Dit zijn de belangrijkste voordelen van een plantaardig voedingspatroon

Steeds meer mensen volgen een plantaardig voedingspatroon voor hun gezondheid. Daarnaast is er de liefde voor de natuur en de wens om de planeet schoon en gezond achter te laten voor de komende generaties. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om deze stellingen te onderschrijven.

Voordelen voor je gezondheid

Minder risico op diabetes
Het Diabetes Fonds onderschrijft dat veganistisch eten kan helpen om op een gezond gewicht te komen, én dat het effect heeft op onder meer de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Plantaardig eten is zelfs beter dan een koolhydraatarm dieet. Dit komt omdat mensen met een plantaardig voedingspatroon ook bewuster eten en daarbij minder slechte voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals suikers en verzadigde vetten, die het risico op diabetes verhogen.

>> Bestel hier jouw exemplaar van Easy Vegan Weight Loss Plan

Vaker een gezond gewicht

Een plantaardig dieet helpt overgewicht voorkomen. Ook hier komt dat omdat er vaak bewuster en gezonder wordt gegeten bij een plantaardig voedingspatroon. Daarnaast vallen veel mensen die overschakelen naar een plantaardig dieet af, blijkt uit de GEICO-studie. Dit komt omdat producten met veel vetten, zoals vlees, kaas en zuivel, worden vervangen door producten die minder vet zijn en vaak ook groenten een grotere rol spelen dan voorheen. 

Ook interessant is dit artikel: 16 studies on vegan diets, do they really work? Het is een verzameling van onderzoeken naar de effecten van een plantaardig dieet op gezondheid, waaronder gewicht. 

Lager cholesterol

Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto blijkt dat mensen die plantaardig eten, een significant lager cholesterolgehalte in hun bloed hebben. Dit komt doordat je bij een plantaardig voedingspatroon veel minder verzadigde vetten binnenkrijgt. Verzadigde vetten vind je vooral in dierlijke producten, die je dan niet meer eet. Verzadigd vet is een van de oorzaken van een te hoog cholesterol. Als je dat niet veel binnenkrijgt, blijft in veel gevallen het cholesterol lager. 

Minder kans op hart- en vaatziekten

Casey Rebholz, onderzoeker aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, deed onderzoek naar plantaardige voeding en het effect op hart- en vaatziekten. “Plantaardige diëten worden steeds populairder en onze studie vormt een goed bewijs dat dit goed kan zijn voor je gezondheid”, aldus Rebholz. 

Lagere bloeddruk

Met een plantaardig dieet kun je hoge bloeddruk voorkomen en verlagen, volgens diverse studies, die in dit artikel verzameld zijn: Hoge bloeddruk verlagen met het juiste voedingspatroon. Een van de redenen hiervoor is het hierboven genoemde lagere cholesterol. Doordat de bloedvaten minder snel dichtslibben, stijgt de bloeddruk minder dan bij een voedingspatroon dat een te hoog cholesterol veroorzaakt. 

Meer wetenschappelijke onderbouwing over de voordelen van veganisme op je gezondheid lees je in dit overzichtelijke artikel. Ook de Volkskrant schreef er een interessant artikel over. En ook dit artikel over de drie redenen om vaker veganistisch te eten is het lezen meer dan waard.

Plantaardig = duurzaam

In een duurzame wereld zijn mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Dat is een mooi streven, toch? Het gebruik van dierlijke producten heeft een grote impact op het klimaat. De vee-industrie veroorzaakt ongeveer 15% van de broeikasgassen en is verantwoordelijk voor het verlies van biodiversiteit (78%), bodemverzuring en luchtverontreiniging met ammoniak en stikstofoxiden (80%), broeikasgasuitstoot (81%) en watervervuiling met stikstof en fosfaat (73%). Plantaardige producten hebben een 10 tot 50 maal lagere broeikasgasemissie. Een gemiddeld veganistisch dieet stoot tot 60% minder broeikasgas uit.  Daarnaast besparen we een hoop energie, grondstoffen en water als we meer groente en minder vlees eten, volgens de cijfers van MilieuCentraal. Het is veel efficiënter om landbouwgrond te gebruiken voor de productie van gewassen voor menselijke consumptie dan om er gewassen voor dierlijke consumptie op te kweken. Voor 1 kg rundvlees heb je zo’n 8 kg granen nodig, terwijl je die 8 kg ook rechtstreeks kan gebruiken om mensen te voeden. Door een week geen vlees te eten, bespaar je al 130 liter water. Door één dag per week minder vlees te eten, verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon met wel 5 tot 10%.

Dierenwelzijn

Per hoofd van de bevolking eten we in Nederland nu bijna 78 kg vlees per jaar volgens de Universiteit Wageningen, dat is drie keer meer dan de aanbevolen hoeveelheid van het Voedingscentrum. Voor de hand liggend, maar het niet eten van dierlijke producten, levert een aanzienlijke winst op voor het dierenwelzijn. Legbatterijen en megastallen zijn dieronvriendelijk, daar is iedereen het wel over eens. Naast dierenwelzijn is er ook nog zoiets als dierenrechten en de afschaffing van de uitbuiting van dieren. Een plantaardige lifestyle redt levens. De Volkskrant schreef ook hier een interessant artikel over: Vegan is diervriendelijk én het meest duurzaam.

Hebben we je voldoende geïnspireerd om minimaal eenmaal per week plantaardig te eten? Het is goed voor jezelf, maar ook voor het milieu en de dieren. Een win-win-winsituatie!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?