Zo herken je een ijzertekort en dit kun je eraan doen

IJzer is een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Een tekort kan dan ook vervelende klachten opleveren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om een ijzertekort tegen te gaan en je voorraadje aan te vullen.

Mineralen en spoorelementen zijn van groot belang voor onze gezondheid. Eén van die spoorelementen is ijzer. We hebben dit nodig voor de vorming van Hemoglobine. Dit is een eiwit dat in de rode bloedcellen zit en die zijn weer nodig om zuurstof naar onze cellen te vervoeren. Vrouwen die (zwaar) menstrueren, tegen de menopauze aanzitten en mensen die geen dierlijke producten eten hebben sneller een tekort aan ijzer. Hoe je het herkent?  IJzertekort leidt tot bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn onder andere vermoeidheid, een bleke huid, hoofdpijn, duizeligheid, rusteloze benen en kortademigheid. Vermoed je dat je een tekort hebt? Ga dan langs bij de dokter voor een test. Het is ook niet zo’n gek idee om jezelf ieder jaar te laten testen als je plantaardig eet of heel erg menstrueert. Iedere dag verlies je zo’n 1 milligram ijzer. Een menstruerende vrouw verliest per dag bijna twee keer zoveel via het menstruatiebloed. Vrouwen hebben daarom meer ijzer nodig dan mannen. Ook als je zwanger bent, moet je goed op je inname letten, aangezien de baby ijzer nodig heeft om te groeien.

 

Vul je ijzertekort aan
Heb je inderdaad een tekort aan ijzer of heb je het vermoeden dat dit weleens het geval kan zijn? Dan is het verstandig om je voorraad aan te vullen door ijzerrijke voeding te eten. Er zijn twee vormen van ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten, voornamelijk in vlees. Als vegetariër krijg je dit dus maar weinig binnen en als veganist zelfs helemaal niet. Vega’s en vegans moeten het dus hebben van non-heemijzer. Dit is te vinden in plantaardige voeding. Het nadeel is dat non-heemijzer minder goed wordt opgenomen dan de eerste variant. Houd er dus rekening mee dat je iedere dag voldoende van dit ijzer binnenkrijgt. Je vindt het terug in donkergroene groente, zoals broccoli, paksoi en spinazie, maar ook in (volkoren) graanproducten, noten en zaden. Daarnaast wordt ijzer soms toegevoegd aan vleesvervangers. Heb je jezelf laten testen en blijk je inderdaad een tekort te hebben, dan kan het zijn dat je ijzertabletten krijgt.

 

Belangrijk: Houd je gezondheid goed in de gaten en bezoek de dokter als je vermoedt een ijzertekort te hebben.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?