Dierlijke ingrediënten in champagne
Zijn alle champagnes veganistisch? Nee dus, helaas! Maar, hoe zit dat dan? Nou, champagne wordt van druiven gemaakt en is in dat opzicht zeker van plantaardige afkomst. Het is alleen zo dat tijdens het productieproces vaak dierlijke producten gebruikt worden, zoals visslijm, caseïne-eiwit of gelatine. Dit wordt het klaren van champagne genoemd en heeft als doel om de champagne te zuiveren. Zonder toevoeging van extra middelen blijft de champagne namelijk troebel en dan geniet je misschien toch wat minder van de champagne. Het is een heel proces om de champagne te filteren, ook met behulp van de genoemde producten. Kort en makkelijk gezegd: de dierlijke middelen gaan erin, deze ‘klemmen’ zich vast aan de troebele deeltjes van de champagne, de champagne wordt gefilterd en de troebele delen zijn er vervolgens uit. Voilà: champagne geklaard. Alhoewel deze hulpstoffen dus niks toevoegen en de champagne niet wordt beïnvloed, zijn ze wel met de champagne in aanraking geweest. Dit maakt het drankje dus niet 100% vegan. Hetzelfde geldt voor cava’s en wijnen!
Biologische champagne vs biodynamische champagne
Er zijn verschillende termen die in de eerste instantie lijken te verwijzen naar een veganistisch product, maar dat is dan niet altijd zo. Dit maakt het kopen van alcohol een lastig zaakje als veganist. Biologische en biodynamische champagnes hebben vrijere regels. Deze hoeven niet per se compleet veganistisch te zijn. Wel is het zo dat er bij biologische champagnes weinig tot geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, waardoor deze varianten veel minder schadelijk zijn voor het milieu. Even goed is de biologische champagne negen van de tien keer gewoon veganistisch. Bij twijfel: vragen kan nooit kwaad.
Biodynamische champagne heeft veel overeen met biologische champagne. Wat onderscheidend is, is dat ze een holistische aanpak hebben en ze houden veel rekening met biodiversiteit. Om aan het keurmerk ‘biodynamisch’ te kunnen voldoen, zijn er veel meer normen waar aan gehouden moeten worden. Je mag als champagneproducent dan geen dierlijke middelen gebruiken tijdens het klaren van de champagnes, maar er bestaat wel een kans dat er bij het maakproces gebruik wordt gemaakt van koehoorns. De champagne zelf is dan wel veganistisch, maar de champagnegaard soms niet. Het ligt bij jezelf om te kijken of je dit wel of niet oké vindt. Biodynamische champagne herken je aan een het bladicoontje bovenaan de beschrijving.
Keurmerken
De makkelijkste manier om erachter te komen of je de champagne kan drinken als veganist is natuurlijk door te checken of er een keurmerk op staat. Sommige champagnes dragen namelijk het oh zo bekende vegan keurmerk. Jammer genoeg kost het veel tijd en moeite voor champagneboeren om zo’n certificering te regelen. Dit betekent dat er ook genoeg champagnes zijn die geen keurmerk dragen, maar wel gewoon diervriendelijk zijn! Het blijft altijd even checken of navragen dus, als je zeker wil zijn wanneer er geen keurmerk op de fles staat.
Letten op de etiketten
Het is niet verplicht voor champagneboeren om te vermelden op de etiketten of ze wel of niet dierlijke producten gebruiken bij het gehele maakproces. Aangezien de dierlijke producten dus meestal niet in het recept worden gebruikt, komt het veel voor dat ze ook niet worden vermeld op de ingrediëntenlijst. Als je een heerlijke champagne ziet zonder keurmerk, is het alsnog wel handig om het etiket te checken. Want, de kans bestaat dat deze champagne toch vegan is, yes! Let op ingrediënten zoals bentoniet klei, koolstof, kalksteen, kaolienklei, aardappel-proteïne verkregen uit aardappelzetmeel, plantencaseïne, silicage en/of plantaardige platen. Dit zijn namelijk alternatieven voor de dierlijke klaringsmiddelen en daardoor weet je vrijwel zeker dat de champagne niet gezuiverd is met producten afkomstig van een dier.
Lijstje van feestelijke veganistische champagnes die wij aanraden:
- Moët & Chandon, Laurent-Perrier
- Veuve Clicquot, Krug
- Mouzon-Leroux L’Atavique Brut Réserve Grand Cru
- Montaudon Champagne brut
Het uiteten gaan of het uitkiezen van een alcoholisch drankje als veganist wordt gelukkig steeds eenvoudiger, gezien een plantaardige lifestyle steeds algemener wordt. Wanneer jullie nog wel moeite hebben met iets, laat het ons weten. Wij staan altijd klaar voor jullie klaar om te helpen waar nodig! Alvast hele fijne vegan feestdagen en proost!