Advertentie

Word je dik van fruit?

De vraag of je dik wordt van fruit krijgen we regelmatig. Is dit een fabeltje of kan fruit echt een dikmaker zijn? Wij leggen in dit artikel uit hoe dit zit.

Je hebt heel veel verschillende soorten fruit. Denk hierbij aan zacht fruit zoals bessen en aardbeien, pitfruit zoals appels en peren, citrusfruit zoals sinaasappels en mandarijnen, exotische vruchten zoals kiwi’s en bananen en steenvruchten zoals kersen en abrikozen. De keuze is dus reuze! Maar, kom je aan als je (teveel) fruit eet?

Om maar meteen het antwoord te geven: fruit eten en het toenemen van het lichaamsgewicht is niet een op een met elkaar verbonden. Waar sommigen huiverig over zijn bij fruit, is de suikers die erin zitten. Dit is begrijpelijk, want in een glas sinaasappelsap kunnen wel zeven suikerklontjes zitten. Als je gewoon een sinaasappel eet, krijg je veel minder suiker binnen omdat je meestal niet zoveel sinaasappels eet als dat er in een sapje verwerkt worden.

Als je geen sap van het fruit maakt maar gewoon stuks fruit eet, levert fruit in verhouding tot het gewicht weinig calorieën. Een sapje drink je zo op maar na een hele sinaasappel eten zitten veel mensen toch alweer eventjes vol. Dit komt waarschijnlijk door de vezels die in fruit zitten. Deze vezels zijn kapotgemaakt in sapjes en mede daardoor vult een sapje je minder.

Naast suikers bevat fruit vaak ook goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Deze zijn bevorderlijk voor de gezondheid. Ook blijkt uit veel onderzoeken dat voldoende fruit eten vaak samenhangt met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Dat klinkt dus heel positief.

Voldoende fruit eten is minimaal twee stuks per dag. Omdat ieder soort fruit een ander gewicht heeft, is twee stuks misschien een vaag begrip. Houd in dat geval minimaal 200 gram fruit per dag aan.

Omdat de suikers in het fruit natuurlijk kilocalorieën bevatten, kan je niet onbeperkt fruit eten zonder er inderdaad van aan te komen. Maar, als je ongeveer 200 tot 300 gram fruit per dag eet – in combinatie met een gevarieerd voedingspatroon – is fruit vaak niet de boosdoener voor de extra kilo’s. Pas dus vooral een beetje op met sapjes, want dan gaat het hard met de suikers!

 

 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!
Vegan airfryer recepten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?