Wat is het verschil tussen bloem en (volkoren) meel?

Sta je wel eens voor het schap met alle soorten bloem en meel en vraag je je dan af wat eigenlijk het verschil is tussen meel en bloem? En waarom er zoveel verschillende soorten zijn? Wij leggen je graag het verschil tussen meel, bloem en volkoren meel uit. En we geven je tips qua waar je de verschillende soorten bloem of meel voor kunt gebruiken.

Laten we beginnen bij het begin. Bloem en meel worden beiden gemaakt van een graankorrel. Deze graankorrel bestaat uit drie laagjes. De kern heet de meelkern en daaromheen zit de zemel en de kiem. Maakt het dan nog uit welke graankorrel? Nou, de meeste bloem- en meelsoorten zijn van tarwe gemaakt.

Bloem

Om bloem te krijgen, wordt alleen de meelkern gemaald. Hierdoor krijg je het witte poeder dat we bloem noemen. Door de fijne en zachte structuur van bloem, is het ideaal voor het bakken van koekjes, cake en taart. Daarnaast wordt bloem gebruikt om wit brood mee te maken.

Volkoren meel

De zemelen en kiemen van de graankorrel bevatten de meeste goede voedingsstoffen en vezels. Deze vind je terug in volkorenmeel. Want om volkoren meel te maken, wordt de hele graankorrel gemalen. Dit kan zowel grof als fijn gemalen worden. Dit grover of fijner malen maakt voor de voedingsstoffen geen verschil.

Meel

Meel is een combinatie van bloem en volkoren meel. Door de combinatie is ‘gewoon’ meel iets fijner dan volkoren meel, gezien de bloem het geheel lichter maakt. Meel heeft dan ook minder vezels en kiemen dan dat volkoren meel bevat. Daarmee heeft meel in vergelijking ook minder goede voedingsstoffen.

Bloemsoorten

Het verhaal hierboven geldt voor elke graansoort. Dit is dus meestal tarwe, maar kan ook spelt zijn. Het soort tarwe of spelt maakt niet uit. Het bloem van beide graansoorten lijkt erg op elkaar en is goed te gebruiken bij het maken van cake, gebak en wit brood. Je hebt ook nog patentbloem en tipo 00 bloem. Die soorten bloem zijn net iets anders gemalen dan gewone bloemsoorten, omdat het vaak een samenstelling is van meerdere soorten granen.

Meelsoorten

Bij meel maken de verschillende soorten wel wat meer uit, gezien hierbij alles van de graankorrel gebruikt wordt en samen met het bloem van de graankorrel gemengd wordt. En, niet alleen een graankorrel kan gemalen worden tot meel! Check hieronder verschillende soorten meel en waar je ze het beste voor kan gebruiken.

Amandelmeel is glutenvrij en gemaakt van – je raadt het al – amandelen. Het heet wel meel maar is niet op de manier gemaakt waarop meel wordt gemaakt. het is namelijk gemalen amandel. Let hiermee op als je een notenallergie hebt. Amandelmeel is niet zo fijn als bloem, maar kan je het alsnog wel goed in taarten en pannenkoeken gebruiken.

Roggemeel hoort in het rijtje van tarwemeel en speltmeel, maar heeft iets andere eigenschappen. Roggemeel rijst bijvoorbeeld moeilijk. Voor ontbijtkoek of stevig roggebrood is het wel ideaal. Tip: als je het met andere meelsoorten – zoals speltmeel – mengt kan je er wat luchtigere broden mee bakken.

Boekweitmeel is glutenvrij en je kan er heerlijke pannenkoekjes mee maken!

Kikkererwtenmeel is anders dan bijvoorbeeld spelt-, tarwe- of roggemeel want geeft een compactere textuur aan je gerecht. Het is hoog aan eiwitten en ideaal om een vegan tortilla of een omelet mee te maken!

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  
Let’s be Friends

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke zaterdag de populairste recepten en best gelezen artikelen van de week. Cadeautje: e-book ‘Easy Vegan Cheese’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Blijf op de hoogte:
Deze cocktails op het terras zijn vegan
Soja-allergie? Dit zijn jouw vegan opties
De beste tips voor een vegan barbecue
Basissauzen: hoe maak je ze vegan?

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan
Bekijk de video
Easy Vegan Healthy

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke woensdag de lekkerste, gezonde recepten. Cadeautje: e-book ‘1 week afvallen met Weight Loss Plan’.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review

{{ reviewsTotal }} Reviews

{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ currentUserData.canReviewMessage }}

Waar ben je naar op zoek?

Zoek hier naar jouw favoriete gerecht, lifestyle blog of product.

Meld je gratis aan als Member en ontvang meteen ons laatste e-book cadeau.

Daarnaast sturen we je de nieuwste recepten, aanbiedingen, e-books, kortingscodes, het laatste nieuws en handige tips.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.