Waarom koffie verbannen een goed idee is

Helaas worden onze hormonen niet erg vrolijk van een kopje koffie. Als je dus veel stress, slaapproblemen of angstaanvallen ervaart, is het een goed idee om de filterkoffie misschien wel een tijdje uit je leven te verbannen. Tijd voor minder kopjes koffie en meer ontspanning! Hoe dat precies zit, leggen we graag uit in dit artikel.

Koffie is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Die gezonde plantenstoffen zitten ook in groenten en fruit. Waarom zou je het dan niet meer drinken? Omdat deze stoffen in de koffie zelf zitten en niet in de cafeïne, die verslavend werkt. Cafeïne blokkeert het stofje in je hersenen wat aangeeft dat je moe wordt. Een onschuldig kopje koffie heeft verschillende negatieve effecten op onze hormonen. Probeer dus eens een week geen koffie aan te raken of stap over op decafé. Wel een biologische variant natuurlijk, want tijdens het proces van cafeïne uit koffie verwijderen worden chemische stoffen gebruikt die bij een biologische decafé niet aan de orde komen.

 

Suiker

Als er weinig glucose in je bloed zit, kun je hoofdpijn krijgen en rillerig worden. Het is eigenlijk een manier van je lichaam om te zeggen: ‘hey, werk eens een paar zoete snacks met veel suikers en koolhydraten naar binnen!’ Door al vroeg aan je eerste kopje koffie te beginnen, krijg je een paar uur later al die drang naar zoetigheden… En een chocoladereep is heerlijk, maar ook voordat de lunch op tafel staat? No thanks!

 

Stress

Onze bijnieren worden uitgeput door koffie, terwijl ze voor de productie van het hormoon zorgen dat ons actief houdt gedurende de dag. Als je bijnieren uitgeput raken, kun je als vrouw last van meerdere klachten krijgen. Denk aan stress, slaapproblemen en gewichtstoename. Bij een gebrek aan energie kun je zelfs depressieve klachten ervaren. Koffie mag dan wel cortisol aanmaken, waardoor ons energieniveau op pijl gebracht wordt, maar het tast ook je bijnieren aan.

 

Schimmels

Het klinkt niet zo lekker maar koffie bevat wel degelijk schimmels. Schimmels kunnen zich op de koffie verspreiden als het niet goed wordt geplukt of gedroogd. Er kunnen schimmelgifstoffen, ofwel mycotoxines, ontstaan die giftig zijn voor ons lichaam. Gelukkig kun je ook gewoon koffie kopen die getest is op deze schimmel!

 

Oestrogeendominantie

Koffie stimuleert oestrogeendominantie en daar worden we absoluut niet vrolijk van… Hierdoor heb je te veel oestrogeen in je systeem zitten. Als er sprake is van oestrogeendominantie in jouw lichaam, kan dat bij vrouwen voor vervelende klachten zorgen. Je kunt onder meer last krijgen van zware menstruaties, migraineaanvallen en ernstig overgewicht. Die klachten willen we liever voorkomen!

 

Glutenintolerantie

Als je coeliakie hebt of gewoon gevoelig bent voor gluten, kan koffie ook een zwakke plek voor jou zijn. De eiwitstructuur van gluten is ongeveer hetzelfde als die van granen en zuivelproducten. Daardoor kan het zijn dat je hier ook gevoelig voor bent en misschien hetzelfde ervaart met koffie.

 

Heb je last van deze koffie-gerelateerde klachten? Probeer dan eens een week geen koffie te drinken en kijk wat de effecten zijn. Waarschijnlijk zal je je een stuk beter voelen!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?