Koolraap en koolrabi; wat zijn de verschillen?

Koolraap en koolrabi; ze klinken bijna gelijk maar verschillen toch echt van elkaar. Vanwege de naam halen veel mensen deze twee groentesoorten door elkaar. Tijd voor een lesje koolrabi en koolraap.

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Koolrabi groeit boven de grond in tegenstelling tot koolraap, die ondergronds groeit. Let er bij het kopen van koolrabi op dat de bladeren er fris uitzien. De knol zelf moet stevig aanvoelen. Kleine, jonge knollen zijn zachter en sappiger dan de grotere exemplaren.

Zoet versus pittig

Ook qua smaak zijn de twee groentesoorten niet met elkaar te vergelijken. Koolraap heeft een zachte, zoete smaak, een beetje zoals wortel. Gekookte koolrabi smaakt meer zoals bloemkool, maar dan pittiger. Je kunt koolrabi ook rauw eten. Dan smaakt de groente selderij-achtig. Koolrabi bevat naar verhouding weinig calorieën, is rijk aan vitamine C en vezels en is een bron van kalium.

Koolraap in de winter, koolrabi in de lente

Een ander groot verschil tussen de twee groentesoorten is het seizoen waarin ze verkrijgbaar zijn. Koolraap is een echte wintergroente en wordt vaak gegeten als stamppot.  Deze koolraapstamppot met pinda’s is een aanrader op een winterse dag.  

Koolrabi is meer een lentegroente én een populaire vleesvervanger; koolrabischnitzels zijn in trek bij veganisten. Je kunt met koolrabi ook lekkere hapjes maken, zoals deze geroosterde koolrabi met vegan ragout.

Houdbaarheid

Nog een belangrijk verschil tussen koolraap en koolrabi is de houdbaarheid. Koolrabi’s zijn buiten de koelkast 2 dagen houdbaar en in de koelkast een week. Koolraap kun je zes weken bewaren. Heb je koolrabi over dan kun je dit prima invriezen. Rauwe koolrabi kun je tot 12 maanden bewaren in de diepvries. Blancheer de koolrabi kort en bewaar de groente in een goed gesloten bakje of zakje. Heb je de koolrabi al gekookt, dan is de groente 3 maanden houdbaar in de diepvries.

Groenten bewaren? Met deze hacks gaan je groenten langer mee.

Koolrabi bereiden

Verwijder de stengels van de koolrabi, schil de knol en snijd hem in stukjes. Verse koolrabi kook je in een beetje water in 15 tot 20 minuten beetgaar. Een beetje nootmuskaat erover en je hebt een heerlijk en gezond groentegerecht.

Kies voor puur, kies AOV

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?