Alles over aubergine en zo maak je ze echt lekker

De aubergine is de laatste jaren erg populair geworden in ons land. In mediterrane contreien wisten ze het allang: de aardse smaak en de vlezige structuur is perfect voor snacks, in voor- en hoofdgerechten. Maar hoe maak je die ‘eggplant’ nu écht lekker klaar?

Aubergine is ooit uit het verre Myanmar meegenomen door de Arabieren en in de middeleeuwen in Andalusië geïntroduceerd. Het behoort tot de familie van de nachtschadigen, net zoals de aardappel en de tomaat. De vrucht van de eenjarige plant, dus de groente die wij eten, heeft wit vruchtvlees en een glanzende paarse schil. De eerste aubergines die ooit in Europa werden geteeld, waren wit-gelig van kleur. Vandaar de Engelse naam ‘eggplant’. Soms hoor je de naam ‘eierplant’ nog in Vlaanderen. 

Voor wat betreft de structuur is aubergine een fijne vleesvervanger, maar niet qua voedingswaarde. Het bevat nauwelijks vitamines en mineralen. Met 100 gram aubergine krijg je 10% van de dagelijkse behoefte aan mangaan binnen. Maar laat dat je niet weerhouden om aubergine wat vaker op je menu te zetten, aldus inspiratiebron Aubergine.nl over deze ‘mediterrané van Hollandse bodem’.

Aubergine eet je nooit rauw, dit veroorzaakt zelfs darmklachten. En dat terwijl de naam is afgeleid uit het Sanskriet en ‘plant die winderigheid geneest’ betekent. Maar daarvoor is het nodig om ‘m te verhitten en te garen. Om de soms wat bittere smaak te vermijden en de smaak te verzachten, is er een trucje.

  • Bestrooi de in plakken gesneden aubergine met zout en zet er een plat bord, verzwaard met een blik groente bovenop. Laat dit 30 minuten staan. Spoel af onder de kraan en bak daarna de plakken in de koekenpan, grill ze in de oven of blancheer voor verdere verwerking.

Goed huwelijk: aubergine en siroop

Voor een gezond en zoet-hartig snackje tussendoor bak je dunne plakken aubergine met een beetje olie in de koekenpan, tot je het vruchtvlees donkerder ziet verkleuren (een teken dat het gaar is). Druppel er een beetje ahornsiroop op en bestrooi met verse tijmblaadjes. Klinkt apart, en het is dan ook verrassend… lekker.

Aubergine doet het, net als andere groente, goed met (verse) kruiden. Deze kruiden wil jij altijd in huis hebben

Vaak vind je aubergine terug in ovengerechten, zoals Griekse moussaka. Een vegan versie van dit gerecht is makkelijk te maken met linzen en havermelk.

Vegan Griekse moussaka

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 2 aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit wat (olijf)olie in de grill- of koekenpan en gril de plakken elk 4 minuten aan beide kanten. Verhit ondertussen wat olijfolie in een hapjespan. Roer er 30 gram (tarwe)bloem door en laat op laag vuur 5 minuten garen tot de bloem licht begint te kleuren. Zet het vuur iets hoger en voeg al roerend met een garde in scheuten 500 ml havermelk toe. Voeg 1 theelepel gedroogde oregano toe en een half groentebouillonblokje. Breng op smaak met peper en zout en roer tot het bechamelsaus is geworden (ca. 10 minuten). Fruit 1 fijngesneden ui en 2 fijngesneden tenen knoflook in een hapjespan. Giet linzen (blik ca. 400 gram) af en spoel onder koud stromend water. Voeg toe, samen met 1 theelepel gedroogde oregano en tomatenblokjes (blik, 400 gram). Roer goed door. Vul vervolgens een ovenschaal met laagjes van aardappelschijfjes (voorgekookt, 500 gram), de aubergine, het linzenmengsel en sluit af met de bechamelsaus. Bak de moussaka in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.

Liba-ba ganoush

Zin in een lekker Libanees bijgerechtje als dip of beleg? Je eigen ‘baba ganoush’ maak je zo.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik 2 aubergines rondom in en smeer in met (olijf)olie. Daarna pak je ze apart in met aluminiumfolie. Rooster ze 1 uur in de oven. Pak ze daarna uit en laat afkoelen. Schraap het vruchtvlees er vanaf en meng in de keukenmachine met 2 eetlepels tahin, 2 tenen knoflook, sap van een ½ citroen, ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel komijnpoeder en zout naar smaak. Maal tot een romig mengsel en garneer met verse peterselie.

Tip: je kunt de aubergine ook op de barbecue roosteren en daarna verwerken tot baba ganoush.

Tip: toch die bbq aan? Besprenkel in de lengte gesneden plakken aubergine met olijfolie en grill aan beide zijden.

Wat is jouw favo gerecht met aubergine? Laat het ons weten!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?