Gezond blijven dankzij mineralen

Op onze website hebben we het al vaker over verschillende vitamines gehad, vooral omdat ze erg belangrijk zijn voor ons lichaam en onze gezondheid. Deze onmisbare mineralen worden, net als vitamines, essentiële voedingsstoffen genoemd. We hebben hier een overzicht van mineralen voor je klaarstaan en vertellen je meteen uit welke plantaardige voeding deze te halen zijn.

Mineralen zijn voedingsstoffen die in eten of drinken voor kunnen komen. Ze komen hier terecht doordat ze eerst opgenomen worden door dieren en planten. Als vegan eet je geen dierlijke producten, dus dan kom je aan mineralen door de plantaardige voeding die je consumeert. Ze zijn van groot belang voor ons lichaam. Zo ondersteunen ze onder meer je stofwisseling. Net als bij vitamines verschilt het per mineraal hoeveel je er van nodig hebt. Van sommige mineralen heeft je lichaam maar een klein beetje nodig. Die noemen we spoorelementen.

 

Mineralen
We beginnen met de mineralen die nodig zijn om gezond te blijven.

 

Calcium
Calcium is een bekend mineraal. Het zorgt voor de vorming van sterke botten en tanden en is belangrijk bij de groei. Zoals je misschien al weet, zit het voornamelijk in zuivelproducten, maar je kunt als vegan gelukkig ook gewoon aan calcium komen. Zo vind je het terug in donkergroene bladgroente en wordt het vaak toegevoegd aan plantaardige melk en vleesvervangers.

 

Chloride
Dit mineraal is een onderdeel van zout. Als we kijken naar keukenzout, dan bestaat 1 gram voor een merendeel uit chloride (0,6 gram) en verder uit natrium (0,4 gram). Het mineraal chloride zorgt voor de vochtbalans in ons lichaam. Je krijgt het binnen via keukenzout en zit dan ook in zo’n beetje alle voedingsmiddelen. Zout wordt aan veel kant- en klaar maaltijden en bewerkte producten toegevoegd, dus een tekort zul je niet snel hebben.

 

Fosfor
In samenwerking met calcium zorgt fosfor voor versteviging van botten en tanden. Verder werkt het mee aan de energiestofwisseling in het lichaam. Plantaardige bronnen voor fosfor zijn onder andere volkoren producten, peulvruchten, bonen, noten en zaden.

 

Kalium
Samen met chloride en natrium regelt kalium de vochtbalans. Ook helpt dit mineraal het bloeddruk verhogende effect dat natrium met zich meebrengt tegen te gaan. Kalium zit in eigenlijk ieder voedingsmiddel. Je vindt het vooral in fruit, groente, aardappel en noten.

 

Magnesium
We hebben magnesium nodig voor een goede vorming van botten en spieren en een goede overdracht van zenuwprikkels. Je krijgt het binnen door bijvoorbeeld groente, volkoren graanproducten en noten te eten.

 

Natrium
Als laatste mineraal noemen we natrium. Dit is dus het andere onderdeel van zout. Het regelt de vochtbalans samen met chloride en kalium en zorgt voor een werking van de spiercellen en zenuwcellen. Ook regelt het mineraal de bloeddruk. Aangezien bijna 80% van Nederland te veel zout eet op een dag, zal het niet snel voorkomen dat je natrium tekort komt. De negatieve effecten die zout op je gezondheid kunnen hebben zijn vooral verbonden aan natrium.

 

Spoorelementen
Spoorelementen vallen ook onder mineralen. Het verschil is alleen dat je lichaam hier minder van nodig heeft. Dit betekent echter niet dat ze onbelangrijk zijn.

 

Chroom
Dit spoorelement helpt je bloedsuikergehalte normaal te houden en is betrokken bij de energiestofwisseling. Je vindt het terug in groente, fruit en volkoren graanproducten.

 

Fluoride
Fluoride beschermt je gebit tegen tandbederf. Fluoride zit in thee, maar wordt vooral toegevoegd aan tandpasta.

 

Jodium
We hebben jodium nodig voor de productie van het schildklierhormoon en de stofwisseling. Jodium haal je als vegan uit zeewier of gejodeerd zout en brood waar gebruik wordt gemaakt van bakkerszout.

 

Koper
Koper is nodig voor de vorming van bindweefsel, botten en pigment van ons haar. Het helpt ook bij de opname van ijzer en zorgt voor een beter immuunsysteem. Je vindt koper terug in voedingsmiddelen als groente, fruit, volkoren graanproducten en noten.

 

Mangaan
Dit spoorelement draagt onder andere bij aan het behoud van sterke botten en helpt mee bij de energiestofwisseling. Eet je gevarieerd, dan zul je voldoende mangaan binnenkrijgen aangezien het in groente, fruit, peulvruchten, noten en volkoren graanproducten zit.

 

Molybdeen
Molybdeen is nodig bij de stofwisseling en zit in enzymen die de opbouw en afbouw van eiwitten regelen. Het zit in peulvruchten, noten en volkoren graanproducten.

 

Selenium
Het versterkt je immuunsysteem, beschermt je cellen tegen beschadiging en is van belang voor je schildklier. Zowel noten als volkoren graanproducten bevatten selenium.

 

IJzer
Voor de vorming van hemoglobine is ijzer heel belangrijk. Dit is weer nodig voor de transport van zuurstof in het bloed en de stofwisseling. Er zijn twee vormen: heemijzer en non-heemijzer. De eerste komt alleen in dierlijke producten voor. Non-heemijzer is ook te vinden in plantaardige voeding. Je kunt dan denken aan donkergroene groente, zoals spinazie en paksoi, maar ook aan volkorenproducten en noten.

 

Zink
We hebben zink nodig omdat dit helpt bij de opbouw van eiwitten, het versterken van de weerstand en zorgt voor ontwikkeling van weefsel. Zink zit onder andere in noten en graanproducten.

 

We hopen dat jullie nu iets meer weten over mineralen en spoorelementen. Lees je altijd goed in en zorg ervoor dat je iedere dag voldoende binnenkrijgt, maar niet meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?