7 tips om als vegan je huis op een duurzame wijze in te richten

Als vegan zou het een beetje hypocriet zijn om niet bezig te zijn met het verduurzamen van je huis. Als je een duurzame levensstijl wilt omarmen, kan het veranderen van de manier waarop je je huis inricht een grote stap zijn. Door goed na te denken over wat voor materialen en producten je koopt, kun je ervoor zorgen dat jouw ecologische voetafdruk zo laag mogelijk blijft. Hier volgen 7 tips die jou helpen om op eenvoudige en betaalbare manier duurzaamheid toe te passen in jouw huis.

Let op je voetafdruk

In de eerste plaats is het belangrijk om tijdens het inrichten van je huis steeds maar weer je ecologische voetafdruk in gedachten te houden. Deze ‘footprint’ is een maatstaf die de directe en indirecte effecten van je eigen leven op het milieu meet. Het is eigenlijk een manier om de verantwoordelijke hoeveelheid aan natuurlijke bronnen te meten die nodig zijn voor onze levensstijl. Door constant deze voetafdruk in je hoofd te houden, zul je bewust bezig zijn met het maken van de juiste beslissingen.

Kies voor duurzame materialen

Ten tweede is het van groot belang om voor duurzame materialen te kiezen bij alles wat je aanschaft voor je huis. Dit geldt voor meubels, elektronica, verf en andere materialen. Duurzame materialen zijn gemaakt van natuurlijke of recyclebare grondstoffen die minder energie gebruiken bij de productie en minder schadelijk voor het milieu. Kies bijvoorbeeld voor meubels gemaakt van recyclebaar karton of hout, vloeren van linoleum, tapijten van jute, verf op waterbasis en lampen die energiezuinig zijn. Ook met gordijnen kopen kun je een verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor gordijnen gemaakt van biologisch katoen om het gebruik van synthetische materialen te vermijden.

Maak gebruik van LED-verlichting

Verder is het ook zinvol om te investeren in energiezuinige verlichting. LED-lampen zijn veel zuiniger dan traditionele gloeilampen en gaan tot wel 15 keer langer mee. Bovendien verspreiden ze warm, wit licht dat de stroomkosten verlaagt en tegelijkertijd een sfeervolle omgeving creëert. Inmiddels zijn gloeilampen al verboden in veel landen en kun je dus beter voor de duurzame optie gaan zoals dit soort verlichting. Je kunt zelfs voor LED-verlichting kiezen dat rgb-opties bevat en je volledige controle over de lichtkleuren in je huis geeft.

Investeer in zonnepanelen

Ook is het geen slecht idee om wat geld te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen helpen je energiekosten te verlagen en bieden een schonere manier om elektriciteit op te wekken. Hierdoor kun je de stroomkosten verminderen en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere levensstijl. Zonnepanelen zijn nu over het algemeen betaalbaar geworden, waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt zelfs gebruik maken van een subsidie en geld verdienen aan de hand van zonnepanelen, waardoor dit ook financieel een uitstekende keuze kan zijn.

Geef tweedehands meubels een kans

De vijfde tip die we je mee willen geven voor een duurzame inrichting, is door tweedehands meubels te kopen. Door tweedehands meubels aan te schaffen, kan je energie en grondstoffen besparen die nodig zijn voor de productie van nieuwe spullen. Bovendien is het vaak veel goedkoper om tweedehands meubels te kopen. Er zijn tal van websites waar je kwalitatief goede tweedehands meubels en andere producten voor in huis kan vinden, dus je hoeft niet veel moeite te doen om ze te vinden.

Maak van je afval compost

Tevens is het mogelijk om je eigen afval te recyclen. Als je bijvoorbeeld voedselresten of tuinafval hebt, kun je dit gebruiken voor compost. Composteren is een manier om organisch afval te verwerken en zo hergebruik te creëren. Je kunt je eigen compost maken of er zelfs een compostbak kopen bij je plaatselijke tuincentrum. Composteren is goed voor het milieu, helpt de bodemstructuur te verbeteren en zorgt voor een rijkere oogst wanneer je een groentetuin hebt.

Kies voor slimme apparaten

Tot slot raden we je aan om te investeren in slimme apparatuur. Slimme apparaten zijn steeds populairder geworden en helpen je energie te besparen door de temperatuur of verlichting automatisch aan te passen als het nodig is. Bovendien kun je ook gebruikmaken van slimme wasmachines en drogers die de energie-efficiëntie verbeteren. Hierdoor verspil je nooit onnodig stroom en beperk je de schade aan het milieu.

 

Al met al kunnen deze tips je helpen om je huis op een duurzamere wijze in te richten. Neem wat tijd om erachter te komen welke opties het beste bij je passen en begin vandaag nog met het verduurzamen van je woning. Succes!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?