Minder bekende mineralen en hun werking

Calcium, ijzer, natrium. De bekendste mineralen waar je vast al wel eens over hebt gelezen. Toch blijven er ook heel wat mineralen over die minstens net zo belangrijk zijn maar waar minder aandacht aan wordt besteed. Wat dacht je van koper, kalium, mangaan en molybdeen? Wij vertellen je in dit artikel over deze vier minder bekende mineralen.

Hoe zit het met deze mineralen?

Koper, kalium, mangaan en molybdeen zie je vaak wel op een verpakking staan van multi supplementen. Maar verder hoor je er niet heel veel over. Wat doen deze stoffen en waar haal je ze uit?

Koper

Het mineraal koper vind je in groente, fruit, graanproducten en zelfs in cacaopoeder. Dat is fijn want dat betekent dat je met een gevarieerd plantaardig voedingspatroon je een grote kans hebt dat je voldoende koper binnen krijgt.

Koper draagt bij aan de instandhouding van kraakbeen, bindweefsel en sterke (bloed)vaten. Het helpt het bindweefsel van de huid soepel te houden ook draagt het bij tot een normale pigmentatie van het haar en de huid. Daarnaast bevordert koper de stofwisseling, is van belang voor het zenuwstelsel, ondersteunt dit mineraal het ijzertransport in het lichaam en zorgt mede voor een goede weestand. En om het rijtje compleet te maken is koper een antioxidant waardoor het helpt de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Kalium krijg je, net als koper, met een gezond en gevarieerd voedingspatroon voldoende binnen. Dit komt doordat kalium terug te vinden is in veel plantaardige producten zoals aardappelen, groenten, fruit, gedroogde vruchten, koffie, cacao, noten en peulvruchten.

Kalium is goed voor de bloeddruk en is van belang voor het zenuwstelsel. Daarnaast draagt kalium bij aan een normale spierwerking en speelt het een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.

Mangaan

Misschien wel een van de onbekendste mineralen, mangaan, vind je in volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en ook in groente en fruit. De onbekendheid komt waarschijnlijk omdat een tekort erg zeldzaam is. De functie is daarmee niet minder belangrijk. Mangaan draagt bij tot de normale skeletontwikkeling en normale vorming van bindweefsel. Het is goed voor de botaanmaak. Verder draagt mangaan bij aan een normale energiestofwisseling en is het net als koper een antioxidant.

Molybdeen

Dan hebben we nog molybdeen, dit mineraal draagt bij aan een normaal zwavelaminozuurmetabolisme. Moeilijk woord, maar kort gezegd is molybdeen een onderdeel van de stofwisseling en helpt het bij de afbraak bij verschillende aminozuren.

Molybdeen vind je in volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.

Met gezonde en gevarieerde voeding is er een grote kans dat je voldoende van deze minder bekende mineralen binnen krijgt. Heb je het idee na deze uitleg dat jij bepaalde producten juist niet of niet voldoende eet uit dit rijtje dan kan je altijd je voeding ondersteunen met voedingssupplementen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV supplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

over_LTGL

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

alle ebooks sticker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?