Advertentie

Dit kan je het beste eten en drinken na je workout

Na een goede workout is het tijd om je lichaam de ruimte te geven te herstellen. Dit betekent niet op de bank ploffen en er nooit meer vanaf komen. We hebben het over ondersteuning door middel van voeding.

Tijdens je training heb je goed gebruik gemaakt van je spieren en heb je een bepaalde intensiteit beoefend. Dit resulteert in zogenaamde ´stress´ op je spieren. Je lichaam wil deze stress herstellen en heeft daarom extra behoefte aan voldoende rust (bijvoorbeeld een goede nachtrust) en de juiste voeding. Wil je je spieren intensief gebruiken dan hebben deze energie nodig. Energie wordt uit de spieren en de lever gehaald. De energie is opgeslagen glucose en wordt glycogeen genoemd. Je spieren en lever hebben een voorraad glycogeen opgeslagen voldoende voor een intensieve workout van maar liefst 90 minuten. Wanneer het glycogeen is verbruikt moet je lichaam dit weer aanvullen. Daarom is een goede post workout maaltijd vlak na de workout een must! Zo voorkom je spierafbraak.

Wanneer is het beste moment om de post-workout maaltijd te eten?

Zoals je net hebt gelezen is het belangrijk om deze relatief snel te eten om zo spierafbraak te voorkomen. Direct erna kan was lastig zijn als je bijvoorbeeld in de sportschool hebt getraind. Daarom raden we aan om binnen 30 minuten na je training te eten. Op deze manier vul je het glycogeen weer op tijd aan.

Waar moet deze post-workout maaltijd uit bestaan?

  • Langzame koolhydraten

Als eerste dient de maaltijd ervoor om het glycogeen, in de lever en in de spieren, aan te vullen. Daarom is een belangrijk bestanddeel van de post-workout maaltijd glucose (koolhydraten). Omdat het, na de workout, van belang is dat deze snel worden aangevuld gaat de voorkeur uit naar snelle koolhydraten in plaats van langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten bevatten namelijk ook veel vezels, welke het verteringssysteem vertragen en hiermee ook de absorptie tijd vergroten. De snelle koolhydraten worden natuurlijk, zoals de naam al zegt, snel verteerd. Zo wordt de voorraad glycogeen weer netjes en op tijd aangevuld.

  • Eiwitten

Je spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, om te herstellen heb je daarom voldoende eiwitten nodig. Tijdens het trainen scheurt het spierweefsel en dit moet hersteld worden. Wanneer je voldoende eiwitten binnen krijgt en krachttraining beoefend kun je zo je spieren laten groeien. Ook zorgen voldoende eiwitten voor een vermindering van eventuele spierpijn.

  • Vetten

Vetten eet je na je training met mate. Ze zorgen er voor dat het verteringsproces iets wat vertraagt. Ook in deze maaltijd zijn ze welkom op je bord, maar spelen ze geen hoofdrol. Na je training staat het herstel van je lichaam voorop. Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben we onderstaand een aantal recepten die heel erg geschikt zijn voor na je training.

Voorbeeld maaltijden

In het boek staan een aantal maaltijden die heel geschikt zijn als post-workout maaltijd. Neem bijvoorbeeld de quinoaballetjes in tomatensaus op bladzijde 158, de bonen salade van bladzijde 167, de pompoenpasta op bladzijde 170 en de soft taco’s op bladzijde 199. Wil je ook weten wat je voor en tijdens de workout het beste kunt consumeren? Ook dit hebben we voor je uitgewerkt in verschillende artikelen.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41
Eet jij vegan? Maar hoe zit het dan met…
17x superfoods

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?