Interview met bodybuilder Leonore Verheijen

Waarom eten mensen plantaardig? Hoe voelen ze zich daarbij? We hopen jullie op zo veel mogelijk manieren te inspireren om (vaker)  plantaardig te gaan eten, bijvoorbeeld in de vorm van onze Easy Vegan Challenge. We stelden een aantal vragen aan bodybuilder Leonore Verheijen (25), die al vijf jaar een plant-based diet aanhoudt en tegelijkertijd topsporter is. Hoe zij dat doet? Lees snel verder!

Wanneer ben je begonnen met plantaardig eten?

“Ik ben er ongeveer vijfeneenhalf jaar geleden ermee begonnen. Het heeft toen tien maanden geduurd voordat ik volledig plantaardig at. Ik vond het namelijk best een lastige transitie, want ik hield van bacon, kaas en een flinke kapsalon. Eigenlijk at ik heel veel trash en ik genoot er enorm van. Toen ik wilde overstappen op een plant-based diet ben ik gaan afbouwen. Van vijf dagen in de week vegan naar zes dagen en toen alleen dierlijke producten als ik uiteten ging nog. Inmiddels eet ik (bijna) vijf jaar helemaal geen producten meer die afkomstig zijn van dieren.”

Waarom ben je overgestapt op een plant-based diet?

“Ik at dus niet echt gezond en gezondheid was voor mij ook niet echt een reden om over te stappen. Dit boeide me eigenlijk niet. Maar ik kwam erachter hoe belastend dierlijke producten voor het klimaat zijn. Je kunt kort douchen, energiebesparingslampen gebruiken en je afval scheiden, maar dat heeft allemaal veel minder effect. Het waterverbruik bij het produceren van dierlijke producten is schrikbarend. Het milieu was dus voor mij de belangrijke reden om mijn voeding te veranderen. Vlees zou weer een luxe moeten zijn voor één keer per week als je het mij vraagt. Je hebt nu massaproductie ervan terwijl vegan eten veel fijner is voor de aarde. Het dierenwelzijn vind ik overigens ook belangrijk. Wij denken dat er een verschil zit tussen een koe en een hond maar dat is alleen maar ons maatschappelijke perspectief. Het is niet oké hoe er met veel dieren omgegaan wordt in de vlees- en zuivelindustrie.”

“Omdat ik op hoog niveau sport denken veel mensen dat ik dus vegan ben gaan eten als een soort dieet, maar ik ben later begonnen met intensieve krachttraining dan met mijn plant-based diet. Ik sportte al voordat ik vegan at, maar ben pas toen ik vegan werd serieus en gestructureerd gaan trainen voor bodybuild wedstrijden. Er zat best een stigma op de combinatie van topsport en plantaardig eten. Dit zou niet echt goed mogelijk zijn. Ik wilde op een leuke manier laten zien dat het juist wel kan!”

Hoe voelde je je er in het begin bij? Hadden je last van tekorten bijvoorbeeld?

“In het begin was ik best wel een beetje bang. Ik vond het spannend, die combinatie van vegan eten en krachttraining. Daarvoor sportte ik ook wel, maar zonder plan en structuur. Ik wilde geen spiermassa verliezen en je hoort toch veel verhalen over veel sporten en een eiwittekort. Maar ik wilde het op mezelf uittesten, om te kijken of het wel mogelijk was. En dat was zo! Tijdens mijn eerste bodybuild wedstrijd werd ik tweede en daarna heb ik ook nog veel successen geboekt. Ik was niet zo bang voor andere tekorten, naast eiwitten. Ik slik geen B12 en geen vitamine D of andere supplementen (terwijl vitamine D nu eigenlijk wel zou moeten i.v.m. het seizoen). IJzer en vitamine B12 is vaak aan vleesvervangers toegevoegd en dat eet ik bijna elke dag. Ik heb twee keer mijn bloedwaarden getest en toen zat het allemaal nog goed. Maar, ik denk dat dingen bijslikken wel aan te raden is als je heel veel onbewerkt eet, en niet bepaalde vervangers met toevoegingen tot je neemt.”

Zou je plantaardig eten aanraden en waarom?

“Ik zou het liefste willen dat de hele wereld vegan zou zijn. Maar dat is niet realistisch, want het is best een luxepositie. Als je ergens anders woont en er loopt alleen een kip rond als avondeten, dan kan het niet anders. In het westen is het zo veel makkelijker. Wij hebben een Albert Heijn met een enorm schap met vleesvervangers. Het is nog makkelijker dan een lolly van een kind afpakken! In Nederland kunnen we ieder geval gemakkelijk (meer) plantaardig eten, dus als je benieuwd bent zou ik zeggen: zeker doen! Veganisme is goed voor de wereld en kan ook heel goed zijn voor je gezondheid. Door te gaan proberen vegan te eten leer je veel over jezelf en je eetgewoonten en het geeft je inzicht in hoeveel dierlijke producten je eet. Alle kleine beetjes helpen daarbij!”

“Ik weet niet zo goed meer of ik in het begin ook echt meer energie kreeg van alleen maar vegan eten, zoals veel mensen ervaren. Maar, ik voelde me toen wel gewoon echt top en had veel energie. Mijn trainingen gingen goed en het herstel ook. Ik kan me overigens herinneren dat ik me wel ‘lichter’ voelde door plantaardig te eten en ik heb veel minder last van after dinner dips. Verder is mijn spijsvertering beter geworden en heb ik een sterker immuunsysteem gekregen.”

 

Gouden tip (voor de beginnende veganist)?

“Hou het bij baby steps en wees lief voor jezelf! We leven in een wereld waarbij alles gelijk perfect moet gaan maar dat hoeft helemaal niet. Wees niet te streng voor jezelf en ook niet te boos als je per ongeluk iets verkeerds hebt gegeten. Laat vooral het idee van ‘alles of niets’ los, dat gaat je alleen maar in de weg zitten. Het gaat om de lange termijn en de balans, want je kan altijd beide kanten op een uitschieter hebben. Beslis de nuances voor jezelf en leef daar naar.”

 

Benieuwd naar verhalen van andere mensen die overgestapt zijn op een plantaardig voedingspatroon? Eerder al spraken we Teske de Schepper en kunstenaarsduo Max & Marte hierover en elke week doet iemand van onze reactie zijn of haar verhaal. Lees bijvoorbeeld over de redenen dat onze hoofdredacteur Nina is overgestapt op een plant-based diet of over het vega(n) eetpatroon van onze diëtiste en receptontwikkelaar Eva. En, twee keer per week verschijnt er een nieuwe blog van onze redactie stagiaire Farrahton. Zij doet deze maand mee aan de Easy Vegan Challenge en houdt ons up to date over haar ervaringen.

Wil je ook de lekkerste vegan recepten proberen? Je kan de hele maand nog mee doen met de Easy Vegan Challenge! Elke week krijg je van ons een compleet menu met voor elke dag een ontbijt, lunch- en dinerrecept toegestuurd en we geven je allerlei handige tips en tricks. Of, op zoek naar een gezond en voedzaam weekmenu voor je diners? Dan kun je je ook aanmelden voor ons weekmenu, zodat je nooit meer hoeft na te denken over een makkelijke, heerlijke maaltijd voor ‘s avonds!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?