Vegan shampoo: hoe weet je welke vegan is?

Shampoo. We gebruiken het wekelijks en sommigen zelfs dagelijks. Je moet het vaak genoeg halen dus. Daar sta je dan, voor het schap met alle shampoos. Niet één rij, niet twee, ook geen drie… Meer dan tien verschillende rijen vol met verschillende soorten shampoos, van vloeibaar in een flesje tot shampoo bar. Help! Welke moet je kiezen? En nog lastiger wordt je keuze als je op zoek bent naar vegan shampoo. Want, als veganist wil je niet alleen stoppen met het eten van dierlijke ingrediënten. Je wil ook dat de alledaagse producten die je gebruikt, helemaal vegan zijn. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het zoeken naar vegan shampoos.

Wanneer is shampoo vegan?

Er zijn twee dingen waar je goed op moet letten bij je zoektocht naar vegan shampoos:
1) is het product tot stand gekomen zonder dat het op dieren getest is?
2) is het product vrij van dierlijke ingrediënten?

Als je op beide vragen ‘Ja’ kan zeggen, heb je een vegan shampoo te pakken! We leggen je graag uit hoe je het antwoord op deze twee vragen kan vinden.

Is het product tot stand gekomen zonder dat het op dieren getest is?

Dierproeven
Bij vegan producten let je niet alleen op de ingrediënten, maar ook op de totstandkoming van een product. Want, helaas was het testen van beautyproducten op dieren lange tijd heel normaal.
Als er iets niet vegan is, dan zijn het wel dierproeven. In de Europese Unie mogen verzorgingsproducten gelukkig al jaren niet meer op dieren getest worden. Vorig jaar zijn de regels nog meer aangescherpt: cosmetica waarvoor buiten de Europese Unie dierproeven zijn gedaan, mogen in Europa niet verkocht worden.

Cruelty free
Maar: niet op dieren getest maakt het product nog niet gelijk vegan! Helaas worden er, ook in Nederland, toch nog producten verkocht die niet dierproefvrij zouden zijn. Hoe kan dit dan? Nou, de producten zelf zijn misschien niet op dieren getest, maar de ingrediënten van de producten kunnen dat wel zijn. Het mag dus ook niet zo zijn dat er dieren gebruikt zijn bij het vervaardigen of distribueren van het product. Gelukkig is daar het Cruelty Free logo voor (dat leuke konijntje dat je vast al vaker hebt gezien). Merken met het Cruelty Free logo moeten jaarlijks aantonen dat ze inderdaad echt cruelty free zijn, dus dit is een fijn uitgangspunt als je voor het shampooschap staat.

Is het product vrij van dierlijke ingrediënten?

Plantaardige of dierlijke ingrediënten?
Met alleen letten op het Cruelty Free logo ben je er alleen nog niet. Want naast dierproeven zijn het natuurlijk ook dierlijke ingrediënten in verzorgingsproducten die ervoor zorgen dat shampoos niet vegan zijn. Dat is natuurlijk vrij logisch, maar deze dierlijke ingrediënten zijn soms wel lastig te ontdekken. Er kunnen tot wel 20 verschillende dierlijke componenten in shampoos verwerkt zijn, volgens People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Op het etiket staat dan bijvoorbeeld bij de ingrediënten ‘aminozuren’, ‘vitamine B’ of ‘panthenol’. Dit zijn lastige ingrediënten, want die kunnen van oorsprong dierlijk zijn maar het kan ook zo zijn dat er wel gewoon de plantaardige variant is gebruikt. Dit is dan niet uit de ingrediënenlijst op te maken.

Lijstje dierlijke ingrediënten in shampoos
Sommige dierlijke ingrediënten zijn wel wat makkelijker te herkennen. Let vooral op deze dingen: melk, bijenwas, gelatine, biotin (vitamine B8), schellak, collageen, wolvet (lanoline), hyaluronzuur, karmijn, stearinezuur, keratine, slakkenslijm, , bevergeil (ja, echt!), zijde, cetyl alchol en placenta. En, er wordt ook nog wel eens gebruik gemaakt van ei en honing in shampoos, om extra glans aan je haar te geven.

Vegan keurmerk
Door het checken van de ingrediënten van de shampoo op bovenstaand lijstje, kan je dus zelf ontdekken of – naar alle waarschijnlijkheid – jouw gekozen shampoo vegan is of niet. Maar zoals je ook kon lezen, kan je het niet altijd aan de ingrediëntenlijst afleiden, helaas. Daarom is het het beste om te letten op het keurmerk ‘vegan’. Als er nadrukkelijk VEGAN op het product staat, weet je het absoluut zeker. Dit scheelt je ook weer een hoop tijd, gezien je niet alle ingrediënten hoeft af te gaan en ook nog moet checken welke ook alweer duiden op dierlijke componenten. Easy Peasy dus: let niet alleen op het lieve konijntje, maar ook op het vegan keurmerk. Zo heb je meteen je antwoorden op de twee vragen die je jezelf dus moet stellen: 1) is het product tot stand gekomen zonder dat het op dieren getest is? En 2) is het product vrij van dierlijke ingrediënten?

Andere overweging: Parabeenvrije vegan shampoo

Shampoo met parabenen
Je hebt het afgelopen jaren vast al eens voorbij zien komen: advertenties rondom parabenenvrij beautyproducten. Parabenen ontstaan door een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur en worden al jaren gebruikt als conserveermiddel, omdat ze de groei van schimmels en bacteriën tegengaan. Als parabenen aan cosmetische producten wordt toegevoegd, is dat  in een concentratie van ongeveer 0,3% tot 1%. Dat is dus niet heel veel, maar sommigen geloven erin dat het als onnatuurlijk ingrediënt misschien toch negatieve gevolgen voor je gezondheid kan hebben.

Vegan shampoo zonder parabenen
Parabenen vallen niet onder dierlijke ingrediënten. Daarom kunnen en mogen ze voorkomen in vegan producten. Als je dit nog een belangrijke overweging vindt voor je shampoo, let dan hier nog extra op. Gelukkig kan parabenen vrij snel uit de ingrediëntenlijst pikken, omdat de naam van het ingrediënt altijd eindigt op ‘parabeen’ (zoals: butylparabeen, methylparabeen, propylparabeen of isoparabeen).

Vegan shampoomerken
We hopen dat we het zoeken naar vegan shampoos in de winkel een stuk makkelijker voor je hebben gemaakt. Wil je van te voren weten naar welke winkel je het beste kan gaan of welk merk je meteen online kan zoeken? Daarvoor hebben we fijne vegan shampoomerken voor je op een rijtje gezet!

Zelf vegan shampoo maken?
Liever niet te hoeven dralen in winkels of geen zin om het internet af te struinen? Je kan ook je eigen plantaardige shampoo met natuurlijke ingrediënten maken! Kies voor een simpele shampoo, wasnotenshampoo of een droogshampoo. Het kan allemaal! Op die manier weet je echt echt echt zeker welke producten er in je haarverzorging zitten.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?