Is vitamine A gevaarlijk?

Van vitamines is het algemene beeld dat je het nodig hebt en veel mensen denken dat je er niet te veel van binnen kunt krijgen. Maar dat is niet waar. Bijna alle vitamines hebben een bovengrens en bij de ene vitaminesoort behaal je die bovengrens sneller dan bij de andere. Eentje waarbij je het beste een beetje kunt oppassen is vitamine A. In dit artikel vertellen we je alles over deze micronutriënt.

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een belangrijke vitamine voor onze gezondheid. Het is belangrijk op twee manieren:

1) belangrijk om voldoende van binnen te krijgen en 2) ook belangrijk om er niet te veel van in je lichaam te hebben.

 

Wat is vitamine A

Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine en komt veel voor in dierlijke producten, voornamelijk de lever. Daarnaast maakt ons lichaam zelf vitamine A aan uit carotenoïden. Deze carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat ze er dus voor zorgen dat je lichaam vitamine A kan aanmaken. Een heel bekende carotenoïde is caroteen, wat bijvoorbeeld in wortels zit. Dit zorgt voor de oranje kleur maar dus ook voor de aanmaak van retinol.

 

Vitamine A is essentieel voor een normale groei. Denk hierbij aan de ontwikkeling van een baby en kinderen. Voor een gezonde huid, gezond haar en sterke nagels is vitamine A ook van belang. Dit komt omdat vitamine A betrokken is bij het aanmaken van de cellen die hier voor nodig zijn. Ook heeft de micronutriënt een belangrijke rol voor de werking van de ogen. Een goede hoeveelheid vitamine A zorgt voor een goed gezichtsvermogen en zorgt ervoor dat je ogen kunnen aanpassen aan vermindering van licht. En last but not least: vitamine A helpt voor een goed afweersysteem.

 

Tekort

Misschien raad je het al na dit lijstje, maar een tekort aan vitamina A kan ervoor zorgen dat je een minder gezonde huid of minder sterk haar krijgt, niet meer goed kunt zien in het donker en in hele ernstige gevallen misschien wel (deels) blind wordt.

 

Bij een veganistisch eetpatroon krijg je retinol binnen via bijvoorbeeld margarine of andere bak- en braadproducten waar retinol aan toegevoegd is. En, van nature zit vitamine A – of eigenlijk beter gezegd: provitamine A – in groentes zoals wortel, boerenkool, broccoli, spinazie, zoete aardappel, andijvie en tomaten. Een vrucht zoals abrikozen bevat trouwens ook caroteen.

 

Zoals eerder al werd genoemd is vitamine A vet-oplosbaar. Voor een goede opname ervan is het dus van belang om altijd iets met vetten te eten als je een product eet om vitamine A binnen te krijgen.

 

Een dagelijkse hoeveelheid van 800 microgram voor volwassen mannen en 680 microgram voor volwassen vrouwen wordt aanbevolen. Aan deze hoeveelheden kom je relatief makkelijk.

 

Om een beeld te geven, hebben we een paar voedingsmiddelen op een rijtje gezet. 100 gram rauwe wortel bevat al 694 microgram vitamine A. Voor tomaat is dit 44 microgram, spinazie 183 microgram en abrikoos 105 microgram.

 

Teveel

Een teveel aan vitamine A kan ook ontstaan en is gevaarlijk, want het kan een vergiftiging in je lichaam veroorzaken. Je kunt dan hoofdpijn krijgen en last hebben van duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid en je ogen en huid kunnen worden aangetast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schilverige huid. Voor kinderen en zwangere vrouwen is een de bovengrens van vitamine A sneller bereikt en daarom wordt vitamine A bijslikken voor deze groepen sterk afgeraden. Dit teveel is komt vaak vooral door veel lever van dieren eten of vitamine A bijslikken. Bij het eten van provitamine A – dus carotenoïden – is het erg lastig om een teveel te krijgen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

 

De bovengrens voor vitamine A voor volwassenen heeft de gezondheidsraad vastgesteld op 3000 microgram. Voor kinderen en jongeren ligt de aanbevolen hoeveelheid en bovengrens lager.

 

Met een plantaardig voedingspatroon kun je relatief makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen, waardoor bijslikken in de meeste gevallen niet nodig is en het risico op een teveel wordt beperkt.

 

Twijfel je toch over de hoeveelheid vitamine A die je binnenkrijgt? Vul dan een keer je voeding in in een app om je eten bij te houden, zoals de eetmeter of myfitnesspal. Geeft dat nog niet voldoende zekerheid? Misschien is dan een consult met onze diëtiste Eva iets voor jou!

 

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?