. Vitamine B12 supplementen gebruiken is daarom nog steeds een aanrader. Meer weten over B12 en vegan eten? Check dit artikel! Leuk feitje: in bananen zit dus slechts een beetje vitamine B12, maar wel grote hoeveelheden vitamine B6, magnesium, kalium vezels en eiwitten!
Veganistisch eten bevat helemaal geen dierlijke ingrediënten en is enkel plantaardig. Bij biologische productie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. De dieren krijgen bijvoorbeeld meer leefruimte, maar kunnen nog wel gebruikt worden als product of door een biologisch product. Een voorbeeld is biologische eieren als product, wat dan niet veganistisch is. Groente kan echter ook biologisch geteeld worden! Als je met een plantaardig dieet dus graag duurzamer wil eten, dan kan je zeker gaan voor biologisch groente en fruit!
Je kent een paar van de meest populaire vegan gerechten vast wel: falafel en hummus. Deze komen uit Israël en zij zijn al jaren de leider in de veganistische keuken. Ze noemen zichzelf zelfs ‘vegan capital of the world’. Als je het wilt hebben over een land dichterbij, dan is het ons buurland Duitsland. Zij zijn leider in veel lekkere en bekende vegan merken en producten. Denk maar aan de vegan kaas van Wilmersburger!
Het is belangrijk om de essentiële aminozuren binnen te krijgen via eiwitten. Als je veganistisch eet, is het daarom belangrijk om plantaardige eiwitten te eten. Tofu is daar een populaire optie voor. Maar no worries, er zijn ook andere goede bronnen hiervoor, zoals peulvruchten, kikkererwten en quinoa.
Gelukkig heel veel! Wij hebben een waslijst aan verschillende soorten staan. Een paar voorbeelden zijn Skittles, Katja Apezuur, Lonka Choco Banana, Fruitella Dummies, De Bron vegan marshmallows, look-O-look zure aardbeimatten en Bear fruit rolls. Allemaal jummie!
In baksels kan je suiker kan vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals dadels, appelmoes en bananen, of vloeibare varianten zoals ahorn- en agavesiroop. Ook Stevia is een natuurlijke zoetmaker, afkomstig van een plant. Maar, dit zijn nog steeds suikers uiteraard, maar bananen en dadels bevatten ook nog andere voedingsstoffen ten minste 🙂 Vaak kan je ook wat minder suiker gebruiken dan is aangegeven, dat helpt ook! Als je echt geen suikers binnen wilt krijgen, wordt het wat lastiger om je product zoet te maken.
In een onderzoek van Poore & Nemecek in 2018 vergeleken ze koemelk, rijstmelk, sojamelk, havermelk en amandelmelk. Koemelk is op het gebied van CO2 uitstoot, landgebruik en watergebruik het meest belastend voor de aarde. Rijstmelk is daarna het meest belastend op het gebied van CO2 uitstoot en watergebruik. Maar wat betreft het landgebruik scoort rijstmelk het laagste van allemaal. Zo heeft iedere plantaardige melksoort wel z’n voor- en nadelen. Havermelk lijkt gemiddeld het beste te scoren, op de voet gevolgd door sojamelk (bij soja is de productiewijze wel variabel, afhankelijk van de locatie van de plantage). Notenmelken zijn op het gebied van CO2 uitstoot en landgebruik niet heel belastend. Maar er is veel water nodig om deze melken te produceren, wat ze net iets minder duurzaam maken dan haver- en sojamelk.