Advertentie

Is honing vegan?

Het korte antwoord op deze vraag: nee. Het goede nieuws: er zijn prima alternatieven. Waarom is honing nu niet plantaardig? Simpel: het wordt gemaakt door honingbijen. Maar is het ook schadelijk voor deze nuttige diertjes?

Zo wordt honing gemaakt

Niet alle bijen maken honing. Van de 358 soorten bijen die in Nederland voorkomen, is er eigenlijk maar één die gehouden wordt voor de productie van honing. Zij leven in bijenkasten. Wilde bijen, zoals hommels, zandbijen, metselbijen en wespbijen, leven solitair en maken geen honing. De honingbij kwam vroeger ook in het wild voor, maar is nu te kwetsbaar voor ziekten.

De werksters van de honingbij trekken erop uit om voedsel te zoeken en zuigen met hun lange tong nectar uit bloemen. Ze bewaren dit achter in de slokdarm. Hier worden enzymen en bacteriën toegevoegd aan de nectar, waardoor het beter verteerbaar is. Als ze hun maagjes vol hebben, keren de werksters terug naar de honingraat. Hier gaat de nectar over naar de bek van een andere werkster. Dit gaat zo’n 50 keer heen en weer, waarbij steeds een beetje speeksel aan het mengsel wordt toegevoegd. Zo ontstaat honing. De nog vochtige honing komt in de honingraat en wordt gedroogd door het fladderen van de bijenvleugels.

Honing vegan? Nee dus. De honingbijen maken de honing voor zichzelf, als voedselvoorraad voor de wintermaanden. Maar het wordt van hen afgenomen in ruil voor suikerwater, dat minder voedingsstoffen bevat.

Tip

Dat de bijtjes bloemen lekker vinden, snappen wij wel. Pimp je eten met deze eetbare bloemen (ook gewoon uit je tuin!).

De hobby-imker zal proberen zo voorzichtig mogelijk de honing te oogsten. Ook om niet gestoken te worden, want bijen vinden het niet leuk als hun eten wordt weggenomen. Toch sterven voor één potje honing al snel 100 bijen, waarschijnlijk doordat ze geplet worden of onder honing bedolven raken. En als je bedenkt dat de meeste honing niet van deze hobbyisten afkomstig is, maar van grote bedrijven… Vaak worden hele kolonies in de herfst gedood om gemakkelijk alle honing te oogsten.

De Vereniging voor Veganisme heeft een uitgebreide studie gedaan naar honing en in hoeverre het diervriendelijk en ethisch verantwoord is. Je leest het hier.

Wij, bij Living the Green Life, gebruiken geen honing in onze recepten. Vooral omdat het ook gemakkelijk te vervangen is.

Vegan honing (waar geen bij aan te pas komt):

  • Vegablum in meerdere bloemsmaken
  • Bio Today No Bee Honey
  • Heeni vegan honingalternatief
  • Mr. & Mrs Watson vegan honey

Alternatieven voor honing

Dadelstroop, agavesiroop, kokosbloesemsiroop, maplesyrup, rijstsiroop en ahornsiroop. Met de laatste maak je heerlijk zachte gezichtsmaskers

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wanneer is koek vegan?
Geef je huid een sterren behandeling met STARSKIN®
Onze favoriete vegan beauty lijnen van bekendheden
De lekkerste pannenkoeken bak je met deze plantaardige melk

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?