Alles over eetbare bloemen

Eetbare bloemen voegen een extra smaakdimensie toe aan je gerecht en het ziet er heel sprookjesachtig uit als je toet of taart hiermee is versierd. Welke bloemen kun je eten? En, nog leuker, hoe kweek je ze zelf in de tuin, op het balkon of in de keuken?

Je kunt bloemen makkelijk gebruiken om te decoreren. Een lekkere taart, salade, soep of een toetje zien er meteen feestelijk uit met vrolijk gekleurde bloemen. Wist jij dat je met Oost-Indische kers, calendula, stokroos, madeliefje, salie, gele courgettebloem, anjer, roos, lavendel ook kunt koken? Elke bloem heeft een eigen smaak. Zo is de Oost-Indische kers licht pittig en is lavendel lekker bij een zoet gerecht.

Je kunt alleen bloemen eten die hier speciaal voor zijn gekweekt of als je ze zelf kweekt. Bloemen uit een boeket van de bloemist zijn geen goed idee. Er kunnen bepaalde (bestrijdings)middelen zijn gebruikt, die je niet wilt binnenkrijgen. En als je bloemen langs de weg plukt, kunnen er uitlaatgassen en andere vervuiling op zitten van langsrijdende auto’s. Tot slot, proef ook niet zomaar elke bloem. Zo zijn narcissen en irissen flink giftig.

Bij eetbarebloemenshop.nl kun je kant-en-klare bloemblaadjes, ook gedroogd, bestellen. Deze zijn duurzaam geteeld. Bijvoorbeeld drie kleuren rozenblaadjes of pastelmix. Leuk om te decoreren voor een speciale gelegenheid. Je leest ook meer over de smaak en de werking ervan. Zo prikkelt de Oost-Indische kers de darmen.  

De smaak te pakken? Bestel dan je eetbare bloemzaden online of kijk in het tuincentrum. Het beste zaai je ze in een bloembak of bloempot. Je kunt deze buiten of binnen zetten.

 • Zorg voor een pot of bak met gaten, zodat het overtollige water weg kan stromen. Binnen kun je een schotel onder je pot/bak plaatsen. Je kunt ook papieren kweekbakjes gebruiken voor de eerste weken en daarna overpotten.
 • Vul de pot/ bak met potgrond.
 • Strooi de zaadjes uit over de potgrond. Let op: op de verpakking lees je hoeveel ruimte elk zaadje nodig heeft. Elk soort bloem heeft zijn eigen zaaidichtheid.
 • Strooi ongeveer 1 – 2 cm. potgrond over de zaadjes heen. Geef ze een scheutje water.
  Het hangt af van de bloemsoort, maar binnen 1 – 4 weken komen de eerste blaadjes boven de grond. Zorg dat je kiemplantjes niet in de volle zon staan en houd de grond vochtig.
 • Als je plantjes zijn gegroeid, kun je ze als je wilt, in de tuin plaatsen. Oost-Indische kers zaait zichzelf makkelijk uit. Bovendien zijn de oranje en gele bloemen een feestje om te zien.

 

Cress (kiemgroente) doet het ook leuk in en op je eten. Je kweekt het heel makkelijk in je vensterbank.  

Zomers recept: meidoornsiroop

Zomers recept: meidoornsiroop
Ken je de meidoorn? Je ziet deze boom met witte bloesem veel in parken en tuinen. Je maakt van de bloesem eenvoudig een heerlijke siroop. Dit helpt om de hartfunctie te verbeteren, bijvoorbeeld na een hartinfarct. Het brengt je bloeddruk in balans en helpt tegen hartkloppingen. Meidoorn is veilig om langdurig te gebruiken als siroop of als thee van verse of gedroogde bloesem.

 • Zet de bloesems net onder water en breng langzaam aan de kook.
 • Laat een paar uur in het water staan met een deksel op de pan.
 • Zeef daarna de bloesems uit het water.
 • Voeg 500 gram suiker per liter water en citroensap toe.
 • Breng opnieuw aan de kook en doe de siroop daarna in flessen.

 

Gebruik jij eetbare bloemen? Vertel! We zijn nieuwsgierig naar jouw ideeën.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:

Zo maak je de lekkerste vegan sushi thuis
Gebruik ook de restjes van je groente
Israël: het eerste land met een verbod op bont
Rihanna lanceert nieuwe vegan lingerielijn

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Verantwoord afvallen in 12 weken

Bekijk de video

Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.