Advertentie

Waarom is kauwen belangrijk?

Kauwen, je doet het waarschijnlijk een aantal keer op een dag om je eten naar binnen te krijgen, maar waarom is dit nou zo belangrijk?

Kauwen heeft verschillende effecten op het lichaam. Denk daarbij aan de spijsvertering, het onderhouden van je gebit en het ondersteunen van de hersenen. En, er wordt zelfs gezegd dat goed kan zijn voor de gemoedstoestand. Maar hoe zit dat dan precies?

 

Enzymen
Als je eten in je mond stopt en gaat kauwen, wordt de speekselaanmaak gestimuleerd. Dit speeksel helpt met het afbreken van het eten. Dit komt door enzymen in het speeksel, bijvoorbeeld amylase. Amylase knipt zetmeel in kleinere stukjes, wat daardoor gemakkelijker kan worden verteerd. Als je goed kauwt en hier ook eventjes de tijd voor neemt, kan de amylase beter op het voedsel inwerken en dit draagt bij aan een goede spijsvertering.

 

Bescherming van het gebit
Naast dat het opwekken van speeksel – wat dus gebeurt door te kauwen – helpt bij de spijsvertering, is het ook goed voor je gebit. Het speeksel neutraliseert namelijk zuren die afkomstig zijn uit voedsel en is goed voor goede bacteriën in je mond. Hierdoor wordt het gebit beschermd. Naast eten kan bijvoorbeeld het kauwen van kauwgom zonder suiker hierbij helpen. Er zijn daarbij tegenwoordig heel veel verantwoorde alternatieven voor de ‘gewone’, witte kauwgom. Kauwgom zonder suiker kan op veel verschillende manieren bijdragen aan een goede mondgezondheid. Het draagt bij tot de instandhouding van mineralisatie van de tanden, helpt demineralisatie van de tanden verminderen, draagt bij tot de vermindering van monddroogte en draagt bij tot de neutralisatie van plaquezuren (dit vormt een risicofactor voor de ontwikkeling van tandbederf). Het neutraliserende effect lijkt pas te ontstaan vanaf minimaal 20 minuten kauwgom kauwen. Neem er dan eentje zo snel mogelijk na het eten.

 

Een vol gevoel identificeren
Goed kauwen helpt de hersenen ook om te bepalen wanneer je genoeg gegeten hebt. Hoe harder de mond werkt, hoe eerder we denken dat we vol zitten. Goed en langzaam kauwen werkt om je volle gevoel eerder door te hebben, in plaats van snel eten of sapjes drinken. Dit is dus ideaal om te zorgen dat je niet gaat overeten.

 

Denkvermogen
Als je kauwt, gaat je hartfrequentie omhoog. Net zoals je bijvoorbeeld een stukje loopt. Je hartfrequentie is van belang voor de doorbloeding van je brein. De witte stof in de hersenen, dus de verbindingen, zijn erg afhankelijk van de doorbloeding van de hersenen. Door te kauwen zorg je voor een positief effect op de netwerken in je hersenen. Goed werkende signalen helpen om je hersenen gezond te houden.

 

Stress-situaties
Het kan zelfs in sommige gevallen zo zijn dat kauwen goed kan zijn voor de gemoedstoestand. Door kauwen gaat er meer bloed daar de hippocampus. De hippocampus remt of stimuleert verschillende gebieden. Een van de gedeeltes die de hippocampus remt is de hypothalamus. Deze hypothalamus stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit stresshormoon gaat op de receptoren zitten van de hippocampus, waardoor deze de hypothalamus gaat remmen en er minder stresshormonen worden aangemaakt. Dit komt doordat het kauwen de hippocampus stimuleert en deze harder laat werken. Deze cyclus laat zien dat kauwen kan ondersteunen bij een goede gemoedstoestand. Hoe gaaf is dat!

Kauwen is dus een heel belangrijk aspect voor ons lichaam. Voor onderhoud, verbetering en zelf mogelijk als ondersteuning van een goede gemoedstoestand! Een bakje knapperige wortels kan dus op zijn tijd een veel beter idee zijn dan een glas wortelsap.

 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AOV voedingssupplementen. AOV wordt al meer dan 35 jaar geadviseerd door gezondheidsprofessionals. Onder toeziend oog van de Stichting Educatie Atrium Innovations delen zij hun jarenlange kennis over voedingssupplementen. In samenwerking met hen hopen we jullie goed en deskundig te kunnen informeren.

 

 

 

 

Advertentie

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Cheese.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Wat is maca? Alles wat je over deze knol wilt weten
Waarom vegan eten?
Vegan pasta maken met de Pasta Academy!
Vegan airfryer recepten

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Over LTGL

Welkom op livingthegreenlife.com!
Hier delen we de lekkerste plantaardige recepten en geven we je inspiratie voor een duurzame lifestyle. Benieuwd wie wij zijn? Je leest het hier.

Volg ons op social media

Advertentie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan lekker koken met Maza.

Bedankt voor je inschrijving!
Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Advertentie

Waar ben je naar op zoek?

Sluit je aan bij
de LTGL-community

Wil je toegang tot alle recepten en artikelen, elke vrijdag het weekmenu ontvangen, een voedingsconsult met onze diëtiste en nog meer extra's?