Falafel, van die heerlijke balletjes van kikkererwten. Wij zouden het elke dag wel kunnen eten! Maar, is falafel altijd veganistisch? We kregen de vraag of je met zekerheid kan zeggen dat deze gefrituurde of gebakken balletjes volledig plantaardig zijn. Helaas valt dit niet te garanderen, maar vaak wel! Check snel hoe het zit.
De basis
De basis van falafel is plantaardig. Oorspronkelijk wordt falafel namelijk gemaakt door het fijnmaken van kikkererwten. Vervolgens worden er andere smaakmakers toegevoegd en daar worden dan kleine balletjes van gevormd. De andere smaakmakers zijn veelal kruiden, maar kunnen ook nog heel andere groentes of peulvruchten zijn, zoals zoete aardappelen.
Er zijn echter ook bedrijven die ei toevoegen aan het mengel, zodat ze zeker weten dat alles goed bindt. Dit is alleen helemaal niet nodig, want kikkererwten binden zelf al fenomenaal goed! Bij falafel die je kant en klaar in de supermarkt koopt, is het dus belangrijk om altijd nog even te checken of er echt geen dierlijke ingrediënten inzitten.
Falafel maken
Het slimste is om zelf falafel te maken. Dit is makkelijk, natuurlijk dan sowieso 100% vegan en je kan het precies op smaak brengen met wat je maar wilt. Naast dat je in de supermarkt de verpakking nog moet bekijken, bevatten deze varianten vaak ook erg veel zout – wat helemaal niet nodig is. Daarnaast wordt kant en klare falafel vaak eerst (voor)gefrituurd in de fabriek, waardoor ze heel wat vet bevatten.
Zoals gezegd: kikkererwten vormen de basis voor falafel. Je kan hiervoor gedroogde kikkererwten gebruiken. Week deze dan minimaal 8 uur in koud water. Gebruik voor het weken ongeveer drie keer zoveel water als de kikkererwten. Kook daarna ongeveer 30 tot 60 minuten.
Wil je snel falafel maken? Gebruik dan voorgekookte kikkererwten. Giet ze af (uit blik of pot) en spoel ze onder koud water. Laat ze even uitlekken. Dep ze droog met een theedoek of keukenpapier voordat je ze gebruikt.
Op smaak brengen
Nadat de kikkererwten klaar zijn om te gebruiken, kun je heel veel kanten op met jouw zelfgemaakte falafel. Ga bijvoorbeeld voor extra smaken zoals knoflook, chilipoeder, citroen en peterselie. Deze ingrediënten vormen een fijne basis. Maar, je kan ook iets meer uitpakken en aan de slag met doperwtjes, koriander en komijn. Of zoals wij deden, met zoete aardappel!
Vormen van de falafel
Nadat je je ideale smaakcombinatie hebt samengesteld, kun je de falafel gaan maken. Doe alle ingrediënten in een blender, keukenmachine en maal grof (kan ook met een staafmixer). Als het ‘deeg’ wat slap is, voeg dan wat bloem toe. En als het wat droog is, wat olijfolie of water. Daarna vorm je balletjes of burgertjes van het beslag.
Bakken
Verhit een beetje olie in een pan en bakken maar! Zorg ervoor dat het lekker krokant wordt aan alle kanten. En voilà, de falafel is klaar! Heel erg lekker in een hummus bowl, salade, als snack of als vleesvervanger.
Samengevat
Je kunt gelukkig veel vegan falafel in de supermarkt vinden, maar check wel altijd even of er echt geen dierlijke ingrediënten in zitten. Gezonder is om je falafel zelf te maken. Op deze manier kan je minder zout toevoegen en eet je niet iets wat al vettig is voor het proces van voorfrituren. Win-win dus. Daarnaast ben je dan helemaal de baas over je eigen falafel, dus je kan de allerlekkerste versie ooit maken!