Zo omarm je angst in drie stappen

In deze tijd ervaar je waarschijnlijk meer angst dan je gewend bent. Dat is helemaal niet zo gek, gezien de situatie waarin we ons bevinden. Gelukkig is het menselijk om angst te voelen en ben je niet de enige. Met deze drie stappen leer je om je angst te omarmen.

Angst is een emotie. Er zijn maar weinig mensen die van nature weten hoe ze om moeten gaan met hun angsten. Het is immers niet iets wat we op school geleerd krijgen. Iedereen krijgt het wel eens benauwd of schiet een beetje in de paniek. Misschien zijn jouw angsten wel zo groot dat je er hyperventilatie van krijgt. Dit is voor iedereen anders, en juist daarom is het zo belangrijk dat je weet hoe je jouw angsten de ruimte kunt geven. Die ruimte maakt vanzelf een plekje vrij voor vreugde!

 

Erkenning

De meest logische reactie die we op angst hebben, is om het los te laten en ergens een plekje te geven. Dat klinkt als goed advies, maar hoe laat je het dan los? We proberen onbewust van de angst af te komen door naar afleiding te zoeken. Je kijkt bijvoorbeeld even televisie, raakt in gesprek met de mensen om je heen of maakt een korte wandeling. Op deze momenten kun je de spanning even loslaten, maar je hebt de angst nog niet overwonnen. Het zal vroeg of laat vanzelf weer komen opzetten. Als je jezelf wijsmaakt dat de angst er niet is, kan het later zelfs terugkomen in de vorm van een ziekte of burn-out. Om van je angst af te komen, moet je je angst onder ogen durven komen en accepteren. Door eraan toe te geven, zet je de eerste stap richting meer vreugde. Vergeet daarom niet om regelmatig even een minuutje voor jezelf te nemen, zodat je na kunt gaan hoe je je nu voelt. Je hoeft die vraag niet meteen te beantwoorden. Het gaat erom dat je echt voelt wat er nu door je heengaat!

 

Aanvaarding

Je hebt de angst nu erkent, maar nog niet aanvaard. Het enige wat je hoeft te doen, is toegeven dat je ergens onder lijdt en realiseren dat het niet erg is om dit te voelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want meestal vertonen we juist vluchtgedrag of ontkennen we dat de angst er is. Om dit vervelende gevoel niet te hoeven voelen, gaan we ons bezig houden met andere dingen, zoals werk, social media of roken. Dit is normaal ontwijkend gedrag als je nooit hebt geleerd hoe je je angsten moet omarmen. Gelukkig kan het wel! Het is dus belangrijk dat je accepteert wat je voelt.

 

Voelen

Maar hoe weet je hoe en wat je voelt? Probeer voor jezelf onder woorden te brengen wat dat knagende gevoel voor jou is. In dit geval is dat angst. Loop dan opnieuw de stappen erkenning en acceptatie door en zeg nu tegen jezelf: het is oké. Een fijne oefening van Eckhart Tolle is om je ogen te sluiten en te voelen of je rechterhand nog aan je arm vast zit. Dat klinkt inderdaad een beetje stom, maar het is een hele goede manier om jezelf te leren voelen. Je wist al dat je je rechterhand aan ging raken, maar voel je het ook? Door dit iedere dag een keer te doen, leer je vanzelf om met je gevoel te denken.

 

Het omarmen van je angsten is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Daar is tijd voor nodig. Zolang je jezelf eraan herinnert dat het oké is om dit te voelen, overwin je jouw angst vanzelf!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?