Altijd maar droog en beschadigd haar? Terwijl de verpakkingen jou beloven dat jouw haar zachter en voller zou moeten worden? Dan wordt het tijd om de verpakking eens goed onder de loep te nemen. ‘Normale’ shampoos zitten vol met chemicaliën waar je haar op langer termijn alleen maar slechter van wordt. Een goed alternatief is natuurlijke shampoos. Deze producten bevatten alleen maar natuurlijk ingrediënten. Wil je dat de shampoo ook nog 100% vegan is? Dan moet je nog even verder op onderzoek. 100% natuurlijk = niet 100% diervrij.
Om te weten waarop je jouw vegan shampoo keuze moet baseren, moet je eerst weten waarop je moet letten. We nemen de hoofdingrediënten onder de loep.
Parabenen
Dit zijn chemische stoffen die ervoor zorgen de shampoo langer houdbaar blijft. Alles voor het commerciële plaatje natuurlijk! Er wordt gezegd dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid en op den duur kanker kunnen veroorzaken. Dit is echter niet bewezen. Maar het zekere voor het onzekere, laten we hem toch maar schrappen uit onze cosmetica collectie. Het is overigens moeilijk te herkennen op het etiket.
Sulfaten
SLS en SLES (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate) komen in bijna alle shampoos voor. Pak een gemiddelde fles van het schap en het is een van de eerste ingrediënten die je ziet. Wist je trouwens dat de ingrediënten naar hoeveelheid op het etiket staan? De eerste het meest en de laatste het minst. SLS en SLES zijn chemische schoonmaakmiddelen. Ze maken je haar inderdaad heel goed schoon, maar ook kapot. Het is namelijk een schoonmaakmiddel waar je ook gewoon je huis mee kan schoonmaken. Dat mag dus wel iets minder.
Siliconen
Op korte termijn, lees: een dag, zijn siliconen heel handig. Hierdoor kan je jouw haar makkelijk kammen na het douchen, ziet het er vol uit en glanst het als een malle. Het laagje siliconen zorgt ervoor dat het haar niet goed kan ademen, waardoor je na die dag de glans en volheid weer verliest. Maar hoe krijg je het er dan uit? Je raadt het al, met sulfaten. En die willen we nu juist niet. Adieu sulfaten en siliconen.
Chemische en dierlijke parfum
Houd je van mierzoete of kruidige shampoos? Dan moeten we je uit de droom helpen. Er zit niet echt een hele abrikoos of een half eucalyptusplant in de fles. Dit is allemaal chemisch gefabriceerd. Wederom weer een aanslag op jouw hoofdhuid.
Dierlijke ingrediënten
Veel shampoos bevatten naast chemische stoffen ook nog aardig wat dierlijke stoffen. Neem nu als voorbeeld keratine. Dit middel wordt enorm aangeprijsd om je haar te verbeteren. Er zijn complete behandelingen van te krijgen. Dit wordt echter uit dieren gehaald, bijvoorbeeld hoeven of veren. No Keratine!
Is er nog meer om op te letten?
Zeker! De verpakking waarin de shampoo zit is ook een aandachtspunt. Lees daarom ook altijd goed in wat voor een verpakking het wordt verkocht. Ga voor minimaal BPA-vrij en het liefst recyclebaar.
Los van het feit hoe vaak je het product gebruikt, kun je je ook nog afvragen hoeveel wasbeurten je haar wekelijks nodig heeft. Ga je van 5 terug naar 2 of 3 haarbeurten, bespaar je al enorm veel shampoo en water. Je hoofdhuid en haar komt dan überhaupt minder in contact met natuurlijke of chemische stoffen. Je houdt ook nog eens meer tijd over voor andere leuke dingen. Aan het halveren van je wasbeurten moet je haar wel even wennen. Geef het even de tijd!
Parabenen, sulfaten en siliconen zijn chemische en over het algemeen geen dierlijke stoffen. Koop je dus een vegan shampoo zonder je te verdiepen in het etiket? Dan kan het alsnog zijn dat deze stoffen erin zitten. Dit geldt andersom ook. Niet alle natuurlijke shampoos zijn vegan, omdat sommige natuurlijke ingrediënten juist wel weer van dieren afkomstig zijn. We hebben alvast een product voor je uitgezocht die aan beide eisen voldoet: Weleda Herstellende Haver Shampoo. Nog beter is zelf jouw natuurlijke vegan shampoo te maken. Hoe je dat doet, lees je hier. You go Girl!