Peulvruchten, dit is waarom je het heel graag wilt eten

Bij een plantaardig voedingspatroon wordt het eten van peulvruchten aangeraden. We snappen dat het gebruik van deze boontjes een uitdaging kan zijn wanneer je hier voor eerst mee kookt. Geen reden om ze niet te proberen want vandaag vertellen we je over de gezondheidsvoordelen én delen we flink wat smakelijke recepten.

Peulvruchten zijn bijna een must in plantaardige voeding, ze zorgen voor veel goede voedingsstoffen waaronder eiwitten. Door veel peulvruchten te verwerken in je voeding kom je makkelijker aan je gemiddelde dagelijkse eiwitbehoefte. Om deze reden worden peulvruchten gezien als goede vleesvervangers.

Goede voedingsstoffen

Maar eiwitten zijn niet de enige voedingsstoffen die deze heerlijke producten bevatten. Ook bevatten ze B-vitamines zoals foliumzuur, B1 en B3, ijzer, koper, calcium en vezels. Iedere voedingsstof heeft op zijn manier weer een eigen invloed op het lichaam. Foliumzuur draagt bijvoorbeeld bij tot een normale bloedvorming en de vermindering van vermoeidheid en moeheid. IJzer speelt weer op haar beurt onder andere een rol in het celdelingsproces en draagt bij tot een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Hoeveel je van welke stof binnen krijgt is verschillend per peulvrucht, dus afwisseling zorgt voor een veelzijdige inname van voedingsstoffen.

De vezels in peulvruchten zijn fermenteerbare vezels, deze worden ook wel “prebiotica” genoemd. Dit houdt in dat ze door de bacteriën in de darm worden omgezet. Daarom zou je kunnen zeggen dat je door het eten van peulvruchten zorgt voor goede voeding voor deze bacteriën. We noemen deze bacteriën microbioom.

Recepten met peulvruchten

Peulvruchten kun je op veel verschillende manieren gebruiken en komen in veel vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan de producten hummus, tofu en tempeh met als basis kikkererwten en sojabonen. Ook worden linzen tegenwoordig ook verwerkt in alternatieven voor pasta. Hallo heerlijke rosé pasta! En waarom zou je je peulvruchten beperkten tot het diner? Eet ze als snack: geroosterde kikkererwten tijdens de borrel, mix ze door een heerlijke wortelspread of gewoon dus op een broodje als kikkererwten en dille “eiersalade”.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?