Advertentie

Groener leven: kweek je eigen knoflook

Knoflook, een smaakmaker die je waarschijnlijk wel kent. Heb jij een bol gekocht, maar krijg je hem niet op? Stop de teentjes in de grond en kweek je eigen knoflook. 

Doe het zelf

Knoflook kweken is super easy en vraagt weinig werk. Zodra je de teentjes hebt geplant, is het afwachten geblazen. Stop ze ongeveer 10 tot 15 centimeter uit elkaar met het puntje omhoog in de grond, pak en beet 5 cm diep. Het is belangrijk dat ze in losse grond worden gelegd en dat de bollen de ruimte hebben om te groeien. Knoflook houdt van warmte en absoluut niet van natte voeten. In droge periodes is enkel bijwateren meer dan genoeg. Twee tips die we je willen meegeven: zorg ervoor dat de grond onkruidvrij blijft en voed de grond met een laagje compost om de oogst te bevorderen.

Wanneer?

Knoflookteentjes vormen de beste en grootste bollen als de kou overheen is gegaan. De beste tijd om ze te planten is tussen de maanden september en november. Strenge vorst overleven ze echter niet, dus bescherm je plantjes dan met een laagje stro. Kun je niet wachten? In het voorjaar planten is ook een optie. Aardbeien, aardappelen, frambozen, bietjes en wortels dienen als goede buren. Erwten, bonen en peulen blijven liever bij knoflook uit de buurt. Planten in het voorjaar zorgt er wel voor dat ze sneller in de bloei schieten. Dit betekent soms minder mooie en/of hoeveelheden aan bollen. 

We love loof

Een paar weken na het planten komt er groen loof op. In de winter raakt de knoflook deze even kwijt. Niet schrikken, als alles goed gaat keert het daarna gewoon weer terug. Het loof heeft ook een lekkere knoflooksmaak. Gooi deze dus niet weg maar gebruik hem door een roerbak of salade.

Geduld is een schone zaak

Het duurt even, maar dan heb je wel wat. In de maanden juni tot en met augustus is het eindelijk zo ver: tijd om te oogsten. Steek je hand voorzichtig in de losse grond en voel of de bol volgroeid is. Het is belangrijk om de knoflookbollen goed te laten drogen na het oogsten. Daarna kun je je eigen knoflook proeven. Verwijder wat teentjes en bewaar de rest op een droge, luchtige plek of stop ze rond de herfst weer in de grond voor een nieuwe ronde.

Tips

  • Koop een biologische bol knoflook. Behandelde knoflook zal hoogstwaarschijnlijk niet uitlopen. Een andere optie is kweek knoflook, deze koop je bij tuincentra. 
  • Kies de grootste teen uit de bol. Hoe groter de teen, hoe groter de beoogde bol

 

Wist je dat...

Knoflook, naast een heerlijke smaak en geur, ook nog eens ontzettend goed voor je is? Lees hier meer over alle voedingsvoordelen van knoflookteentjes. 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Waar koop je de lekkerste vegan taarten?
VEGAN IN HET NIEUWS: Met onder andere Schijf for life, vegan magnums, beste plantaardige restaurant van de wereld en de Nederlandse klimaatplannen.
Vegan en dierproefvrij schoonmaken
Wanneer is koek vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?