Zo let je op microplastics

Microplastics; je hoort er de laatste tijd veel over. Wat zijn microplastics en hoe kun je ervoor zorgen dat je ze niet binnenkrijgt?

Nog niet zo lang geleden vonden ze bij vier gezonde zwangere vrouwen microplastics in hun placenta. Dat betekent dus dat microplastics tot in je cellen kunnen doordringen. Een eng idee, nietwaar?

Microplastics zijn overal

Er zijn onderzoekers die beweren dat mensen in contact komen met meer dan 100.000 deeltjes microplastics per jaar. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat menselijk longweefsel niet of nauwelijks groeit met microplastics in de buurt. En bij het UMC Utrecht kwamen ze erachter dat onze afweercellen niet tegen bepaalde microplastics kunnen. Redenen genoeg om extra voorzichtig zijn met deze minuscule plasticdeeltjes. Er is alleen één probleem: ze zijn overal en ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet ziet.

Minder plastic gebruiken

Microplastics komen voor in lucht, water en op het land. Via deze wegen komen ze in je voedsel terecht en dus uiteindelijk ook in je lichaam. Voorkomen dat microplastics in de natuur terechtkomen, begint bij minder plastic consumeren. Deze 8 handige tips helpen je hierbij op weg.

Microplastics in verzorgingsproducten

Maar zelfs als je plastic proof boodschappen doet, voorkom je niet dat je microplastics binnenkrijgt. Vooral onze verzorgingsproducten zitten er vol mee. Om precies te zijn maar liefst 90% bevat microplastics, zo blijkt uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation en de Keuringdienst van Waarde. Gelukkig zijn er steeds meer merken die verzorgingsproducten zonder microplastics op de markt brengen, zoals Naif of Food for Skin.

Niet alleen huidverzorgingsproducten bevatten microplastics, ook tandpasta en shampoo. Ga dus niet uit gemak voor de variant in de plastic tube of fles, maar kies een milieuvriendelijker versie. Bijvoorbeeld tandpastatabletten of tandpastapoeder.

Check het met een app

Jij kunt je steentje bijdragen door alleen nog verzorgingsproducten te kopen die vrij zijn van microplastics. Er is een handige app waarmee je in één oogopslag zit of jouw product plasticvrij is: Beat the Microbead. Deze app is ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation.

Een laatste tip: was niet te vaak

Nog een laatste tip om microplastics uit te bannen: was zo min mogelijk. Synthetische kleding is gemaakt van plastic en bij elke wasbeurt komen er ieniemienie deeltjes vrij. Door niet om de haverklap je kleding in de was te doen, spaar je het milieu én je kleding gaat langer mee. Win-win dus.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?