Wil jij de uitdaging aan gaan om een maand lang volledig plantaardig te eten? Veganuary is een idee dat is ontstaan vanuit Jane Land en Matthew Glover’s keuken in 2014 in het Verenigd Koninkrijk. In dat jaar was veganisme nog niet heel populair, dus ze hadden niet verwacht dat het zo groot zou worden. Ze hadden een goedkope, simpele website gemaakt en 100 pond in Facebookadvertenties geïnvesteerd. Resultaat? Het sloeg meteen goed aan.

De bedoeling van Veganuary is mensen wereldwijd aanmoedigen om in de maand januari kennis te maken met een veganistische lifestyle. De naam is geïnspireerd door andere maanden met een bepaalde uitdaging, zoals het bekende ‘Stoptober’.

Januari is de eerste maand van het nieuwe jaar (obviously) en is dé maand van goede voornemens. Je kan natuurlijk het hele jaar door een Vegan Challenge houden, maar na oudjaarsavond staan er veel mensen open om iets nieuws te proberen. En precies daarom wordt de Vegan Challenge vooral in deze maand gehouden en wordt januari ook wel Veganuary genoemd.

Een challenge aangaan (samen) is een enorm handige methode om een voornemen tot slagen te laten brengen. Dit zien we bijvoorbeeld terug in het feit dat de Dry January challenge ook populair is onder mensen, waarbij je een maand lang geen alcohol drinkt.

Tijdens de feestdagen komt het vaak voor dat je net ietsje meer en wat ongezonder eet dan normaal. Daarom is daarna ideaal om de Vegan Challenge aan te gaan. Begin het jaar met iets nieuws en gezonds. De kans is groot dat je je veel fijner en energieker gaat voelen, want dat is het effect dat plantaardig eten meestal heeft!

Dry January was al een tijdje populair, maar Veganuary doet het sinds de eerste editie in 2014 ook goed. In 2019 hebben maar liefst een kwart miljoen mensen uit 178 landen geparticipeerd aan de challenge. Niet alleen individuen deden mee, maar ook 600 bedrijven. McDonalds en Burger King hebben in eerdere jaren bijvoorbeeld ook plantaardige opties op hun menu gezet, speciaal in januari.

Samen maken we een verschil! Welk verschil? Nou, er zijn genoeg fantastische redenen om plantaardig te eten. Je krijgt waarschijnlijk dus veel meer energie, wat natuurlijk de allereerste fijne bijkomstigheid is die je zelf zult ervaren. En, één persoon kan met één dag veganistisch leven veel betekenen voor de planeet. Je bespaart dan namelijk 4200 liter water, 20 kilogram graan, 30 vierkante meter bebost land, 10 kilogram CO2 en het leven van een dier. Dat klinkt best wel fijn, niet?

Ga jij samen met ons de uitdaging aan? Wij helpen je tijdens de Easy Vegan Challenge met een dagelijks menu: vegan ontbijt, plantaardige lunch en veganistisch avondeten. Verwacht geen ingewikkelde recepten of uren in de keuken doorbrengen, maar veelal snel te bereiden gerechten met groenten en peulvruchten in de hoofdrol. Ook geven we je allerlei tips & tricks en handige achtergrondinformatie. We hopen je te laten zien dat plantaardig koken ontzettend lekker is en vooral niet lastig – zoals je misschien nu nog denkt.

*Bij het aanklikken ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Easy Vegan Challenge

Waar ben je naar op zoek?