Advertentie

Wat kan je het beste eten en drinken voor je workout?

De basis voor een fijne workout vind je in de voeding. Een goede uitgebalanceerde maaltijd voor het sporten geeft je de benodigde energie. Hoe stel je je maaltijd samen zodat je optimaal kunt presteren? Wij delen onze tips.

Een goede pre-workout meal

Wat je precies nodig hebt uit je pre-workout meal hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de trainingsbelasting, de intensiteit, de duur van de workouts en het type workout wat je gaat doen. Een stevige wandeling van 30 minuten verschilt van een workout van 60 minuten in de sportschool. De belasting, intensiteit en duur is hoger bij de sportschool workout. Om deze reden ziet de maaltijd er anders uit. Daarnaast speelt je eigen lichaamsgewicht ook een rol. Hier geldt: hoe hoger je gewicht hoe meer energie er wordt verbruikt. En last but not least is het tijdstip waarop je de maaltijd eet erg belangrijk. Wanneer je namelijk 60-90 minuten voor de workout eet, heeft je lichaam de tijd de maaltijd te verteren en zo hebben je spieren voldoende energie voor de training. Hierdoor zit je niet al te vol tijdens het trainen.

Hoe stel je de perfecte maaltijd samen?

Een gebalanceerde maaltijd bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Voor de pre-workout is de aandacht meer gericht op het nuttigen van koolhydraten. Deze liggen minder zwaar op de maag dan eiwitten en vetten. Het is belangrijk dat je maaltijd voldoende ´langzame´ koolhydraten bevat. Deze koolhydraten geven langdurig energie af. Je lichaam heeft meer tijd nodig voor het verteren en de opname. Langzame koolhydraten vind je in volkoren producten, denk aan zilvervliesrijst en volkoren boterhammen etc. Ze zijn de tegenhangers van ´snelle´ koolhydraten. Deze snelle koolhydraten geven, zoals de naam zegt, snel energie af maar veroorzaken ook meer dan eens de bekende energiedip. Tijdens je workout wil je energie hebben om je gehele workout vol te kunnen houden. Vandaar dat de pre-workout maaltijd voldoende complexe koolhydraten moet bevatten. We raden je daarnaast aan 15-30 minuten voor je training te kiezen voor een stuk fruit, een smoothie of een glas vruchtensap (snelle koolhydraten).

Tips voor de maaltijd

Onderstaand hebben we een lijstje met ideeën voor een pre-workout maaltijd. Deze bevatten zowel langzame als snelle koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

 • Volkoren brood met pindakaas/amandelpasta/hummus/avocado.
 • Havermout papje
 • Volkoren wraps met hummus en groenten
 • Beetje volkoren pasta met groenten

 

Ook vind je fijne recepten in het Easy Vegan Weight Loss Plan die perfect zijn als een pre-workout maaltijd, zoals:

 • Volkoren wrap met courgette, blz. 85
 • Zoete aardappel wafels, blz. 94
 • Linzen pasta pesto, blz. 94
 • Appel smoothie, blz 105

 

Ben je op zoek naar een snack voor net voor de workout neem dan wat fruit, zoals:

 • Banaan
 • Appel/peer
 • 3 medjool dadels
 • Fruitsalade

 

Daarnaast kan gesneden fruit met wat plantaardige yoghurt aangeraden worden. Voor meer gezonde snack inspiratie, neem eens een kijkje op blz. 56 & 57 van Easy Vegan Weight Loss Plan. Hier vind je namelijk het hoofdstuk ´Extra eetmoment´.

Drink bij je maaltijd voldoende. Tijdens het sporten zul je namelijk vocht verliezen doordat je zweet. Houd de hoeveelheid van een longdrink glas aan. Drink je meer dan kan dat vervelend voelen.

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Waan je in vegan Italië bij Vegitalian
15 x hartverwarmende vegan soep
VEGAN IN HET NIEUWS week 41
Eet jij vegan? Maar hoe zit het dan met…

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?