Zo zorg je emotioneel voor jezelf

Het is nu belangrijker dan ooit dat we met elkaar over onze mentale gezondheid praten en goed voor anderen zorgen. We hebben in deze tijd immers over weinig dingen controle. Gelukkig is het bespreken hoe je emotioneel voor jezelf zorgt wel iets waar we wél controle over hebben! Wij vertellen je hoe je dit het beste kunt doen.

Het is best lastig om je mentaal voor te bereiden op alles wat er nog gaat komen. Het is daarom fijn om deze stappen door te lopen, want emotioneel voor jezelf zorgen is hartstikke belangrijk!

 

Accepteren

Onbewust zijn we allemaal bezig met vooruit kijken, waardoor we in deze bijzondere tijd meer angst en onzekerheid ervaren. Het voelt waarschijnlijk niet altijd zo, maar jij bent de enige die echt controle heeft over deze emoties. Probeer je gedachten te richten op wat er nu gebeurt. Door met beide voeten in het ‘nu’ te staan wordt het veel makkelijker om met je angsten om te gaan. Wat er morgen gebeurt, heb je toch niet in de hand!

 

Just checking in

Het is heel normaal dat je nu emotioneel gevoeliger bent dan normaal. Je schiet misschien wat sneller vol, hebt meer angstige gedachten en raakt sneller geïrriteerd. In het ergste geval reageer je die emoties af op anderen. Door af en toe even een momentje te nemen om bij jezelf in te checken, kun je hiermee leren omgaan. Met een slecht humeur maak je jezelf namelijk alleen maar verdrietiger en de mensen om jou heen ook. Doe ademhalingsoefeningen, een meditatie of ga in je hoofd een gesprek met jezelf aan als je merkt dat je emotioneel gevoelig bent/wordt.

 

Herkennen

Er zijn een paar fijne basisregels die je als richtlijnen kunt gebruiken om emotioneel voor jezelf te zorgen. Zodra je je er bewust van bent wat er in je hoofd afspeelt, kun je jouw gedachtes en gevoelens van een afstandje observeren. Wat voor ons altijd helpt, is om jouw gedachtes als wolkjes in te beelden die één voor één voorbij waaien. Het is vooral belangrijk dat je deze emoties durft te voelen, zonder dat je jezelf hiervoor beschuldigt. Probeer de emoties te onderzoeken door nieuwsgierig te zijn naar wat er op dit moment aanwezig is. Oordeel niet, maar wees een beetje lief voor jezelf!

 

Verbinden

Contact opnemen met je dierbaren die zich op dit moment ook heel kwetsbaar voelen, is net zo prettig voor hen als voor jou. Je kunt een shoulder to cry on zijn via een telefoontje of door een goede daad te verrichten in de buurt, zoals boodschappen doen voor het oude stel aan de overkant of hun hondje een halfuurtje uitlaten. Door zoiets voor anderen te doen verbetert je gemoedstoestand en draag je dat gevoel ook over op anderen. Je kunt ook op een afstand met je vrienden afspreken en verbindingsrituelen uitvoeren. Leuke activiteiten zoals een bordspel, een kookmiddag of een wandeling kun je in deze tijd prima met een goede vriend of vriendin doen!

 

Dankbaarheid

Door je te focussen op de lichtpuntjes van de dag krijg je een positiever perspectief, waardoor het je straks veel makkelijker afgaat om weerbaar te blijven in onbekende en lastige omstandigheden. Doe iedere dag een dankbaarheidsoefening: schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent. Dat kunnen zelfgeplante knolletjes zijn die eindelijk uitkomen, de buurman die je een glimlach hebt bezorgd of de vegan brownies die je hebt gebakken en echt verrukkelijk zijn.

 

Hopelijk bieden deze tips een houvast om emotioneel voor jezelf te zorgen!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?