Is wijn eigenlijk wel vegan?

Rosé, wit of rood; wijn is feest en (bijna) altijd een goed idee. Maar is dit drankje nou eigenlijk wel vegan? Hou je vast, want dit kan als een schrik komen, het antwoord is nee, niet alle wijnen zijn vegan.  

We zien je denken: “wijn wordt toch gemaakt van druiven? Dus dat is toch veganistisch?”. Een logische gedachte die helaas niet altijd klopt. Natuurlijk kan je nog wel genieten van een goed glas, je moet alleen even weten waar je op moet letten want sommige dranken bevatten dierlijke ingrediënten of zijn gemaakt met behulp van dierlijke stoffen. Klinkt ingewikkeld maar geen stress, we leggen het je even uit.

Wijn en dierlijke producten

Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals visslijm, caseïne-eiwit of gelatine. Na de gisting van druiven tot alcohol is de drank een beetje troebel, deze wordt vervolgens ‘geklaard’. Simpele uitleg: de wijn wordt weer helder gemaakt. Tijdens dit proces wordt er door verschillende fabrikanten gebruik gemaakt van verschillende hulpstoffen. Soms zijn deze plantaardig maar het overgrote deel is van dierlijke afkomst. Denk hierbij aan melkeiwit, kippenei (albumine) visslijm of gelatine. Hoewel de stoffen niet meer in de wijn zitten, zijn ze wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces.

Fabrikanten hoeven om deze reden niet te vermelden dat er gebruik is gemaakt van dierlijke producten en de zoektocht naar vegan wijnen kan dus een kleine uitdaging zijn wanneer je in de winkel staat. No worries! Er zijn inmiddels verschillende websites waar je je drankje kan opzoeken. Probeer vooral even deze links: Ekoplaza (biologische wijnen), barnivore (alle soorten drank) en ricksmind (vegan wijnen in de supermarkt).

Oké, we hopen dat alles nu iets duidelijker is en dat je nu wat makkelijk een keuze kan maken wanneer je in de winkel staat!

Meer fan van bubbels? Kijk dan vooral even naar dit fijne lijstje?

 

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:
Deze cocktails op het terras zijn vegan
Soja-allergie? Dit zijn jouw vegan opties
De beste tips voor een vegan barbecue
Basissauzen: hoe maak je ze vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken
Bekijk de video
Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Meld je gratis aan als Member en ontvang meteen ons laatste e-book cadeau.

Daarnaast sturen we je de nieuwste recepten, aanbiedingen, e-books, kortingscodes, het laatste nieuws en handige tips.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.