Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van vegan schoenen?

Bij een vegan lifestyle ga je een stap verder dan alleen plantaardig eten. We zeiden het al in ons artikel over vegan kleding: etenswaren zijn niet de enige producten die dierlijke ingrediënten (kunnen) bevatten. Voor schoenen worden bijvoorbeeld ook delen van dieren gebruikt. Gelukkig worden er steeds meer vegan producten en merken gelanceerd. Wij willen je vandaag wat meer vertellen over waar je nou rekening mee moet houden bij het kopen van vegan schoenen.

Materiaal

Veel schoenen zijn van leer gemaakt. Helaas is dit materiaal niet vegan, dus de eerste de beste mooie leren schoenen uitkiezen wordt ‘m misschien niet voor jou. Als je een leren look wel mooi vindt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Met de dag komen er steeds meer innovatieve, vegan leersoorten op de markt. De milieubewustere en vegan alternatieven voor echt leer zijn bijvoorbeeld ananas-, paddenstoelen- en ander fruitleer!

 

Als je op zoek bent naar veganistische schoenen, dan zijn de materialen die je wel wil dragen plantaardig en/of synthetisch. Om specifieker te zijn: natuurlijke vezels zoals linnen, kurk, hennep, biologisch katoen, PET, hout, biologische rubber en microsuède. Check dus de labels aan de binnenkant van de schoen of de online productomschrijving voor deze materialen.

 

Duurzaamheid

De principes vegan en duurzaamheid gaan vaak hand in hand, maar dit is niet altijd het geval bij productieprocessen. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je schoenen wel vrij zijn van dierlijke bestandsdelen, maar niet milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Daarom is het veel beter als de eerder genoemde natuurlijke materialen ook gerecycled zijn.

Nog een andere – misschien wat vanzelfsprekende – manier om duurzaam schoenen te kopen, is door ze alleen aan te schaffen als je ze echt nodig hebt. En zuinig op je spullen te zijn. Hoe langer de levensloop van een product, hoe duurzamer!

 

Lijm

Je hebt de labels gecheckt op de materialen en er is geen leer, wol of bont gebruikt. Dan zou je denken dat het vegan shoes zijn. Toch zou het nog kunnen dat – ook al worden er de juiste materialen gebruikt – de schoenen niet helemaal vegan zijn. Hoezo dat? Om alle onderdelen van de schoen aan elkaar vast te maken, wordt lijm gebruikt en daar kan het mis gaan. Want ook lijmsoorten kunnen dierlijke ingrediënten bevatten, dus soms komt het voor dat tijdens het productieproces zo’n niet-vegan lijm wordt gebruikt. Dit wordt meestal niet vermeld op labels zoals bij de materialen, dus dit maakt het winkelen voor vegan schoenen wel wat lastiger.

 

Het is jammergenoeg ook niet zo makkelijk te achterhalen welke fabrikant welke lijm gebruikt. Je kan het proberen te googelen en als daar niks te vinden is, dan kan je proberen de maker te bereiken. Dit kan wel wat meer moeite kosten en als het niet makkelijk te vinden is, dan betekent dat vaak niet per se iets goeds. Daarom kan het ook per persoon verschillen hoe je met de ‘lijmkwestie’ om gaat. De één zal het echt niet willen riskeren dat er non-vegan lijm gebruikt is, terwijl de ander dat misschien wat minder erg vindt. De veiligste en makkelijkste oplossing hiervoor is schoenen kiezen die als veganistische schoenen gepromoot worden. Scheelt een hoop uitzoekwerk (en misschien wel gepieker).

 

Waar kan je vegan shoes shoppen?

Tegenwoordig kiezen steeds meer grote merken er voor om ook schoenen van gerecycled of plantaardig materiaal op de markt te zetten. Dr. Martens bijvoorbeeld, zij hebben nu ook vegan boots die bijna niet te onderscheiden zijn van degenen van echt leer. Hetzelfde geldt voor de bekende merken Adidas en Nike.

 

Bij online winkelen kan je ook op steeds meer websites filteren op ‘vegan’. Uiteraard is het nog handige direct naar een site van een specifiek veganistisch merken te gaan, voor (meer) keuzes die gegarandeerd allemaal vegan zijn. Deze merken hebben vaak ook echt super leuke schoenen. Vega-Life is een voorbeeld van een toffe vegan lifestyle winkel. Hier hebben we een lijstje voor je samengesteld met andere favoriete vegan schoenmerken van ons.

 

Non-vegan schoenen in je kast?

Het zou kunnen dat nu blijkt dat je nog schoenen in je kast hebt die niet veganistisch zijn, wat nu? Nou, ten eerste is het écht niet erg. Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen, want destijds heb je andere keuzes gemaakt. Wat je kan doen is de schoenen nog gewoon dragen tot ze helemaal uitgelopen zijn. Zo ben je namelijk duurzamer bezig dan wanneer je een goed paar schoenen weggooit. Als het toch niet goed voelt om ze nog te dragen, dan kan je ze – net als kleding – naar de kledingbank of kringloopwinkels brengen. Daar maak je een ander én jezelf blij mee!

 

Hopelijk heeft dit je geholpen en durf je nu met meer zekerheid te winkelen voor schoenen.  Als je nog meer vragen hebt over veganistisch shoppen: you know where to find us! Samen kunnen we elkaar helpen to do good.

 

 

 

 

Favorieten van LTGL

Share

Tags:  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons e-book Easy Vegan Christmas Barbecue.

Bedankt voor je inschrijving!

Bij het aanklikken van ‘inschrijven’ ga je akkoord met onze membership voorwaarden.

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nieuw! Easy Vegan Weight Loss Plan

Vegan recepten en meer

Bij Living the Green Life kun je terecht voor jouw dagelijkste inspiratie aan veganistische recepten en een gemakkelijke vegan lifestyle. Van snelle vegan salades tot fantastische plantaardige toetjes en van de fijnste dierproefvrije skincare tot de beste vegan restaurants: je vindt het allemaal terug op ons platform.

Volg ons op social media
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

livingthegreenlife.nl
21.4k followers

Opmerkingen

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Waar ben je naar op zoek?