Welk brood is gezond?

Brood is een basisvoedingsmiddel dat door velen van ons wordt gegeten, misschien wel iedere dag. Het is een goede bron van koolhydraten en jodium, en kan een lichaam veel energie leveren om de dag door te komen. Maar is brood gezond? En zo ja, welk brood is gezond?

Er zijn veel verschillende soorten brood. Brood kan worden gemaakt van verschillende soorten granen. Meestal is dit tarwemeel, maar het kan ook zijn gemaakt van volkorenmeel, bloem, of een mix daarvan. Er zijn talloze variaties mogelijk. Dit betekent dus dat elk brood andere voedingsstoffen heeft, zowel goede als minder goede.

 

Is brood gezond?

Brood is zeker weten gezond. Het staat niet voor niets in de Schijf van Vijf. Het is een heel voedzaam graanproduct met belangrijke voedingsstoffen. We hebben het dan wel over volkoren en bruin brood. Volkoren brood bevat veel vezels, vitamines en mineralen. Vezels zorgen onder andere voor een goede stoelgang en een verzadigd gevoel. Het eten van volkoren brood verlaagt ook het risico op bepaalde ziektes zoals hartziekten en diabetes type 2.

 

Welke soorten brood zijn gezond?

Wit brood

De meest bekende broodsoorten zijn volkoren brood, bruin brood, wit brood en meergranen brood. Echter, niet al deze broden staan in de Schijf van Vijf. Wit brood is daar één van. Witbrood bevat minder goede voedingsstoffen vergeleken met volkoren en bruin brood, en levert dan ook weinig positieve gezondheidseffecten. Het bevat bijvoorbeeld veel minder vezels en is daarom ook minder gezond.

 

Volkoren brood

Hoe komt het dan dat volkoren brood wel veel vezels bevat? Dit komt doordat volkoren graanproducten worden gemaakt van een hele graankorrel, in plaats van een deel van de graankorrel zoals bij wit brood. Dit zorgt ervoor dat ze extra veel vezels bevatten. Andere voorbeelden van vezelrijke graanproducten zijn volkoren pasta en zilvervliesrijst. Naast vezels leveren volkoren producten ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, ijzer en B-vitamines. Volkoren producten worden dus te allen tijde aangeraden om binnen te krijgen.

 

Bruin brood

Bruin brood staat ook in de Schijf van Vijf, maar wordt wel minder aangeraden dan volkoren brood. Wat is het verschil tussen bruin brood en volkoren brood? Het verschil met volkoren en bruin brood is dat het meelbestand van volkoren brood 100% uit volkorenmeel bestaat, en dat het meelbestand van bruin brood een combinatie is van volkorenmeel en bloem. Bloem is niet per se slecht, maar levert simpelweg minder vezels dan volkorenmeel. Dit betekent dus dat slechts een deel van bruin brood van de hele graankorrel wordt gemaakt, en dat het dus iets minder goede voedingsstoffen bevat dan volkoren brood. Wel staat het nog steeds in de Schijf van Vijf en is het een veel betere optie dan wit brood.

 

Meergranen brood

Meergranenbrood staat net als wit brood niet in de Schijf van Vijf. Het wordt gemaakt van meerdere graansoorten, denk aan tarwe, maïs, gerst en rogge. Hoewel het een hoop graansoorten bevat, is het niet op basis van volkorenmeel gemaakt en bevat het dus net als wit brood minder vezels dan volkoren en bruin brood.

 

 

Conclusie

Het antwoord op de vraag ‘Welk brood is gezond?’ is volkoren en bruin brood. Het zijn goede bronnen van belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam en levert positieve gezondheidseffecten. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer wit of meergranen brood kan eten. Het betekent wel dat als je de meest gezonde voeding binnen wilt krijgen, dat je moet kiezen voor volkoren of bruin brood, en dan het liefst volkoren brood.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

over_LTGL

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

alle ebooks sticker

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?