Interview met crossfitter Jeremy Reijnders

Waarom eten mensen plantaardig? Hoe voelen ze zich daarbij? We hopen jullie op zo veel mogelijk manieren te inspireren om (vaker) plantaardig te gaan eten, bijvoorbeeld in de vorm van onze Easy Vegan Challenge. We stelden een aantal vragen aan de atleet Jeremy Reijnders (26), die al vijf jaar een plant-based diet aanhoudt en tegelijkertijd topsporter is. Hoe hij zich voelt? Lees snel verder!

Wanneer ben je begonnen met plantaardig eten?
“Op 1 november 2015. Na het zien van een aantal speeches van James Aspey, James Wildman en Gary Yourofsky was er een soort knop omgegaan bij mij. Ik besloot toen om niet alleen volledig plantaardig te gaan eten, maar ook een veganistische levensstijl aan te nemen. Ik zag die speeches toen in de avond op 31 oktober en de volgende dag zou ik jarig zijn en 21 worden. Het leek me een mooi moment om ermee te beginnen. Pas een paar jaar later kwam ik er achter dat 1 november ook ‘World Vegan Day’ is, dat was vast geen toeval!”

Waarom ben je overgestapt op een plant-based diet?
“Een paar weken voor mijn overstap was ik wel al bezig met plantaardig eten, nadat ik de documentaire Forks of Knives had gezien. Daardoor ben ik me in het hebben van een plantaardig voedingspatroon gaan verdiepen. Ik was als sporter altijd al bezig om te proberen zo gezond mogelijk te eten en een dieet te vinden om optimale sportprestaties mee te (kunnen) leveren. Na het bestuderen van veel docu’s, artikelen en filmpjes over plantaardig eten was ik er van overtuigd geraakt dat het wel eens gezonder voor het menselijk lichaam zou kunnen zijn en ik er sneller mee zou kunnen herstellen van mijn trainingen. Dat was in het begin de belangrijkste reden om er mee te beginnen en het uit te proberen. Een aantal weken later, na het zien en horen van die speeches, was het ethische aspect dat komt kijken bij het eten van dieren voor mij de doorslaggevende reden om er volledig voor te gaan.”

Hoe voelde je je er in het begin bij? Hadden je last van tekorten bijvoorbeeld?
“Ondanks dat er toen der tijd nog niet veel plantaardige vervangers in de supermarkten te vinden waren, was de overstap eigenlijk makkelijker dan ik verwacht had. Ik voelde me erg energiek en had na mijn trainingen relatief gezien minder lang spierpijn dan voorheen. Hierdoor kon ik meer trainen dan ik gewend was. Echter merkte ik in de eerste paar dagen wel dat ik langzaam wat gewicht verloor. Dit was toen der tijd voor mij niet de bedoeling. Ik wilde juist aankomen in spiermassa. Ik kwam erachter dat ondanks dat plantaardig eten erg rijk is aan voedingstoffen, het relatief laag is in calorieën ten opzichte van dierlijk eten. Dus toen ben ik iets meer gaan eten en sindsdien ben ik zeker meer dan 6kg in spiermassa aangekomen en zijn al mijn personal records enorm gestegen.”

Zou je plantaardig eten aanraden en waarom?
Yes! Ik ben er zelf van overtuigd dat mensen hiermee niet alleen jaren aan hun leven kunnen toevoegen, maar ook een positieve impact kunnen hebben op het milieu. Dat laatste vanwege de negatieve effecten die de veeteeltindustrie heeft op het klimaat én door plantaardig te eten zorg je er ook voor dat er geen onnodig dierenleed is. Ik hoop mensen dan ook met mijn sportprestaties te inspireren en te laten zien dat je wel topfit kunt zijn met een plantaardig dieet. Er heerst vaak toch nog het idee dat mensen die plantaardig eten erg mager zijn en dus niet gespierd of sterk kunnen worden. Dat stigma probeer ik, samen met een heleboel andere plantaardige sporters, uit de weg te ruimen.”

Gouden tip (voor de beginnende veganist)?
“Ik denk dat veel mensen hun eigen redenen hebben om te beginnen met een plantaardig dieet of veganistische levensstijl. Het belangrijkste is dat je weet waarom je iets doet. Dus mijn tip zou zijn om uit te vogelen wat jouw reden is en er vervolgens zoveel mogelijk informatie over op te zoeken. Wanneer dat duidelijk is, verplicht jezelf dan zeker niet om van de een op de andere dag volledig over te stappen op een nieuwe levensstijl. Acute verandering is over het algemeen niet duurzaam, maar ook niet onmogelijk natuurlijk. Streef dus naar progressie en niet naar perfectie!”

 

———————————

Benieuwd naar verhalen van andere mensen die (volledig) plantaardig eten? Eerder al spraken we YouTuber Teske de Schepper, bodybuilder Leonore Verheijen en kunstenaarsduo Max & Marte hierover en elke week doet iemand van onze reactie zijn of haar verhaal. Lees bijvoorbeeld over de redenen dat onze hoofdredacteur Nina is overgestapt op een plant-based diet, over het vega(n) eetpatroon van onze diëtiste en receptontwikkelaar Eva en hoe onze officemanager Anneke haar vega(n) meals preppt. En, elke week verschijnt er een nieuwe blog van onze redactiestagiaire Farrahton. Zij doet deze maand mee aan de Easy Vegan Challenge en houdt ons up to date over haar ervaringen.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?