Advertentie

Hoe zit het nou precies met die suikerbalans?

We krijgen regelmatig vragen binnen over de suikerbalans. Wat dat precies is en of je deze kunt ondersteunen door middel van je voeding of supplementen, leggen we in dit artikel kort uit.

De suikerbalans, ook wel bloedsuiker, bloedsuikerspiegel of bloedglucose genoemd, wordt gereguleerd door de hormonen insuline en glucagon. Ze spelen een belangrijke rol bij de energievoorraad en -opslag in je lichaam.

Insuline

Insuline zorgt voor de opname van glucose in de cellen uit het bloed. De cellen krijgen op deze manier energie in de vorm van suiker en de bloedsuikerspiegel in het bloed daalt daarmee. Daarnaast wordt suiker met behulp van insuline in de vorm van glycogeen opgeslagen in spieren en de lever als energievoorraad voor je lichaam.

Glucagon

Glucagon doet eigenlijk het tegenovergestelde van insuline. Het zorgt voor verhoging van de bloedsuikerspiegel, door het glycogeen dat is opgeslagen in de spieren en de lever weer om te zetten naar glucose dat in de bloedbaan terecht komt.

Bloedsuiker en voeding

Als we kijken naar voeding, dan zorgen voornamelijk koolhydraten voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Die zijn dus essentieel om alle cellen voldoende energie te kunnen geven. Snelle koolhydraten, bijvoorbeeld uit snoep en koek, zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, terwijl langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld volkoren graanproducten, groenten en fruit, voor een meer geleidelijke stijging zorgen. Omdat een evenwichtige balans beter is voor je lichaam dan hoge pieken, worden de langzame koolhydraten gezien als de gezondere variant.

Het ondersteunen van de balans

Van het spoorelement chroom weten we dat het helpt bij de instandhouding van een normaal bloedsuikergehalte. Houd dus goed in de gaten of je voldoende chroom binnenkrijgt. Je haalt het onder andere uit groenten, fruit en volkoren graanproducten. Daarnaast kun je je voeding waar nodig ondersteunen met supplementen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

 

 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Snelle vegan recepten zodat je snel aan tafel kunt
Deze voedingsstoffen wil je niet missen voor je weerstand
Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?