Negatieve calorieën, kan dat?

Je komt de term de laatste tijd overal tegen: negatieve calorieën. Wat houdt dit precies in? En kan dit überhaupt?

Eerst maar eens een uitleg over wat negatieve calorieën nu precies zijn. Negatieve calorieën zijn de calorieën in voedsel waarbij vertering in je lichaam meer energie zou kosten dan dat het voedsel je oplevert. Om deze fabel maar meteen uit de wereld te helpen: dit soort voedingsmiddelen bestaat niet.

Bleekselderij negatieve calorieën? Nope

Een voorbeeld van een voedingsmiddel waarvan wordt gezegd dat dit negatieve calorieën bevat, is bleekselderij. Dat is dus onzin. Hoewel bleekselderij gezond is en laag in calorieën, val je echt niet af als je er meer van eet. Verlies je gewicht dan heeft dit andere oorzaken. Je bent misschien ook meer gaan bewegen of eet over het algemeen een stuk gezonder. Je kunt met een gerust hart deze bleekselderijsap maken, en die heeft ook echt positieve effecten, maar geen negatieve calorieën.  

Geen negatieve calorieën, wel energiebalans

Hoe zit het dan wel? Volgens het Voedingscentrum is de energie die nodig is om voedsel te verwerken minimaal in vergelijking met de energie die het voedingsmiddel levert. Van de totale energie die je lichaam dagelijks nodig heeft wordt maar 10% gebruikt om voedsel te verteren en verwerken. Ter vergelijking: je energieverbruik als je niets doet is ongeveer 60% en als je lichamelijk actief bent 30%. Het is heel simpel: als je energiebalans goed is – je verbruikt net zoveel energie als je binnenkrijgt – dan blijft je gewicht gelijk. Wil je op een gezonde manier afvallen, dan zul je meer moeten verbruiken dan dat er binnenkomt. Dat doe je niet alleen door negatieve calorieën te eten.

Afvallen zonder jojo-effect

Als je graag wat kilo’s kwijt wilt op een verantwoorde manier, kun je beter kijken naar je algehele voedingspatroon. Daarmee zorg je ook dat je na een dieet niet opnieuw aankomt. Niet vullen, maar voeden, is ons motto. Door je eetpatroon aan te passen val je af en heb je geen last van het beruchte jojo-effect.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?