Druiven: meer dan alleen maar lekker
Druiven, iedereen heeft ze wel eens gegeten. Ze zijn te vinden in verschillende kleuren, maten en eindproducten. Sap, wijn of gewoon uit het vuistje. Heerlijk! En naast dat ze lekker zijn, blijken ze ook nog eens flink wat voordelen voor de gezondheid te hebben (de wijnvariant niet meegerekend).
Druiven kun je omschrijven als een zachte fruitsoort zoals bessen en aardbeien. Ze groeien in trossen en je hebt ze in een witte en een blauwe variant. Maar binnen die kleuren variëren de druiven nog erg van elkaar. De ene is pitloos en de ander niet. En bijvoorbeeld de druiven voor fruitconsumptie zijn als soort een stuk zoeter dan de druif die gekweekt worden om wijn mee te maken.
Waar komen onze druiven vandaan?
We halen onze druiven vaak uit warme landen: Griekenland, Spanje, Italië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. In Nederland worden ze nauwelijks verbouwd. Druiven worden meestal met een boot naar Nederland geëxporteerd. Dit heeft dus een relatief lage belasting voor het milieu vergeleken met de vruchten die ingevlogen worden. Let op: de druiven in de maand juni en juli die uit Egypte komen, komen wel met het vliegtuig naar Nederland.
Gezondheidsvoordelen
Druiven bevatten onder andere vezels, vitamine C en kalium. Over deze voedingsstoffen kun je meer lezen in de artikelen op de site. Daarnaast bevatten druiven polyfenolen, hier gaan we je vandaag meer over vertellen.
Polyfenolen zitten vooral in de schil en pitten van de druif en meer in de blauwe variant dan de witte. Je vindt ze ook in andere producten zoals bessen, granaatappels thee, bier, wijn, olijven, walnoten, pinda’s en cacao. Men denkt dat deze stoffen gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen. De polyfenolen uit olijven beschermen mogelijk tegen de oxidatie van het LDL-cholesterol en die uit cacaobonen kunnen een gunstig effect hebben op de stemming. Deze claims zijn in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie.
De meest bekende polyfenol in druiven heet Resveratrol. Ook hier wordt het een en ander over gezegd. Het is een antioxidant welke cellen beschermt tegen invloeden van buitenaf. Ook deze claim is nog in afwachting van goedkeuring van de Europese Commissie.
Hoe dan ook is een tros druiven een gezond tussendoortje. Tipje! In de koelkast blijven druiven tot wel een week helemaal goed, fris en lekker. Je kunt ze ook met een beetje citroensap en/of suiker invriezen en eten als een fris-zure-zoete snack.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.
Share
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.
Opmerkingen
Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
- Simpel en gezond
- Goed voor de wereld
- Gegarandeerd afvallen
Vegan recepten en meer
Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.