Waar moet je op letten bij het zoeken naar vegan wijn?

De feestdagen staan weer voor de deur! Dat betekent lekker genieten van wijn, champagne of allebei: we don’t judge! Je heerlijke vegan feestmaal staat klaar op tafel en je wilt hier een bijpassend wijntje bij drinken. Je zou denken dat wijn prima past bij de vegan-leefstijl: “alle wijnen en champagnes worden gemaakt van druiven, dus ze zullen vast en zeker veganistisch zijn, toch?”. Helaas is dit niet standaard het geval, máár wees niet getreurd: wij helpen je met de zoektocht naar de juiste feestdrankjes!

 

Dierlijke ingrediënten in wijn

Zijn alle wijnen veganistisch? Nee dus, helaas! Maar, hoe zit dat dan? Nou, wijn wordt van druiven gemaakt en is in dat opzicht zeker van plantaardige afkomst. Het is alleen zo dat tijdens het productieproces vaak dierlijke producten gebruikt worden, zoals visslijm, caseïne-eiwit of gelatine. Dit wordt het klaren van wijn genoemd en heeft als doel om de wijn te zuiveren. Zonder toevoeging van extra middelen blijft de wijn namelijk troebel en dan geniet je misschien toch wat minder van de wijn. Het is een heel proces om de wijn te filteren, ook met behulp van de genoemde producten. Kort en makkelijk gezegd: de dierlijke middelen gaan erin, deze ‘klemmen’ zich vast aan de troebele deeltjes van de wijn, de wijn wordt gefilterd en de troebele delen zijn er vervolgens uit. Voilà: wijn geklaard. Alhoewel deze hulpstoffen dus niks toevoegen en de wijn niet wordt beïnvloed, zijn ze wel met de wijn in aanraking geweest. Dit maakt het drankje dus niet 100% vegan. Hetzelfde geldt voor cava’s en voor champagnes, aangezien het in principe wijn is, maar dan gemousseerd en uit de Champagnestreek in Frankrijk komt.

 

Natuurwijn vs biologische wijn vs biodynamische wijn

Er zijn verschillende termen die in de eerste instantie lijken te verwijzen naar een veganistisch product, maar dat is dan niet altijd zo. Dit maakt het kopen van alcohol een lastig zaakje als veganist.

Allereerst hebben we natuurwijnen. De naam verklapt het al: deze is zo puur als de natuur. Dit is dan ook de veiligste optie. Tijdens het productieproces wordt er helemaal niets toegevoegd of verwijderd. Er wordt niets chemisch aan de wijn toegevoegd en in tegenstelling tot andere wijnen wordt deze dus niet geklaard en/of gefilterd. Deze wijn is zonder twijfel 100% vegan. Aangezien de zure smaken daardoor niet gemaskeerd worden, hebben natuurwijnen wel een hele specifieke smaak. Je moet er misschien even aan wennen, maar je drinkt wel verantwoord!

Daarentegen hebben biologische en biodynamische wijnen vrijere regels. Deze hoeven niet per se compleet veganistisch te zijn. Wel is het zo dat er bij biologische wijnen weinig tot geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, waardoor deze varianten veel minder schadelijk zijn voor het milieu. Dit maakt het toch een goede optie. Even goed is de biologische wijn negen van de tien keer gewoon veganistisch. Bij twijfel: vragen kan nooit kwaad.

Biodynamische wijn heeft veel overeen met biologische wijn. Wat onderscheidend is, is dat ze een holistische aanpak hebben en ze houden veel rekening met biodiversiteit. Om aan het keurmerk ‘biodynamisch’ te kunnen voldoen, heb je ook veel meer normen waar aan gehouden moeten worden. Je mag als wijnproducent dan geen dierlijke middelen gebruiken tijdens het klaren van de wijnen, maar er bestaat wel een kans dat er bij de wijnbouw gebruik wordt gemaakt van koehoorns. De wijn zelf is dan wel veganistisch, maar de wijngaard soms niet. Het ligt dus echt bij jezelf om te kijken of je dit wel of niet oké vindt. Biodynamische wijn herken je aan een het bladicoontje bovenaan de beschrijving.

 

Keurmerken

De makkelijkste manier om erachter te komen of je de wijn kan drinken als veganist is natuurlijk door te checken of er een keurmerk op staat. Sommige wijnen dragen namelijk het oh zo bekende vegan keurmerk. Jammer genoeg kost het veel tijd en moeite voor wijnboeren om zo’n certificering te regelen. Dit betekent dat er ook genoeg wijnen zijn die geen keurmerk dragen, maar wel gewoon diervriendelijk zijn! Het blijft altijd even checken of navragen dus, als je zeker wil zijn wanneer er geen keurmerk op de fles staat.

 

Letten op de etiketten

Het is niet verplicht voor wijnboeren om te vermelden op de etiketten of ze wel of niet dierlijke producten gebruiken. Aangezien de dierlijke producten dus niet in het recept worden gebruikt, komt het veel voor dat ze ook niet worden vermeld op de ingrediëntenlijst. Als je een heerlijke wijn ziet zonder keurmerk, kan je de ingrediëntenlijst checken. Want, de kans bestaat dat deze wijn toch vegan is, yes! Let op ingrediënten zoals bentoniet klei, koolstof, kalksteen, kaolienklei, aardappel-proteïne verkregen uit aardappelzetmeel, plantencaseïne, silicage en/of plantaardige platen. Dit zijn namelijk alternatieven voor de dierlijke klaringsmiddelen en daardoor weet je dat de wijn niet gezuiverd is met producten afkomstig van een dier.

 

Kort en simpel lijstje van feestelijke veganistische wijn- , champagne- en cavamerken die wij aanraden:

Er is ook vegan port, namelijk van het merk Kopke. Lekker passend bij een van onze kaasrecepten uit ons gloednieuwe e-book Easy Vegan Cheese.

Voor een compleet overzicht van vegan wijnen in de supermarkt kan je hier een kijkje nemen. What a blessing, hier houden we van!

 

Het uiteten gaan of het uitkiezen van een alcoholisch drankje als veganist wordt gelukkig steeds eenvoudiger, gezien een plantaardige lifestyle steeds algemener wordt. Wanneer jullie nog wel moeite hebben met iets, laat het ons weten. Wij staan altijd klaar voor jullie klaar om te helpen waar nodig! Alvast hele fijne vegan feestdagen en proost!

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?