Wat is paddenstoelenleer?

De mode-industrie heeft haar oog laten vallen op paddenstoelenleer, ook wel myceliumleer. Veel merken willen producten die nu nog met dierlijk materiaal worden gemaakt, vervangen door deze plantaardige variant. Wat is paddenstoelenleer nu eigenlijk en hoe duurzaam is het?

Een ondergronds netwerk
Paddenstoelenleer wordt gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Onder de grond breekt dat netwerk aan wortels organisch materiaal af en verzorgt zo nutriënten voor nabijgelegen planten. “Je moet het zien als de takken en ranken waaraan appels of druiven groeien,” legt Jamie Bainbridge, vice-president product development van Bolt Threads uit, een van de twee bedrijven die padddenstoelenleer ontwikkelen (het andere heet MycoWorks). Mycelium functioneert als een soort organische informatiesnelweg, het ontwikkelt een ondergronds netwerk dat planten gebruiken om met elkaar te communiceren.

Verklein de voetprint
Daarnaast kan mycelium ook helpen bij het reduceren van onze carbon voetprint, via het voedsel dat we eten en de producten die we kopen, de huizen die we bouwen en zelfs verpakkingen. Onder andere door het gebruik van paddenstoelenleer. Leer is wereldwijd geliefd bij de mode-industrie, de leerindustrie is zo’n 241,3 miljard dollar waard en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. De productie van leer heeft een enorme CO2-voetafdruk. Leer is een bijproduct van de vlees- en zuivelindustrie, deze zijn samen verantwoordelijk voor 60% van de broeikasgassen gegenereerd door veehouderij. Daarnaast duurt het ongeveer twee jaar tot een koe groot genoeg is om leer van te kunnen maken, terwijl mycelium binnen een paar weken gekweekt kan worden.

Beroemde designers
Stella McCartney, Adidas en Kering (het moederbedrijf van Gucci, Yves Saint Laurent en andere luxe merken) vormden in 2020 een consortium met Bolt Threads, waarmee ze exclusief toegang kregen tot de productie van Mylo, het myceliumleer van het bedrijf. Stella McCartney ontwierp al een Mylo-leren bustier en hotpants om de veelzijdigheid van het materiaal te laten zien. Adidas ontwikkelde Stan Smith sneakers met het soepele nepleer en Hermès creëerde een remake van de Victoria reistas met het materiaal (hoewel er nog wel kalfsleren elementen aan zitten).

Ananas- en cactusleer
Het ‘leer’ is duurzaam, soepel en zacht en het lijkt veel op leer, maar dan zonder de negatieve impact op het milieu. Het is ook net zo stevig en houdbaar als koeienleer. Paddenstoelenleer is trouwens niet de enige vegan leervariant die op opkomst is. Leer van cactus en ananas zijn ook in ontwikkeling. We zijn benieuwd waar al deze ontwikkelingen ons heen leiden.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?