Wat is nachtschade?

Misschien ken je de naam nachtschade wel of is het iets heel nieuws voor je. In dit artikel leggen we je precies uit wat het is en welke knollen en vruchten bij deze plantenfamilie horen.

Nachtschade, het klinkt spannend maar dat valt eigenlijk wel mee. Het is de naam voor een plantenfamilie. En het is niet de minste familie, want er vallen zo’n 1500 soorten planten onder! Ze zijn niet allemaal eetbaar, maar regelmatig staat er bij veel mensen een gerecht op tafel waar een bepaald nachtschadeproduct in verwerkt is. De bekendste soorten binnen de familie zijn aardappelen, paprika’s, chilipepers, tomaten en aubergine.

 

Oorsprong

 

Veel knollen en vruchten van de plantenfamilie zijn dus best bekend en zul je waarschijnlijk vaker eten. Toch hebben sommigen het idee dat nachtschade erg schadelijk is voor de gezondheid, maar is dit ook waar? Dit idee stamt nog uit de oudheid. Planten die onder de familie nachtschade vallen, werden namelijk toen gebruikt voor ‘hekserij’, moord en zelfmoord en daarnaast verwerkt in verdovende middelen. Inmiddels wordt hier anders naar gekeken, maar er gaan wel nog geruchten rond dat nachtschade schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Dat lijkt ook een beetje in de naam te zitten, maar moeten we ons echt zorgen maken?

 

Alkaloïden

 

De nachtschadefamilie is erg groot en veel soorten binnen de familie zijn absoluut giftig voor de mens. Dit komt door alkaloïden die erin zitten. Dit zijn stoffen die stikstof bevatten die veel in planten voorkomen en regelmatig in grote of al kleine mate giftig zijn. Verschillende soorten nachtschade maken verschillende soorten alkaloïden. Sommige van deze soorten – met schadelijke alkaloïden – zijn erg bekend, zoals tabak die nicotine maakt en de cocaplant die cocaïne produceert. Handig in sommige medicijnen, maar vooral bekend als drugs.

 

Tomaten

 

Het idee van alkaloïden laat je misschien zorgen maken over die tomaat die je vanavond zo graag wilde gaan eten. Maar dat hoeft niet! De gebruikelijke eetbare soorten van de nachtschadefamilie kun je gewoon tot je nemen. Anders zouden ze ook niet eetbaar zijn of in de supermarkt verkocht worden. Wel kan het zo zijn dat je gevoelig bent voor de alkaloïden in tomaten, waardoor je er klachten door kunt krijgen, want kunt er ook een allergie voor hebben. Dan is het natuurlijk wel onverstandig om tomaten te eten, maar anders is er eigenlijk niets aan de hand. Het zelfde geldt voor de andere eetbare nachtschade soorten.

 

Aardappelen

 

Bij aardappelen kun je zelf zien of de alkaloïden die erin zitten mogelijk niet goed voor je zijn. Als een aardappel een hoge hoeveelheid solanine (de alkaloïden in aardappel) bevat, kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit kan je zien door de groene kleur onder de schil van de aardappel. Deze stukken kan je het best wegsnijden of de aardappel zelfs helemaal niet eten als het in grote hoeveelheden aanwezig is. Een mooie wit-gele aardappel kun je gewoon eten. Tenzij je dus overgevoelig of allergisch bent voor deze stoffen natuurlijk.

 

Allergie

 

Lees je nu over tomaten, aardappelen en andere soorten van de nachtschadefamilie en heb je het idee dat je vaak jeuk, pijn of andere klachten krijgt bij het eten van deze producten? Ga dan naar de huisarts om te laten testen of je overgevoelig of allergisch bent voor deze plantenfamilie. En de ene alkaloïde is de ander niet, dus het kan ook zomaar zijn dat je nog zorgeloos aubergine kan eten maar dat je beter de aardappel links kunt laten liggen.

Maar als je nergens last van hebt, hoef je je dus ook geen zorgen te maken. Blijf vooral wel altijd gevarieerd eten, zodat je niet te veel binnenkrijgt van bepaalde stoffen en zodat je een gevarieerde hoeveelheid aan voedingsstoffen op kan nemen. Dit blijft toch altijd de beste truc voor een gezond lichaam.

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?