Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Sta je wel eens voor het schap met alle soorten bloem en meel en vraag je je dan af wat eigenlijk het verschil is tussen meel en bloem? En waarom er zoveel verschillende soorten zijn? Wij leggen je graag het verschil tussen meel, bloem en volkoren meel uit. En we geven je tips qua waar je de verschillende soorten bloem of meel voor kunt gebruiken.

Laten we beginnen bij het begin. Bloem en meel worden beiden gemaakt van een graankorrel. Deze graankorrel bestaat uit drie laagjes. De kern heet de meelkern en daaromheen zit de zemel en de kiem. Maakt het dan nog uit welke graankorrel? Nou, de meeste bloem- en meelsoorten zijn van tarwe gemaakt.

Bloem

Om bloem te krijgen, wordt alleen de meelkern gemaald. Hierdoor krijg je het witte poeder dat we bloem noemen. Door de fijne en zachte structuur van bloem, is het ideaal voor het bakken van koekjes, cake en taart. Daarnaast wordt bloem gebruikt om wit brood mee te maken.

Volkoren meel

De zemelen en kiemen van de graankorrel bevatten de meeste goede voedingsstoffen en vezels. Deze vind je terug in volkorenmeel. Want om volkoren meel te maken, wordt de hele graankorrel gemalen. Dit kan zowel grof als fijn gemalen worden. Dit grover of fijner malen maakt voor de voedingsstoffen geen verschil.

Meel

Meel is een combinatie van bloem en volkoren meel. Door de combinatie is ‘gewoon’ meel iets fijner dan volkoren meel, gezien de bloem het geheel lichter maakt. Meel heeft dan ook minder vezels en kiemen dan dat volkoren meel bevat. Daarmee heeft meel in vergelijking ook minder goede voedingsstoffen.

Bloemsoorten

Het verhaal hierboven geldt voor elke graansoort. Dit is dus meestal tarwe, maar kan ook spelt zijn. Het soort tarwe of spelt maakt niet uit. Het bloem van beide graansoorten lijkt erg op elkaar en is goed te gebruiken bij het maken van cake, gebak en wit brood. Je hebt ook nog patentbloem en tipo 00 bloem. Die soorten bloem zijn net iets anders gemalen dan gewone bloemsoorten, omdat het vaak een samenstelling is van meerdere soorten granen.

Meelsoorten

Bij meel maken de verschillende soorten wel wat meer uit, gezien hierbij alles van de graankorrel gebruikt wordt en samen met het bloem van de graankorrel gemengd wordt. En, niet alleen een graankorrel kan gemalen worden tot meel! Check hieronder verschillende soorten meel en waar je ze het beste voor kan gebruiken.

Amandelmeel is glutenvrij en gemaakt van – je raadt het al – amandelen. Het heet wel meel maar is niet op de manier gemaakt waarop meel wordt gemaakt. het is namelijk gemalen amandel. Let hiermee op als je een notenallergie hebt. Amandelmeel is niet zo fijn als bloem, maar kan je het alsnog wel goed in taarten en pannenkoeken gebruiken.

Roggemeel hoort in het rijtje van tarwemeel en speltmeel, maar heeft iets andere eigenschappen. Roggemeel rijst bijvoorbeeld moeilijk. Voor ontbijtkoek of stevig roggebrood is het wel ideaal. Tip: als je het met andere meelsoorten – zoals speltmeel – mengt kan je er wat luchtigere broden mee bakken.

Boekweitmeel is glutenvrij en je kan er heerlijke pannenkoekjes mee maken!

Kikkererwtenmeel is anders dan bijvoorbeeld spelt-, tarwe- of roggemeel want geeft een compactere textuur aan je gerecht. Het is hoog aan eiwitten en ideaal om een vegan tortilla of een omelet mee te maken!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?