Zijn diepvriesgroenten gezond?

Diepvriesgroenten hebben vaak niet de eerste keuze. Toch kunnen ze heel goed van te pas komen bij haast of weinig zin in koken. Snel in de pan of de oven en je maaltijd is klaar. Er is zeker een smaakverschil tussen verse en diepvriesgroenten. Maar hoe zit het met de vitamines en mineralen in deze groenten? Zijn diepvriesgroenten wel gezond? Samen met AOV zochten we dit uit.

Diepvriesgroenten uit de supermarkt

Een zak diepvriesgroenten open trekken is soms de makkelijkste manier om wat groenten binnen te krijgen op een dag. Maar wat zit er eigenlijk in zo’n zakje? De groenten die worden ingevroren worden in de meeste gevallen geoogt op het moment dat ze helemaal rijp zijn. Vervolgens worden ze binnen enkele uren geblanceerd, gekoeld en bevroren. Op deze manier wordt er geprobeerd het product zo vers mogelijk te houden en tegelijk de houdbaarheid te verlengen. Groente a la crème zijn natuurlijk een heel ander verhaal. We vergelijken hieronder de pure bevroren groenten met verse ingrediënten. Dus producten zonder extra toevoeging.

Voedingsstoffen in diepvriesgroenten uit de supermarkt

Wanneer je bevroren groenten koopt in de supermarkt weet je bijna zeker dat ze mooi rijp waren voordat ze verwerkt werden. Dat betekent dat ze voor de verwerking de optimale samenstelling aan voedingsstoffen hadden. Tijdens de verwerking gaan er wel een aantal voedingsstoffen verloren. Doordat de groenten geblancheerd worden kan het zijn dat er een beetje vitamine C verloren gaat. Omdat je zelf geen invloed hebt op de tijd dat deze wordt geblancheerd kan je hier weinig meer aan veranderen. Laat je de groenten vervolgens ontdooien dan kan het zijn dat er wateroplosbare vitamines wegspoelen met het smeltwater. Ook bij verhitting is dit het geval.

Voedingsstoffen als je zelf groenten in vriest

Groenten blijven het beste in de vriezer wanneer je ze al even hebt gebalanceerd voordat je ze invriest. Als je zelf groenten invriest heb je wel invloed op de blancheer tijd. Houd deze zo kort mogelijk. Op die manier verlies je minder vitamines. Het is qua voedingsstoffen het beste om groenten en fruit zo onbewerkt mogelijk in te vriezen en bij bereiding zo kort mogelijk te verwarmen. Ook hierbij is het zo dat als je het laat ontdooien er nog wat vitamines kunnen wegspoelen in het smeltwater.

Groenten en fruit bewaren bij kamertemperatuur

Maar hoe zit het dan met groenten en fruit die je bewaard bij kamertemperatuur? Houden die wel al hun vitamines en mineralen? Nee, ook hierbij gaat met de tijd de kwaliteit achteruit. De vitamines gaan namelijk verloren door het contact met zuurstof. Als je de groenten langere tijd laat liggen kan het ook prima het geval zijn dat de ingevroren variant meer vitamines bevatten doordat deze weinig in aanraking zijn geweest met zuurstof.

Zijn diepvriesgroenten gezond?

We komen nog even terug op de vraag of diepvries groenten gezond zijn. Het antwoord is ja. Diepvriesgroenten passen goed in een gezond voedingspatroon. Net zoals bij bereiding van andere groenten is het goed om ze niet te lang te verhitten bij het bereidingsproces omdat er dan nog wat extra vitamines verloren gaan. Maar in de basis zijn de groenten absoluut gezond. Verhit je het wel graag wat langer? Dan kan het verstandig zijn om de inname van bepaalde vitamines te ondersteunen met supplementen. Denk hierbij aan vitamine C.

Zijn verse groenten gezonder dan diepvriesgroenten?

Wanneer je de groenten vers consumeert zodra ze rijp zijn en niet wat langer bij kamertemperatuur bewaart en ze vervolgens niet te lang verhit bij de bereiding kunnen verse groenten gezonder zijn dan de ingevroren variant. In de meeste gevallen zou het verschil tussen vers en ingevroren niet heel veel uitmaken wanneer we kijken naar de vitamines die er uiteindelijk op je bord belanden. Dus heb je haast of even geen verse groenten in huis? Trek gerust de zak diepvriesgroenten open om toch aan je groenten te komen op een dag.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Orthomoleculaire Educatie delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we je goed en deskundig te kunnen informeren.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Partner van

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?